0

Miért nem jó a robotporszívó?

2016.11.23.
Miért nem jó a robotporszívó? Aki még soha nem látta, soha nem használta, annak könnyen lehet, hogy idegen, taszító a robotporszívó világa. Talán valami gépies, merev eszköznek, vagy egy hatalmas, zörgő doboznak képzeli, ami maszatol valamit a padlón, de persze ez soha nem helyettesítheti az emberi munkát. Mit mondanak a robotporszívóról azok, akik csak mások átvett véleményéből ismerik?

A robotporszívókról elég sok elítélő, néha nagyon is kellemetlen kritikákat lehet olvasni az internetes fórumokban. A vélemények értékét azért jelentősen csökkenti, mikor kiderül, hogy a markáns kritikát megfogalmazók még soha nem láttak közelről robotporszívót, csak a másoktól hallottak alapján írják „saját” véleményüket.

Robotporszívó vélemények


Láttam már ilyet a .....-ban, de még informatika szaküzletben is. Aztán mindegyikről kiderült, hogy félrevezető az elnevezés, mert szőnyeget porszívózni egyik sem tud. A szanitereken lévő szöszöket képes összegyűjteni, de egy szőnyegre felkapaszkodni már nem képes, azt kiporszívózni pláne nem.....” – olvashatjuk egy népszerű internetes fórum bejegyzésében. A kérdező azt szerette volna csak megtudni, kinek van valami valós tapasztalata a robotporszívó működésével kapcsolatban. Van egy 3 szobás háza, s ha jó a robotporszívó, talán venne is egyet. S mit kapott a kérdésére? Tucatnyi hasonló választ a „láttam már valakit, aki ismer valakit, akinek az ismerőse szerint vacak” kategóriából.

De tudod mit? Vegyük komolyan a kritikákat is, nézzük, mik a tipikus ellenérvek a robotporszívóval szemben azoktól, akik még  soha nem használtak ilyen eszközt?

Úri huncutság! Addig jó, míg új, aztán kb. egy év után lerohad az akksija, és rájössz, hogy többe kerül a cseréje, mint az új gép ára!

Igen, az akkumulátor-probléma fontos kérdés. Én is csak hálózatról tudom használni a régebbi, 7 éves laptopomat, mert „lerohadt” az akksija cirka 4 év után. A csere 25 ezer forint lenne, lassan rá kell szánnom magam a vásárlásra.

Egy robotporszívó esetén hasonló árakkal is időtartamokkal számolhatunk. Használattól függően 2-6 évet bír ki az akkumulátor. A Roomba robotporszívó valamennyi típusához használható iRobot XLife akkumulátor 23.997 forintba kerül. Ez ráadásul nem is az eredeti akksi, hanem dupla teljesítményű, megnövelt élttartamú változat. Ez azért messze nem több, mint az új gép ára.

„Totál haszontalan. Egy 10 perces munkával képes cseszekedni 2 órán át, és el sem tudja végezni. Drága és hamar tönkremegy.”

Pafff, ezt megkaptuk. Pistike valószínűleg kézzel mossa a ruháit is, mert a mosógép is két órán át cseszekedik a mosással, holott kézzel 10 perc alatt ki lehet öblíteni minden ruhát. A mosogatógép is másfél órát cseszekedik azzal a hat tányérral, pedig tényleg el lehet öblíteni az egészet bő 10 perc alatt. Tényleg, vajon miért tart ilyen sokáig a gépeknek a munka, amit kézzel pillanatok alatt el lehet végezni?

Először is: nem mindegy, mennyi ideig dolgozik, ha egyszer a gép helyetted dolgozik? Amíg a mosógép, a mosogatógép és a robotporszívó is végzi a dolgát, addig nem kell vele foglalkozni. A 10 perc (vagy inkább sokszor 10 perc) a te idődből megy el, a robotporszívó által végzett munka meg nem azt veszi igénybe.

Másodszor: a kiegyensúlyozottan, lassan végzett munka sokkal kevesebb energiát igényel – és ez a döntő.  A mosógép is fel tudná fűteni 60 fokra a vizet percek alatt is, de akkor nem A+++ energiaosztályú lenne, hanem valahol a W körül bolyongana. A robotporszívó 30 wattos motorjával jobban elvégzi ugyanazt a munkát, amit te magad a kétezer wattos porszívóval és a saját kezed erejével végzel.

És mit ír vajon az, aki nem csak hallott róla valakinél, de már ki is próbálta, sőt, napi szinten használja a robotporszívót? Nézzük ugyanarról az internetes fórumról!

Robotporszívó vélemények tükrében

Robotporszívó vevővélemények

„Egyszerűen szuper! Még csak 3 napja használjuk, de összehasonlíthatatlan. Van egy kutyánk, folyamatosan vedlik, és a Roombának köszönhetően, az egész lakás szőrmentes, pedig több, mint 100 nm. A küszöbön nem megy át (nem tud, túl magas), de ha végzett egy szobával, átrakom. Hétvégén egyszerre ment a Roomba, a mosógép és én közben főztem. Rengeteg időt takarít meg! Jobban felporszívóz, mintha én csinálnám a régi porszívóval. Alapos. Nem hagy ki semmit. Még a sarkokat sem. Elfér az ágy alatt, pedig én ott alig tudom kiporszívózni. Veszi a szőnyegeket is, még a vastagabb fajtát is.”

Egy másik tulajdonos véleménye:

„Nekünk is az iRobot-tól van, igaz a régebbi, 700-as szériából. Nagyon meg vagyunk vele elégedve, mert szintén állatokkal rengeteget takarítottunk régebben nélküle. Bár a magyar fórumokon szinte csak szkeptikus hozzászólásokat olvastam ezzel kapcsolatban, beszereztem egy iRobot Braava nedves törlőrobotot is. Heti 2-3x azt is elszabadítjuk a házban, közvetlen a porszívórobot után. Az eredmény valami hihetetlen, vagyis számomra egy csodával egyenértékű hogy a kis szőrös dögök randalírozása után megnyomok egy gombot és csillog a padló. 3 éve van meg, és még semmit nem kellett rajta cserélni.”

Úgy gondoljuk, ezekhez a véleményekhez nem nagyon van mit hozzátenni. Aki ismeri, használja, az elégedett a robotporszívó működésével. Te mikor választod ki a sajátodat?

 

A te otthonodba vajon melyik robotporszívó illik igazán? Töltsd ki a robotválasztó tesztet és találd meg a számodra legjobban megfelelő robotporszívót!


A robotporszívó legyen Veled!

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.