0

Miért bonyolultabb a felmosó robot a robotporszívónál?

2016.05.18.
Miért bonyolultabb a felmosó robot a robotporszívónál? Egy lekövezett konya-étkező felmosása nem tűnik bonyolult feladatnak, semmiképpen sem nehezebbnek, mint felporszívózni ugyanezt a területet. A felmosó robot mégis sokkal bonyolultabb munkát végez, mint a robotporszívó, ha azt akarja, hogy lelkes tulajdonosként maradéktalanul elégedett legyél a munkájával.

A robotporszívók szélesedő választékával szemben felmosó robot kevés van a piacon. Jóformán csak az iRobot Scooba 450 az a típus, ami maradéktalanul megfelel a mai igényeknek. De miért nehezebb felmosó robotot készíteni, mint porszívó robotot?

Egy robotporszívó egyféle takarítási műveletet végez: felszívja a port. A felmosónak ennél változatosabb munkát kell végeznie. Felszívja a port, majd tiszta vízzel felmossa a padlót, végül az ablaklehúzóhoz hasonló eszközzel eltünteti a maradék folyadékot a padlóról.

A Scooba 450 tervezői előtt elég komoly dilemma állt. Valamelyik kérdésben engedniük kellett. Vagy a felmosás minőségéből, vagy a gép kapacitásából. Be kell ugyanis látni, hogy míg a porszívó robot addig képes dolgozni, míg a portartálya meg nem telik, a felmosó kapacitása addig tart, amíg van tiszta víz a tartályában. 

A Scooba 450 tervezőcsapata ugyanis végül szerencsére a kapacitást áldozta fel, nem a minőséget. A gép kizárólag tiszta vízzel mos fel – ez volt a nagy döntés. Jelentősen meghosszabbították volna a gép működési idejét, ha megengedik, hogy az egyszer már felszívott piszkos vizet újra felhasználja. Végül is a háziasszony is abban a vödörben mossa ki újra és újra a felmosórongyot, amibe a koszos felmosót is öblítette, igaz?

Szerencsénkre a felmosó robot esetében nem ezt a megoldást választották. A gép kizárólag tiszta vizet használ. A szennyezett víz és a tiszta víz nem keveredik. A felmosó robot kapacitását így a víztartály mérete határozza meg. A Scooba 450-est két különböző alapterületre lehet beállítani. Ha a „kis helyiség” állást választjuk, akkor 14, ha a „nagyobb helyiség” opciót választjuk, akkor 28 négyzetméter felmosására alkalmasegy töltés vízzel. A gép a beállításnak megfelelően takarékoskodik a vízzel, hogy elég legyen a kijelölt terület feltakarítására.A Scooba 450 különlegessége még, hogy szakít a kisebb gyártók mikroszálas megoldásaival. Nem. Ha egy gépre ráírjuk, hogy „felmosó robot”, akkor az valóban felmosást végezzen, s ne csak a nedves ruhát tologassa ide-oda a padlón. A Scooba valóban felmos, méghozzá maszatolás és kézzel végzett munka nélkül, kényelmesen és tökéletes minőségben.

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.