0

Mi alapján válassz robotporszívót? (11 hasznos tipp)

2016.11.03.
Mi alapján válassz robotporszívót? (11 hasznos tipp) Egyik robotporszívó látszatra éppen olyan, mint a másik, így előzetes ismeretek nélkül nem könnyű kiválasztani, hogy melyik lenne számodra a leginkább megfelelő. Adunk néhány jó tippet a választáshoz.

A megfelelő robotporszívó kiválasztásához hasznos, ha már a típus kiválasztása előtt tisztában vagy azzal, hogy milyen körülmények között fogod használni a gépet és milyen igényeknek kell megfelelnie. Ha ezekre a kérdésekre válaszolni tudsz, akkor már nem vaktában tapogatózol. Ha nem gondolod végig a használat szempontjait, akkor csak az ár alapján döntesz, vagy az alapján, hogy jobban tetszik-e az egyik készülék a másiknál. Esetleg befolyásol a márka ismertsége, mert „arról jókat mondanak”, vagy ellenkezőleg, „arról azt mondják, hogy sok vele a probléma”. Ha tisztában vagy a leendő használat fontosabb szempontjaival, akkor ezek alapján könnyebben tudsz robotporszívót választani.

Milyen a padló a lakásodban?


Az első szempont, amit figyelembe kell venned, az a lakásban lévő helyiségek elrendezése és a padló milyensége. Mire akarod használni a robotporszívót? Elsősorban kemény padlós helyiségekben dolgozik majd, nappaliban, étkezőben, folyósókon, vagy inkább szőnyeges szobákban? Ha főleg szőnyegen dolgozik majd, akkor az is fontos, hogy mennyi és milyen szőnyeg van a lakásban? Padlószőnyeg, ami az egész helyiséget betakarja, vagy a robotporszívó váltakozva fog majd szőnyegen és parkettán vagy padlón dolgozni?

Mekkora lakásban fog működni a robotporszívó?


Egy robotporszívó bármekkora területen képes dolgozni, viszont nem tud egy feltöltéssel bármekkora területet kitakarítani. Ha kisebb kapacitású robotporszívót választasz, mint amekkorát a lakás alapterülete igényelne, azzal csak magadra osztasz több felesleges munkát. A porszívó robot le fog állni munka közben, meg kell várni az újratöltését és akkor tudja folytatni a munkát. Csak a fejlettebb típusok képesek arra, hogy a takarítást onnan folytassák, ahol a töltés előtt abbahagyták.

A legegyszerűbb típusok fix takarítási idővel működnek. Beállítod, hogy 30-60-90 percig dolgozzon, s ez alatt kell a teljes alapterületet feltakarítania. Ha például a 30 perces takarítást választod ki egy nagyobb alapterületű helyiségben, akkor nem lesz száz százalékos a végeredmény, hiszen nem lesz elég ideje a szoba minden egyes pontján alaposan feltakarítani. Fontos tehát az alapterület ismerete: egy 80, vagy 100 négyzetméter feletti alapterülethez már nagyobb kapacitású robotporszívót kell választani, mint egy 30-50 négyzetméteres kisebb lakáshoz.

Száraz vagy vizes takarítás


Ahogy a hagyományos porszívót is szigorúan száraz környezetben használhatod csak, úgy az alap robotporszívó is száraz, vízmentes takarításra való. Összesöpri a szemetet, felszívja a port a padlóról és a szőnyegekből. Létezik olyan készülék is, mely nem csak porszívóként működik, hanem száraz és nedves feltörlésre is alkalmas. Van kombinált módon is használható robotporszívó, mely képes érzékelni, hogy padló vagy szőnyeg van-e a kerekei alatt. Amikor feltörlő módban használod, akkor kikerüli a szőnyegeket.

Nedves vagy száraz feltörlésre csak néhány feltörlő robot alkalmas. Ezeknek a talpára egy mikroszálas törlőkendőt lehet elhelyezni, melyet egy külön víztartályból tart nedvesen a gép. Ez tehát enyhén nedves feltörlést jelent mikroszálas kendővel. A bő vízzel történő felmosás egy másik takarítási folyamat, arra is található megfelelő felmosó robot.

Küszöbök, burkolatváltók


Az akadályok leküzdésének módja lényeges tulajdonsága a robotporszívóknak. Egyes készülékek tank módjára minden akadályon képesek áthajtani, nem jelent számukra problémát sem egy vastagabb szőnyeg pereme, sem egy alacsonyabb küszöb vagy burkolatváltó. De léteznek érzékenyebb készülékek is, melyeket minden kedvező tulajdonságuk ellenére nem javasoljuk olyan helyekre, ahol rendszeresen kell váltaniuk a padlószőnyeg és a laminált padló közötti burkolatváltón. A magassági határ egyébként nagyjából 1,5 centiméter, az ez alatti különbségeket a robotporszívók többsége megfelelően képes kezelni.

Kutya, macska a lakásban


A lakásban tartott kis állat rengeteg kutyaszőrt vagy macskaszőrt jelent, ami pedig extra erős forgó kefékkel és lehetőleg nagyobb portartállyal felszerelt, kisállathoz ajánlott robotporszívót igényel. Az állatok által is használt területek tisztán tartásához gyakoribb takarításra is szükség van, ha szeretnél állatszőr-mentes területet biztosítani. Macska esetén számolni kell a macskaalom takarításával is – a cica ezt mindig kiszórja, ujjai közé ragadva szét is hordja a lakásban, tehát ennek takarítására is alkalmasnak kell lennie a robotporszívónak.

Tiltott terek


Jó lenne, ha a lakásban tartott állatok számára kihelyezett vizet és ételt nem lökné fel a robotporszívó. Tehát miattuk is fontos, hogy lehet-e kijelölni olyan helyeket, ahová a robotporszívó nem tud bemenni. Ezt különböző virtuális falakkal lehet megoldani. A virtuális falak akkor is jó szolgálatot tesznek, ha egyes helyiségektől, vagy azok egy részétől kell a robotporszívót távol tartani. Például a gép egy egybeépített konyha-étkező-nappaliban takarít, de azt akarod, hogy a konyhától maradjon távol, amíg ott dolgozol. Ilyenkor egy virtuális fallal le lehet határolni a teret. A virtuális fal által kijelölt vonalon a robotporszívó nem lép át (a virtuális falról és a hasonlóan lényeges világítótoronyról itt olvashatsz bővebben).

Időzíthető robotporszívó


Jó lenne előre eldöntened, hogyan szeretnéd használni a robotporszívót. Mennyire fontos, hogy a gépet előre időzíteni lehessen?

Két használati módot lehet választani. Ha nem fontos az időzíthetőség, akkor a robotporszívót kézzel kell elindítani – meg kell nyomni a tetején elhelyezkedő gombot. A takarítás akkor kezdődik, amikor elindítod. Az időzítés segítségével a takarítási időket előre be tudod állítani. Egyes készülékeken minden napra ugyanazt az egy időpontot lehet programozni, mások arra is alkalmasak, hogy a hét minden napjára külön-külön időpontot válassz. Ez akkor lehet fontos, ha azt szeretnéd, hogy a robotporszívó délelőtt dolgozzon, amikor te munkában vagy, vagy éjjel, amikor nincs mozgás a lakásban.

Hogyan járja be a lakást a robotporszívó?


Szempont lehet az is, hogy milyen takarítási módok közül választhatsz a robotporszívó beállításakor. Az egyszerűbb készülékeket általában két-három, előre beprogramozott működési módra lehet állítani: véletlenszerűen halad, egyenes vonalakban halad, van, ami körkörösen haladva takarít.  A fejlettebb típusok feltérképezik a területet, s tanulnak is saját munkájukból. Megismerik az akadályokat, kialakítják a legoptimálisabb útvonalakat egy-egy helyiség porszívózásakor.

Hogyan kerüli ki az akadályokat a robotporszívó?


Lényeges kérdés, hogy ütközzön vagy ne ütközzön? Már a legegyszerűbb robotporszívók is érzékelik, ha akadályhoz érkeznek. Ekkor irányt váltanak és másfelé folytatják a takarítást. A különbség abban van az egyes modellek között, hogy az egyik hozzáér az akadályhoz, finoman ütközik vele, s ebből érzékeli, hogy irányt kell váltania. A bonyolultabb szerkezetek nem ütköznek a tárgyakkal. Előre érzékelik, hogy közelednek valamihez. Előtte lelassítanak, s pár centiméterre megállnak az akadály előtt.

Folytatólagos munkavégzés


Lényeges szempont lehet az is, hogy a robot emlékezzen arra, hogy újratöltés előtt hol tartott a takarításban. Erre akkor van szükséged, ha nagyobb teret kell kitakarítani. Például világítótornyok segítségével beállítod, hogy a robotporszívó az egész lakást járja végig helyiségről-helyiségre. Valószínű, hogy ezt nem tudja egy töltéssel megtenni, közben vissza kell térnie a dokkolóra és fel kell töltenie az akkumulátorát. Ilyenkor fontos, hogy a töltés befejezése után pontosan ott folytassa a munkát, ahol előtte abbahagyta és ne kezdje elölről a feladatot.

Hogyan keress a válaszok alapján robotporszívót?


Ha átgondoltad a felvetett szempontokat, akkor jó úton jársz már a megfelelő robotporszívó kiválasztásához. Nem kell mást tenned, mint a válaszaiddal töltsd ki a robotválasztó tesztet. A program a válaszok alapján kikeresi a készletből azokat a márkákat és típusokat, melyek megfelelnek az igényeidnek. Így nem 30 különböző típusból, hanem két-három lehetőség közül tudod kiválasztani azt a robotporszívót, ami számodra a leghasznosabb lehet.

Kattints ide és a Robotválasztóval találd meg a számodra ideális robotporszívót


A robotporszívó legyen Veled!

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.