0

Mi a különbség a robotporszívó ultrahangos és infravörös távolságérzékelése között?

2016.12.15.
Mi a különbség a robotporszívó ultrahangos és infravörös távolságérzékelése között?
A robotporszívó-gyártó cégek általában gondosan megadják a készülékek műszaki adatait, de vajon mit kezdjen a száraz felsorolásokkal a felhasználó? Vajon van-e lényeges különbség aközött, hogy egyes robotporszívók infravörös, mások ultrahangos távolságérzékelővel vannak ellátva?

A robotporszívó szenzorai


Egy robotporszívó minőségéről nagyon sokat elárul, hogy milyenek, milyen minőségűek a szenzorai, melyek a külvilágról szóló információkat továbbítják a számára. Az emberek is szenzorokkal érzékelik a külvilágot. Ilyen szenzor számunkra a bőrünk, mely a tapintás érzését juttatja el az agyhoz, a fül, ami a hangokat, a szem, ami a fényeket teszi feldolgozhatóvá. Szenzorok nélkül a robotporszívó is vak, süket és érzéketlen lenne. Szenzorok segítik a távolság érzékelését, a helyiség feltérképezését, fejlettebb típusoknál a takarítandó felület pontos meghatározását, vagy a legegyszerűbb típusoknál is a magasság érzékelését. Ez utóbbi teszi lehetővé, hogy a robotporszívó ne essen le a lépcső tetejéről, érzékelje, ha valamilyen nem megszokott mélység van alatta. Ehhez az érzékeléshez egy olyan szenzor kell, ami felméri, hogy hány milliméter hely van a szenzor és a padló között és riaszt, ha ez túllépi a meghatározott mértéket.

Minél több és fejlettebb, érzékenyebb szenzor van beépítve egy robotporszívó szerkezetébe, annál pontosabban végzi a munkáját. Beépíthetnek bármilyen okos processzort is a robotporszívó agyába, ha a szenzoroktól kevés információt kap, akkor süket és vak lesz, s ugyanúgy nem lesz képes megfelelően navigálni, mintha kisebb teljesítményű processzor mozgatná a készüléket.

Egy robotporszívó sokféle érzékelővel dolgozik. A legáltalánosabbak az infravörös érzékelők,  ezek a szenzorok adják a legtöbb információt a külvilágról. Az egyszerűbb típusokon más típusú szenzort nem is nagyon találunk.

A fejlettebb típusok gyakran kamerákkal is el vannak látva. A kamerákat többnyire a mennyezet felé irányítják. A robotporszívó így valós képet alkot a helyiségek mennyezetéről. Ez nem azért fontos, mert bármi dolguk lenne a fehérre festett plafonnal – azon kívül, hogy a felfelé „látott” dolgok alapján építi fel a robotporszívó a memóriájában a helyiségek képét. Ez nagyon fontos ahhoz, hogy pontosan tudja, merre jár, képes legyen tájékozódni a helyiségben. A Roomba 980 robotporszívót több kamerával is felszerelték. Az egyik felfelé és kicsit előre tekint, így nem csak a mennyezetet, de a falak egy részét is látja a jobb helymeghatározás érdekében. A másik kamera a robot aljába van beépítve, ez feltehetően szerepet játszik a takarítandó felület meghatározásában.

Az előző mondatban nem volt véletlen a „feltehetően” szó használata. a gyártók ugyanis nem adnak arról pontos leírásokat, hogy melyik szenzor mit csinál, mire használják a belőle nyert információkat. Ez a szoftver dolga, aminek a sajátosságait azért eléggé üzleti titokként kezeli minden robotgyártó társaság. A szoftvertől függ, hogy a készülékbe beépített szenzorokat hogyan használja a robotporszívó: lehet, hogy az egyik szenzor adataira a teljes takarítási folyamatot alapozza, a másikat – például a padlót figyelő kamerát – csak megerősítő, kiegészítő céllal használja.

A fentieken túl még több típusú érzékelőt is használnak a robotporszívókban. Ilyen például a mozgásérzékelő, elmozdulás-jelző, amit jól tudnak használni az irányváltásoknál, s ez gondoskodik arról is, hogy a robot megérezze, ha a tulajdonosa munka közben felemeli a földről. Alap tulajdonság az ütközésérzékelő szenzor megléte is. A legtöbb robotporszívó nem áll meg az akadályok előtt, hanem finoman nekiütközik, s az érzékelt ütközést követően változtatja meg a haladás irányát. Ilyenkor az ütközésérzékelő szenzor dolgozik.   

Különböző szenzorok egyébként kaphatók a Robotguru kelléktárában is – ezek remek lehetőséget kínálnak a robotépítő kísérletezésekhez, a különböző működési módok kitapasztalásához.

Vajon van-e lényeges különbség aközött, hogy egyes robotporszívók infravörös, mások ultrahangos távolságérzékelővel vannak ellátva?

Infravörös távolságmérés


A legtöbb robotporszívó infravörös szenzorokkal méri a tárgyaktól való távolságát. Ez a távolságérzékelésnek az egyszerűbb, olcsóbb módja, ez az elterjedtebb. A szenzor a visszavert fény mennyisége alapján határozza meg a tárgyaktól lévő távolságot. Pontos adatokat szolgáltat, hátránya, hogy kicsit „vaksi”. Csak közelről, néhány centiméteres távolságból ad használható adatokat. Ezért az ilyen infravörös technikájú szenzorokkal működő robotporszívók nem látják maguk előtt az akadályokat, csak akkor, amikor már egészen közel érnek hozzájuk. Ilyenkor ütköznek, majd irányváltás urán folytatják a munkájukat.

Ultrahangos távolságérzékelő


A távolságérzékelők fejlettebb, ám drágább típusa nem inravörös fénnyel, hanem ultrahangos jelek kibocsátásával méri a tárgyaktól való távolságot. Ennek az az előnye, hogy a robot már távolról is nagyon pontosan fel tudja mérni a tárgyaktól való távolságát. Sőt, képes érzékelni az egészen vékony, kicsi tárgyakat is, mint például egy földön álló gyertya.

Általában az ultragangos távolságérzékelővel felszerelt robotporszívók azok, melyek nem ütköznek a tárgyakkal, hanem messziről felismerik és kikerülik őket. Ebben a tesztben jól látni, hogy mennyire különbözően viselkedik az infravörös megoldást használó Roomba és az ultrahangos módszert alkalmazó LG Hom-Bot Square robotporszívó.  A Roomba alig poár centiméterről veszi észre a földre helyezett tárgyat (pl. vizespoharat, gyertyát). Akkor sem áll meg előtte, hanem lassít és finoman ütközik. Az LG messziről érzékeli a tárgyat, melyhez semmilyen körülmények között nem is ér hozzá, néhány centiméterre mindig kikerüli.

Az ütközés is előnyös megoldás lehet


A két technika eltérő, mások az előnyei és a hátrányai, s ne gondoljuk azt, hogy csak az ultrahangos megoldás lenne a megfelelő. Az iRobot például éppen azért ragaszkodik a finom ütközéses megoldáshoz a legtöbb robotporszívó esetében, mert a tárgyak teljes kikerülése ronthatja is a takarítás hatásfokát. A mérnökök valószínűleg felmérték, hogy mennyi kárt okozhat egy robotporszívó, ha mindennek finoman nekikoccan, amit a padlón talál. A megoldásnak az a hátránya, hogy talán félre kell tenni néhány vázát, nem szabad vizespoharat a földön hagyni, s meg kell barátkozni az ütközések állandó koppanó zajával is. Ezek elhanyagolható kellemetlenségek.

Vannak ugyanis hátrányai a pontosabb érzékelésnek is. Ha a robotporszívó minden apró akadály előtt megáll és kikerüli azt, akkor ezzel lemondunk a tökéletesebb takarításról. A robotporszívó nem fog bemenni egy függöny mögé, s a lelógó, rojtos ágytakaró is leküzdhetetlen akadályt fog jelenteni számára. A lelógó rojtok miatt ki fog maradni az ágy alatti takarítás. A robotporszívó meg fog állni minden akadály előtt, így egy földre dobott papírzsebkendőt is körbejár majd, s nem fog alatta feltakarítani. A túl pontos érzékelésnek is vannak tehát hátrányai. Néha érdemes beérni a gyengébb képességekkel, ha a végeredmény használhatósága sokkal jobb lesz, mint ami a legfejlettebb technika alkalmazásával lehetne.

A te otthonodba vajon melyik robotporszívó illik igazán? Töltsd ki a robotválasztó tesztet és találd meg a számodra legjobban megfelelő robotporszívót!


A robotporszívó legyen Veled!

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.