0

Mennyire gazdaságos a robotporszívó?

2016.12.16.
Mennyire gazdaságos a robotporszívó?
Mennyire gazdaságos döntés a robotporszívó megvásárlása? Hosszú távon többe vagy kevesebbe kerül-e a takarítás, ha a családtagok vagy alkalmi takarítók helyett robotporszívó végzi el a munkát? Számoltunk.

Válasszunk ki először egy robotposzívót. Legyen ez egy olyan modell, ami mindennapi takarításra alkalmas, már nem alaptípus, de nem is kerül többe 130 ezer forintnál. Megbízható, kipróbált márkát keressünk.

A tökéletes választás ebben a kategóriában az iRobot Roomba 651 robotporszívó. A 600-as sorozatban azért erre esett a választás, mert az alaptípusokhoz képest kicsit magasabb ár lényegesen nagyobb tudást hoz magával. Ez a típus például már napi időpontokra programozható. A korábbinál nagyobb kapacitású akkumulátorral ellátva hosszabb ideig képes a munkáját végezni. Érzékeli a szennyezettebb területeket, s ezeken a pontokon erősebben végzi a takarítást. Ráadásul a gyári csomag egy virtuális falat is tartalmaz, ami még kényelmesebbé teszi a takarítás szervezését.  

A Roomba 651 robotporszívó ára 129.699 forint, tehát pontosan beleillik az előre felállított keretbe.

Mennyibe kerül a takarítás Budapesten?


A takarítást végző vállalkozások többféle árképzés alapján dolgoznak. Van, aki abszolút fix árat mond, ekkor egy lakástakarítás nagyjából 6 ezer forint körül kezdődik. Terjed a négyzetméter alapú elszámolás: ilyenkor a takarítandó alapterület alapján számolják ki a takarítási díjakat. Az egységár 90-150 forint közötti négyzetméterenként attól függően, hogy egyszeri munkáról, vagy heti 1-2-szeri takarításról van-e szó. És természetesen ott a hagyományos óradíj, legtöbbször feketén, számla nélkül, zsebbe fizetve. Egy takarítónő 2 ezer forintos óránkénti díj alatt nem nagyon mozdul meg mostanában.

Tegyünk mellé még egy adatot: a hivatalos minimálbér 2017-ben óránként 733 forint lesz, ami a hivatalos közterhekkel együtt 905 forintos terhet jelent a munkaadónak. A szakképzett dolgozóknak legalább havi 926 forintot kell kapniuk, ez közterhekkel 1144 forintra jön ki.

Mennyibe kerül a háziasszony ideje?


Természetesen nem mindenki hív takarítónőt, hanem saját maga foglalkozik az otthona rendben tartásával. De a saját óradíjáról akkor se feledkezzünk meg. Nehéz lenne elképzelni, hogy a saját idejét kevesebbre értékelné, mint egy takarítónő óradíja, vagy legalább, mint egy szakmunkás hivatalos kötelező legkisebb bére.

Mindezek alapján számoljunk nagyon szűken, hogy ne érhessen az elfogultság vádja. Legyen 1500 forint az az óradíj, amennyibe az otthoni takarítás kerül, bárki végezze is el a munkát. Ha takarítót hívsz a házhoz, akkor neki kell fizetni, ha magad foglalkozol vele, akkor meg azért kerül pénzbe, mert az alatt az idő alatt nem tudsz más feladatokkal foglalkozni.

A porszívózást fogjuk kiváltani a robotporszívóval, így csak ezzel a területtel foglalkozzunk. Ahhoz, hogy a lakás tiszta legyen, iktass be legalább heti két alkalmat: legyen egy kisebb és egy nagyobb takarítás, a kettő együtt mondjuk két óra porszívózás. Azaz a porszívózás heti 3 ezer forintba kerül.

Mennyibe kerül a takarítás a robotporszívóval?


A Roomba 651 most 2 év garanciával vásárolható meg a Robotgurunál. Ez azt jelenti, hogy 2 éven keresztül biztosan nem lesz más költséged a robotporszívóval. Ez alatt az idő alatt még az akkumulátort sem kell cserélni és az egyéb, kopó alkatrészek sem szorulnak cserére vagy javításra.

A Roomba esetében tehát ezt a 2 éves időtartamot vegyük alapul. A készüléknek természetesen ennél jóval hosszabb lesz az élettartama, így a valóságban még kedvezőbb adatok jönnének ki az összehasonlításban.

A Roomba 130 ezer forintos árát ha két évre elosztjuk, akkor heti 1250 forintos költséget kapunk a kézi takarítás 3 ezer forintos árához képest. A Roomba mellett is szükség lesz kézi, hagyományos takarításra a bútorokhoz, az ágyakhoz, fel kell mosni a követ stb., de most csak a porszívózásra fordított idővel és pénzzel foglalkoztunk.

A végeredmény magáért beszél: kézi takarítással a két év alatt összesen legalább 312 ezer forintot fordítasz a porszívózásra, a Roomba 651 megvásárlása esetén pedig 130 ezret. Még úgy is megéri, ha a robotporszívót részletre vásárolod meg, s az áruhitel kamatait is beleszámítod a végső egyenlegbe.

Egy robotporszívó beszerzése tehát nem luxusberuházás, hanem nagyon is jól kiszámítható, racionális gazdasági döntés, amit mindenképpen érdemes megfontolni.  

A te otthonodba vajon melyik robotporszívó illik igazán? Töltsd ki a robotválasztó tesztet és találd meg a számodra legjobban megfelelő robotporszívót!


A robotporszívó legyen Veled!

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.