0

Mennyire biztonságos egy robotporszívó?

2016.10.25.
Mennyire biztonságos egy robotporszívó? Vajon mennyire bízhatsz meg a robotporszívó mélyén dolgozó számítógép működésében? Mi lesz, ha a gép egyszer csak összeomlik és te ott állsz egy használhatatlan robottal, amiről azt sem tudod, hogy milyen program is működteti?

A korai Windows alapozza meg a félelmeket


A korai Windows-vezérelte számítógépekről rossz emlékeid lehetnek. A minden gépen ott futó operációs rendszer régebbi kiadásai hírhedten bizonytalanok voltak, a normál napi használat is bármikor képes volt egy teljes rendszerösszeomláshoz vezetni. Nem volt gond, a programot egyszerű volt újra feltelepíteni, már minimális informatikai ismeret elég volt ahhoz, hogy a leggyakrabban felmerülő problémák megoldódjanak. A Windows hőskorában a gimnazista srácok is naprakészen telepítettek, segédprogramokat húztak le két perc alatt az internetről és nem volt olyan probléma, aminek ne találták volna meg rövid idő alatt a megoldását.

Talán ennek az időszaknak az emlékei tesznek bizonytalanná mindennel szemben, amiben számítógép működik. Attól tartasz, hogy a robotporszívó elromolhat, s neked nincs meg a kellő tudásod ahhoz, hogy a hibát ki tudd javítani? Akkor mi lesz? Egy hagyományos porszívó egyszerűbb, hiszen nincs benne olyan sok hibalehetőség. Ha tönkremegy benne a motor, akkor a szerelő kicseréli és máris újra használható. De ha egy robotporszívó elromlik és megbolondul?

Nem a robotporszívó lesz az első otthoni számítógép


Ha te is abban a korban kezdtél számítógépet használni, amikor még havonta kellett a Windows-t kézzel reszelgetni, akkor most nagyon is megértem a bizonytalanságodat. Csakhogy talán észre sem vetted, de az elmúlt évtizedben  már az otthonod  befogadta a számítógépeket. Számítógép működik a telefonban, a tévében, s hamarosan még vagy ezernyi otthoni technikai eszközben. Számítógép kell ahhoz is, hogy a szárítógép felismerje, hogy milyen nedvességű ruhát pakoltál bele és mennyi ideig kell működnie, hogy minden szekrényszáraz legyen.

A modern autók ezernyi okos elektronikus eszköze sem működne számítógép irányítása nélkül a fékrásegítéstől a menetstabilizálásig. Egy nagy különbség van: ezekbe a rendszerekbe már nem tudsz és nem is kell belepiszkálni. Bármi történik, nem a te kezedben van a kormányrúd.

A legnagyobb szerencsénk, hogy a robotporszívó programjának sem kell olyan sok mindent tudnia, mint egy irodai asztali számítógép operációs rendszerének. Gondolj csak bele: még a legegyszerűbb gépnek is mi mindenre kell képesnek lennie! Filmeket, képeket megjeleníteni, zenét lejátszani, írógépként, számológépként működni, internettel kommunikálni stb. ezernyi feladatot kell villámgyorsan és sokszor egyszerre elvégezni. Ez teszi sérülékennyé ezeket a gépeket.

Az iparban használt számítógépek ennél nagyságrendekkel egyszerűbbek. Bármilyen fejlett helymeghatározással is működik egy robotporszívó agya, mégis, sokkal kevésbé bonyolult szerkezet, mint egy asztali számítógép. Csak egy dolgot kell elvégeznie, s nem kell ezernyi, sokszor egymásnak ellentmondó utasítást egyszerre végrehajtania.

Egy robotporszívó számítógépes agya sokkal ritkábban romlik el, mint egy általad ismert általános számítógép. Sokkal kevesebb a hibalehetőség – például azért is, mert nem lehet csak úgy belepiszkálni a működésébe. Ugyanúgy ritkán hibásodik meg, mint egy tévét vagy egy autót vezérlő számítógép.

A robotporszívó a katonai fejlesztésektől érkezett


Talán más körülmények között a robotporszívó is sérülékeny lenne, de ne feledjük el, hogy a készülék alapját nem egy hirtelen ötletből felszínesen kidolgozott játékprogram adja. A robotporszívók közvetlen őse például az a készülék volt, mellyel a 2001 szeptemberi terrortámadás után a túlélők után kutattak a romok között. Az iRobot PackBot nevű szerkezet katonai célokra készült, aknakeresésre használták. Ebből a technológiából nőttek ki azok a készülékek, melyek ma a romok közti kutatás helyett háziasszonyok mindennapjait teszik sokkal egyszerűbbé.

A robotporszívó csak a kezdet


Az okos eszközök a küszöbön állnak, s bármelyik pillanatban berobbanhatnak az otthonodba. A tévében már most is ott dolgozik egy mikrochip, de az otthoni technika nem ezen a szinten fog megállni. A mosógépek, hűtőszekrények, mosogatók következő generációját már ugyanúgy telefonról tudod majd irányítani, mint a robotporszívót. A munkahelyedről szabályozhatod az otthoni fűtést és világítást. A háztartási eszközök hamarosan felköltöznek az internetre, s ugyanolyan kényelmesen és egyszerűen fogod használni őket, mint ahogy ma felkapcsolod a szobában a lámpát. Az okos eszközök korában attól kell a legkevésbé tartanod, hogy a gépeket működtető program lefagy és te nem tudod újra feltelepíteni. A számítógép által irányított robotporszívó is biztonságosan, megbízhatóan működik majd az otthonodban.

Ha kipróbálnád, milyen érzés az intelligens technika használata, nézz szét az okos eszközök között.


A robotporszívó legyen Veled!

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.