0

Melyik akkumulátorral jobb a robotporszívó?

2017.01.17.
Melyik akkumulátorral jobb a robotporszívó?
Robotporszívók műszaki adatlapjait tanulmányozva leggyakrabban háromféle akkumulátor-típussal találkozunk: ma már legritkább a nikkel-kadmiumos (Ni-Cd), gyakori a lítiumionos és a nikkel-metál-hibrid típusú akkumulátor is. Egyes robotporszívók több különböző típussal is működhetnek. Melyik a jobb, melyiket érdemes választani?

Elektromos készülékek működésének fontos pontja az energiatárolás kérdése. A régi, nagy savas ólomakkumulátorok (mint amilyenek az autókban vannak) nagyok és nehezek, elképzelhetetlen volt, hogy ilyen áramforrás működtessen kicsi, hordozható készülékeket. A mai hordozható eszközök gyártása akkor lendült fel, amikor sikerült kisebb és könnyebb áramforrásokat kifejleszteni. A régiekhez képest a mai akkumulátorok bármilyen kicsik is, mégis mindig nehéznek tűnnek, kevés energiát tudnak tárolni, hamar lemerülnek és túl sokáig tart őket feltölteni. Ez egy örök harc: a gyártók egyre újabb és újabb megoldásokat keresnek, hogy ki tudják szolgálni a hordozható elektromos készülékek egyre nagyobb étvágyát. A készülékek kapacitása, teljesítménye nem azon múlik, hogy melyik cég milyen erős motort tud beszerelni, hanem azon, hogy ki találja meg a célnak legjobban megfelelő akkumulátort.

Ni-Cd – nikkel-kadmiumos akkumulátor

Néhány éve a hordozható zenelejátszók, fényképezőgépek és mobiltelefonok piacán egyeduralkodó volt a nikkel-kadmiumos (Ni-Cd) akkumulátor. Leginkább a mobiltelefonok térhódítása terjesztette el. Előnye, hogy megfelelő kezelés mellett sokáig használható. Kezelésére viszont nagyon oda kell figyelni. A Ni-Cd akkumulátorok töltését meg kellett tanulni. Töltés előtt teljesen le kell meríteni (ki kell sütni), különben drasztikusan csökken az élettartama. Ha ez nem történik meg, akkor egyre kevésbé tudjuk a kapacitását kihasználni, csökken a teljesítménye. Ez a memóriaeffektus – a lényege, hogy ha helytelenül töltjük, akkor legközelebb már csak addig szintig lehet újra feltölteni, teljesen már soha többé nem.

A teljes kapacitását nem is éri el első töltésre, ahhoz többször teljesen fel kell tölteni és újra le kell meríteni. Érzékenyek a túltöltésre, ezért csak olyan készülékkel szabad használni, mely szabályozza az akkumulátor töltését (lekapcsol, amikor teljesen feltöltődik).  

Előnye, hogy viszonylag olcsó áramforrás és megfelelő kezelés mellett sokáig működik. 700-1000 alkalommal lehet újratölteni. Viszont vigyázni kell, mert a nem megfelelő kezelés ezt az élettartamot könnyen meg is felezheti.  

Hagyományos nikkel-kadmiumos áramforrást ma már kevés készülék használ. Robotporszívókban is elvétve találkozunk csak vele. A Roomba robotporszívókhoz (500-tól 800-as sorozatig) külön tartozékként vásárolható meg egy 2500 mAh kapacitású Ni-cd akkumulátor.

Li-ion – lítiumionos akkumulátorok

A ma használt népszerű elektromos készülékek (fényképezők, zenelejátszók, telefonok stb.). többségét Li-ion (lítiumionos) akkumulátorokkal szerelik. Ilyent találunk a legtöbb robotporszívóban is. Az előző típusnál sokkal szélesebb körben használatos, ám drágább áramforrás.

A nikkel-kadmiumosokhoz képest a fő előnye, ami miatt elterjedt, az a sokkal kisebb súlya. Ugyanakkor kapacitást harmad akkora súllyal ér el, mint egy Ni-Cd áramforrás. Feltöltés után akár hónapokig is tartja az energiát, nem merül le állásában. A memóriaeffektus egyáltalán nem jellemző rájuk. Nincs szükség formázó töltésre, s nem kell lemeríteni, kisütni sem a töltés megkezdése előtt. Nem gond tehát az sem, ha egy ilyen készüléket (akár telefont, akár mást) többször is töltőre teszünk és nem várjuk meg a töltéssel a teljes lemerülést.

A nikkel-kadmiumosokhoz képest így ez a típus sokkal kevésbé igényes a kezelés módjára. Nem kell kisütni töltés előtt, nem gond, ha rátöltünk a még csak félig lemerült akkumulátorra. A mobiltelefonoknál a lítiumos akksik elterjedésével felejthettük el végleg a vásárlás utáni első, 16 órás alapozó töltést. Azonnal, normál töltéssel használható.

A lítiumionos akkumulátorok még többször használhatók, mint a nikkelesek. Akár 1200 alkalommal is újra lehet tölteni egy ilyen áramforrást. Ez azt jelenti, hogy egy robotporszívó lítiumionos akkumulátora napi használat mellett mintegy 3,5 évig működik teljes kapacitással. Ezt követően csökken a teljesítménye és gondolni kell már a cseréjére.

Nikkel-metál-hibrid akkumulátor – az iRobot ragaszkodik hozzá

A Roomba robotporszívó gyártója, az iRobot ebben a kérdésben külön utakon jár. A Roomba robotporszívókba nem lítiumionos, hanem a nikkel-kadmium akkumulátorok utódjaként használt Ni-mh (nikkel-metál-hibrid) akkumulátorokat szerelnek (kivétel a Roomba 980, ami lítiumionos akkumulátort kapott).

A nikkel-metál-hibrid akkumulátorok kapacitása két-háromszorosa is lehet az ugyanakkor méretű nikkel-kadmiumos áramforrásnak. A memóriaeffektus ezekre is jellemző, bár kevésbé, mint kadmiumos elődjére. Kadmiumot egyáltalán nem tartalmaznak – ami azért fontos, mert az egy mérgező nehézfém, amit ma már igyekeznek kiküszöbölni a háztartási gépek gyártása során. Ezek az akkumulátorok a leginkább környezetbarát áramforrások, egyáltalán nem tartalmaznak nehézfémeket. Gyakori típusok, bár csak 5-6 éve alkalmazzák őket, de mára már szinte ez a leggyakrabban használt típus a ceruzaelem méretű akkumulátorok között.

Ezeknek az akkumulátoroknak a hátránya viszont az, hogy állásukban gyorsabban merülnek, mint elődeik, s élettartamuk is rövidebb. A lítiumos akkumulátorok 1200x újratölthetőségével szemben megfelelő kezelés mellett is csak 400-700 alkalommal lehet teljes kapacitással újratölteni egy ilyen akkumulátort. Egy Roomba akkumulátora tehát már akár két év elteltével is cserére szorulhat, míg más robotporszívók 3-4 évig bírhatják csere nélkül.  

Roomba robotporszívó típusok és az akkumulátor jellemzői

 

Akkumulátor típusa Kapacitás Működési idő Töltési idő
Roomba 616 NiMh XLife 2200 mAh 75 perc 3 óra
Roomba 651 NiMh XLife 3000 mAh 1,5-2 óra 3 óra
Roomba 866 NiMh XLife 3000 mAh 2 óra 3 óra
Roomba 886 NiMh XLife 3000 mAh 2 óra 3 óra
Roomba 980 Li-ion 3300 mAh 2 óra 3 óra

A két típusú akkumulátor egymással felcserélhető is lehet, ha a készülékbe illesztett új áramforrás kialakítása megfelelő, ugyanazt a töltőáramot tudja fogadni. A Roomba robotporszívókhoz kapható lítiumionos akkumulátor is, mely az erre alkalmas készülékekben teljesen felcserélhető a nikkel-metál-hibrides akkumulátorokkal. Ez a NewPow AP4400 Lithium-ion akkumulátor, mely a Roomba robotporszívók 500, 600, 700, 800 szériájában válthatja fel a készülékhez adott nikkeles áramforrást.  

A te otthonodba vajon melyik robotporszívó illik igazán? Töltsd ki a robotválasztó tesztet és találd meg a számodra legjobban megfelelő robotporszívót!


A robotporszívó legyen Veled!

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.