0

Melyik a legjobb feltörlő robot?

2016.11.30.
Melyik a legjobb feltörlő robot? Több olyan robotporszívó is létezik, melyek kizárólagosan, vagy más funkciókkal vegyítve nedves feltörlésre is alkalmasak. Melyik közülük a legjobb választás?

A robotporszívó alapesetben valóban porszívóként viselkedik: keféivel felsöpri, összegyűjti a szemetet, a forgó padlókefe segítségével felporszívózza a szőnyeget és a felszedett port a tartályában összegyűjti. E műveletek során azonban semmi nem kezd a padlón található foltokkal, a kiömlött folyadék pedig egyenesen káros hatású a munkavégzésére. A földön lévő tócsák vizét, vagy más nedves szennyeződést szétkeni a padlón. A nedvesség kárt is okozhat: a begyűjtött porból sár lesz, ami rátapad a kefékre, s szinte kitisztíthatatlanul eldugul tőle a HEPA szűrő finom felülete.

A padló feltörlése egészen másfajta munkavégzést kíván, mint a porszívózás. E kettőt éppen ezért nem is vegyíti a legtöbb készülék: vannak külön porszívórobotok és vannak a feltörlő robotok. Ám akadnak vegyes használatú, hibrid készülékek is, melyek egy külön törlőkendő felhelyezésével válnak alkalmassá a nedves üzemmódra. Nézzük sorra őket!

Nedves feltörléshez az alap maga a feltörlő robot. A legjobb típus erre a Roomba robotporszívók rokona, a szintén az iRobot által fejlesztett Braava 390T, vagy a Braava jet 240.

Braava 390 feltörlő robot


A Braava 390T fő előnye, hogy nagyon pontosan navigál. Ez azért jó, mert egymás után több helyiséget is fel lehet vele töröltetni. Szépen végigjárja a kijelölt útvonalát és visszatér a munka végén a kiindulópontra. A készülék GPS-t rejt magában, ez segíti a pontos helymeghatározásban.

A Braava 390 két üzemmódban használható: száraz vagy nedves feltörlésre is alkalmas. Száraz üzemmódban olyan, mint egy hagyományos porrongy. Nem szívja a port, nincs tartélya, nem porszívóként működik, csak feltörli a padlót a ráerősített kendővel. Nem össze-vissza, véletlenszerűen mozog, hanem csíkokban, hogy ne hagyjon ki egy területet sem és ne szennyezze össze a már feltörölt részeket.

A nedves feltörlés nem felmosást jelent, nem használ bő vizet a munkához. Egy nedves kendővel alaposan áttörli a padlót. A problémás területeken nem is egyszer megy végig: előre-hátra mozgásával gondoskodik arról, hogy minden felület csillogó legyen. A törléshez mikroszálas kendőt használ, melyek tiszta vízzel is ragyogó tisztaságot biztosítanak mindenhol. A kendőket egy tartályból folyamatosan adagolt vízzel állandóan nedvesen tartja.

A Braava 390 feltörlő robotot azért is dicsérik, mert rendkívül halk. Kicsi is a készülék, alig 24x21 centiméter, s halkan, szinte észrevétlenül közlekedik a lakásban.

Braava jet 240


A másik Braava, a Braava jet 240 az olcsóbb változat, mégis több célra is használható. A „jet” kifejezés a névben arra utal, hogy ez a feltörlő robot hagyományos felmosásra is képes. Ilyenkor egy szórófej kifecskendezi a robot elé a vizet, hogy lazítsa fel a szennyeződéseket, majd oda-vissza mozgással feltörli a nedvességet. A törlés sem csak úgy történik, hogy áthajt a felületen és ami menet közben rátapad a kendőre, azt viszi magával. A törlőkendő egy rezgő fejre van erősítve, ami ide-oda mozgással – és a mikroszálas kendő erejével – szinte levakarja a koszt a padlóról. Ez a robot egyébként még kisebb, mint a másik, mindössze 17x17 centiméteres.

Vegyes használatú (hibrid) feltörlő robot


A két Braava kifejezetten feltörlő robot, porszívózást nem végeznek. Találhatsz viszont olyan készülékeket is, melyeknél választható a porszívó üzemmód vagy a feltörlő használat. Ilyen például az Ecovacs Debot D83, vagy az LG Hom-Bot Square VR64702LVM robotporszívó

Ecovacs Debot D83


Az Ecovacs D83 valójában porszívó, de egy törlőkendőt is fel lehet csatlakoztatni a főkefe mögötti területre. Nem kell választani, a kendő akár porszívózás közben is használható, így a padló tisztítása sokkal hatékonyabb lesz. Szőnyegre viszont így nem szabad engedni a robotporszívót, mert a szőnyegen elakadna a felhelyezett törlőkendő.

LG VPARQUET


Az LG VPARQUET hasonlóan működik, mint az Ecovacs D83. Ez a készülék is valódi robotporszívó, melyre a hatékonyabb takarítás érdekében egy mikroszálas kendőt is fel lehet erősíteni. Fontos, hogy csak száraz feltörlésre használható.

Ecovacs Deebot DM85


Az Ecovacs DM85 már valódi hibrid robotporszívó. Erre a robotra már nem csak fel lehet erősíteni a törlőkendőt, de víztartállyal is rendelkezik, hogy feltörlés közben a kendőt állandóan nedvesen tartsa. A keménypadlós felületeket a robot így csíkmentesen, szépen tisztítja.

Ha a nedves feltörlésre éppen úgy szükség van, mint a száraz porszívózásra és kevés a szőnyeg, vagy egyáltalán nincs szőnyeg a lakásban, akkor az Ecovacs DM85 a legjobb választás. Ha sok a szőnyeg, de mellette a konyhában, étkezőben, folyósokon folyamatosan szükség lenne a nedves feltörlésre is, akkor nem javasoljuk a hibrid készülékek megvásárlását. Akkor sokkal jobb megoldás a szobákra egy hagyományos robotporszívó használata, a keménypadlós felületekre pedig egy Braava jet vagy Braava 390 beszerzése.

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.