0

Megtanulják a felhasználók szokásait az új LG robotporszívók

2016.12.22.
Megtanulják a felhasználók szokásait az új LG robotporszívók
A háztartási robotoknak egy teljesen új generációját mutatja be az LG az egyik legnagyobb amerikai technológiai expón, a Los Angelesben januárban megrendezendő CES 2017 bemutatón.

A mai fejlett robotporszívók észlelni tudják az akadályokat és kikerülik őket, vagy finoman ütköznek az előttük álló tárgyakkal. A legfejlettebb robotporszívók időben észreveszik az előttük álló, akár nagyon kicsi akadályt is. Lelassítanak, kikerülik, körbetakarítják előre beállított programjuk szerint.  

Az LG új generációs robotporszívói képesek lesznek különbséget tenni akadály és akadály között. Fel fogják ismerni, hogy a házigazda lába, vagy a szék lába áll-e előttük. Ha a tulajdonost észlelik, figyelmeztetni fogják, hogy menjen arrébb, s ha az akadály elhárult, folytatják a munkát. A széket nem próbálják meg figyelmeztetni, azt egyszerűen körbetakarítják.

A tárgyak közötti különbségtevés hatalmas ugrás a gépi intelligencia fejlődésében. Egy robotporszívó ma nem lát különbséget tárgy és tárgy között. Látja a magasságát, szélességét, több irányú kiterjedését, de nem tudja megállapítani, hogy mi az, ami előtte van.

Ha a robotporszívó képes lesz arra, hogy felismerje az előtte fekvő tárgyat, akkor ezzel egyrészt sokkal hatékonyabban fogja a rábízott munkát elvégezni, másrészt biztonságosabbá teszi a működését.

Mitől lesz hatékonyabb az okosabb robotporszívó takarítása?


Egy szisztematikus takarításra beállított, a tárgyakat észlelő és kikerülő robotporszívó ma nem takarít fel a földig érő függönyök mögött. Ilyen az LG Hom-Bot is. Egyszerűen túl okos hozzá. Észleli előre az akadályt, és semmilyen körülmények között nem fog vele „ütközni”. Csakhogy ez az ütközés ebben az esetben azt jelentené, hogy a robot bebújuk a függöny alá és ott is kitakarít. De ezt nem tudja megtenni, mert a „függöny” számára nem létezik, csak egy akadály, ami előtte fekszik. Ha a robot különbséget tud tenni a tárgyak között, akkor meg fog állni a fal előtt, de be fog menni a függöny alá akkor is, ha menet közben kénytelen hozzáérni. Ugyanígy például ki fogja kerülni a földön fekvő vázát, de arrébb fogja tolni a szőnyegen heverő tornacipőt, ha útban lesz takarítás közben. Ma egy fejlett robotporszívó egyikhez sem ér hozzá, mindkettőt érinthetetlen akadályként ismeri fel.

LG Hom-Bot a CES 2016 expón

LG Hom-Bot az előző, a CES 2016 expón

Mélytanulás a kulcsszó


Az LG mélytanulásnak (deep learning) nevezi azt a folyamatot, melynek során a robot megtanulja kiismerni a környezetét. Erre eddig a háztartási robotok csak igen korlátozottan voltak képesek, ez egy forradalmian új technológia lesz. Az LG már most is kamerával is felszereli a robotporszívóit. Ezeknek a kameráknak az a feladata, hogy a robot felismerje a környezetét. A kamera által látott képeket elraktározza a memóriájában, s ezek segítségével állítja össze a legoptimálisabb takarítási útvonalakat. Így tud tanulni is. Ha többször takarít ugyanazon a területen, akkor a harmadik-negyedik fordulóra már sokkal ésszerűbben és gyorsabban fog haladni ugyanazon a területen. Felismeri a környezetét, tanul, s a korábbi tapasztalatai alapján dönt. A mélytanulás ezt a tapasztalást fogja a jelek szerint felerősíteni.

Robotporszívó mellett okoshűtő, okosmosógép és tanulékony légkondi


A CES 2017-re az Lg nem csak robotporszívóval készül. Az International Business Times közölt egy cikket a cégóriás várható újdonságairól. A deep learning technológiát alkalmazó termékek között a robotporszívó mellett hűtőszekrényt, mosógépet és légkondicionálót is felvonultatnak. Az okosmosógép érzékelni fogja a víz keménységét és a ruhák szokásos szennyeződéseit. Ha például a közelmúltban többnyire erősen homokos szennyeződéssel kerültek bele a ruhák, akkor eleve ennek megfelelően fogja beállítani a mostani mosás paramétereit is. Az okoshűtő meg fogja tanulni, hogy a lakók melyik napszakban isznak több hideg italt és arra időzíti a jégkockák készítését.  Az okosklíma pedig kiismeri a lakáshasználati szokásainkat, s annak megfelelően kapcsolja be és ki az egyes helyiségek hűtését.

A CES 2017


A CES (Consumer Electronic Show) az újdonságokat mutatja be, valójában ez a kütyüipar legnagyobb éves divatbemutatója. Bizonyára eltelik egy kis idő, mire az ott látható újdonságok fogyasztható formában feltűnek majd az európai piacokon is. Az azonban biztos, hogy az itt felvonultatott, egyre intelligensebb eszközök jelentik a robotporszívók közeli jövőjét. A cél a környezet minél pontosabb feltérképezése, a környezettől függő, a valóságra reagáló döntéshozatal. A közeljövő robotporszívója már nem egy ide-oda pattogó automata lesz, hanem egy nagyon is megfontoltan döntő, tényleg önálló munkára képes okos eszköz.

A te otthonodba vajon melyik robotporszívó illik igazán? Töltsd ki a robotválasztó tesztet és találd meg a számodra legjobban megfelelő robotporszívót!


A robotporszívó legyen Veled!

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.