0

Másfajta tisztaságot tanít meg a robotporszívó

2016.04.12.
Másfajta tisztaságot tanít meg a robotporszívó A robotporszívóval végzett takarítás hatékonyságát legtöbbször rögtön az első kipróbálás után igyekeznek felmérni. Így sikerült a munka a hagyományos géppel és így a robotporszívóval. Pedig a valódi különbség nem az egyszeri kipróbálás, hanem a folyamatos használat során mutatkozik meg igazán. A robotporszívó valóban a tisztaságnak egy új minőségét teremti meg a lakásban.

Hogyan zajlik a hagyományos porszívós takarítás?

Soha ne gondold, hogy a lakásod tisztaságát az egyszeri takarítás határozza meg. Minden takarítás egy folyamat része. Az ablakon beszáll a por a lakásba, amit minden lépéseddel felkavarsz a szőnyegen és a padlón. A por egy része lerakódik a bútorokra, beeszi magát a polcokra a könyvek közé. Igazéból ez bosszant a legjobban, mert látod, holott ez okozza a legkevesebb gondot.

Amit igazán gyűlölsz, az a padlóra lerakódó por. Ez az, ami minden lépésnél felkavarodik, hogy aztán a besütő napfényben olyan szép kavargó mintákat alkosson a nappalid közepén. Ez az a por, amit a gyerekeid belélegeznek, amikor a padlón játszanak. Ennek a mennyiségét kell leginkább csökkentened!

Amikor takarítasz, akkor a pormennyiségnek egy kisebb részét sikerül csak összegyűjtened. A nagyobb része ott marad, ahol volt, csak átrendeződik. Amikor megjelensz a porszívóval, a takarítás mozgalmassága felkavarja ezt a port. Mozgatod a szőnyegeket, a bútorokat, jársz-kelsz a porszívóval. A por nagyobb része néhány órán át lebeg a nappali levegőjében, majd újra leülepszik. Téged pedig megüt a guta, mert a munkából hazajövő párod lazán végighúzza az ujját a komód szélén, s te azonnal észreveszed, ahogy finoman elhúzza a száját. Mit kellett egész nap vacakolnod a takarítással, ha mégis poros a lakás?

A hagyományos takarítás éppen ezért egy soha véget nem érő körforgás. A takarítás során felkavarod a port, leülepszik, bosszantani kezd, újra takarítasz. Ennek soha nincs vége, igaz?

Miért ad más tisztaságot a robotporszívó?

A robotporszívós takarítás igazán úttörő jellege a hagyományoshoz képest, hogy szakít a kampányszerű megoldásokkal. A robot gyakorlatilag folyamatosan működik. Nem kell megvárnod, hogy a hét végére legyen elegendő időd elővenni a takarítóeszközöket és nagy felhajtással kisikálni a lakást.

A kampányszerű takarítással egyszerre akarsz elvégezni nagyon sok munkát, amitől az mindenképpen kisebb hatékonyságú lesz. Sőt, amikor még nem elég nagy a kosz, nem veszed elő a gépeket. Láttam már kiemelkedően modern lakásban a világ legjobb takarítógépeit is a sarokban porosodni. Van egy közös hibájuk: nem takarítanak ki maguktól, igénylik az ember közreműködését. Éppen ez a gyengéjük teszi őket sérülékennyé a robotokkal szemben. Bármennyire is erős, hatékony és korszerű egy gép, annyit ér, amennyit a kezelője foglalkozni tud vele.

A robotporszívó nem kampányszerűen takarít, hanem rendszeres állandósággal. Ez nem azt jelenti, hogy a gépnek folyamatosan mennie kellene. Erre nincs szükség. Ez azt jelenti, hogy a gép működéséta te legjobb időbeosztásodnak megfelelően tudod időzíteni. Beállíthatod úgy is, hogy folyamatosan működjön. Kitakarít, visszamegy a dokkolóra, feltöltődik és kezdi elölről a munkát. Különösen nagy tisztaságot igénylő helyiségekben érdemes ezt a megoldást választani. Beállíthatod úgy, hogy minden nap többször, vagy naponta egyszer, vagy hetente két-három alkalommal tegye a dolgát. Minél sűrűbben hagyod elindulni, annál inkább képes lesz elvégezni a feladatát.

Mitől lesz nagyobb a robotporszívó tisztasága?

A robotporszívó által végzett takarítás nem jár nagy felhajtással. A gép kis mozgással végzi a dolgát. Nem veri fel a földről a port. Így sokkal hatékonyabban dolgozik, mint egy ember a hagyományos porszívóval. A robot valóban felszedi a port a földről, ami így nem tud a légtérbe kerülni és újra lerakódni. Így míg a hagyományos porszívó részben csak átrendezi a lakásban található pormennyiséget, a robot valóban képes azt csökkenteni.

A másik titok a gyakori működtetésben rejlik. Minél inkább megvárod, hogy sok por rakódjon le a padlóra, annál többet fogsz felverni és újra a légtérbe szórni takarításkor. Ha minden nap kétszer felporszívóznál, sokkal kevesebb por lenne a lakásban, mint amikor hetente egyszer takarítasz, de ötször annyi ideig. Csak éppen nagyon kevesen állnak neki akkor is takarítani, amikor még nem érzik porosnak a lakás helyiségeit. A robotnak nem kellenek érvek, hogy elkezdjen dolgozni, az utasításaidat követi. S ha az utasításaidban az szerepel, hogy minden nap tisztítsa fel a nappali padlóját, akkor minden nap zokszó nélkül meg fogja azt tenni.

Robotporszívóval néhány hét alatt tisztább lesz a lakásod

Ha folyamatosan robotot használsz, akkor ez a következetesség néhány hét alatt már mindenképpen érezhető lesz a lakásban. Csökkeni fog a szálló por mennyisége, egészségesebb lesz a lakás levegője. A takarítás pedig egy heti kellemetlen feladatból egy napi automatikus, általad szinte észre sem vehető tevékenységgé szelídül. Próbáld ki, megéri a váltás!

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.