0

Magára hagyhatod-e a lakásban a robotporszívót?

2016.11.18.
Magára hagyhatod-e a lakásban a robotporszívót? Bár a robotporszívó fontos előnye, hogy egyedül is teszi a dolgát, sokan mégis ódzkodnak attól, hogy egy működő elektromos készüléket felügyelet nélkül hagyjanak a lakásban, ha elmennek otthonról. Vajon megalapozott ez a félelem? Van mitől tartanod, ha a robotporszívó egyedül garázdálkodik a házban?

Az idősebbek közül sokan még a tévét is kihúzzák a konnektorból, ha egy fél napnál hosszabb időre elmennek otthonról. Akik folyamatosan működő elektromos készülékek között nőttek fel, már nem óvatoskodnak ennyire: számukra már inkább azért kell kampányt indítani, hogy csökkentsék a tévé és más készülékek állandó stand-by üzemmódját, mely valóságos energiavámpírként működve növeli meg alaposan a villanyszámlákat.

Régebben valóban jogos lehetett a félelem, hogy hagyhatunk-e a lakásban elektromos készülékeket felügyelet nélkül. A hálózatra kötött eszközök kevésbé voltak megbízhatóak. Egy váratlan meghibásodás, egy zárlat akár tüzet is okozhatott és okozott is elég gyakran.

A felügyelet nélkül otthon dolgozó robotporszívónak így elég sok múltbéli előítéletet kell ledolgoznia. Mert hiába hagyunk sok bekapcsolt (csak éppen készenlétre helyezett) elektromos eszközt a lakásban (tévét, videót, számítógépet, telefont), ha a stand-by miatt azoknak nem látszik a működése. Amit pedig nem látok, az nincs is. Hiába a bekapcsolt mosógép, reggel, munka előtt elindított mosogatógép – azok ott maradnak a helyükön, egy helyben dolgoznak és azért az mégis csak más. A robotporszívó mozgása viszont látszik, a gép működik és nem is marad egy helyben – nem veszélyes ez egy kicsit?

Nézzük akkor egyenként a lehetséges veszélyforrásokat. Milyen bajba kerülhet, vagy milyen kárt okozhat a robotporszívó?

Okozhat-e veszélyt a lakásban egyedül hagyott robotporszívó?

Tűzveszély elektromos zárlat miatt


A robotporszívó elektromos készülék, ez igaz. Munka közben viszont nem csatlakozik a hálózathoz. Akkumulátorról működik és egy egészen kis teljesítményű villanymotorok dolgoznak benne. A kis motorteljesítmény miatt túlmelegedés nehezen képzelhető el.

Mivel a robotporszívó nem csatlakozik közvetlenül a hálózathoz munka közben, ezért az elektromos hálózat hibájából eredő meghibásodás sem érheti el. Feszültségingadozás, vihar, villámcsapás miatti túlterhelés nem érinti - legalábbis munka közben.

A dokkoló állomás, a robotporszívó töltője folyamatosan kapcsolódik az elektromos hálózathoz. Ebben van némi veszélyforrás, pontosan akkora, mint amekkora veszélyt egy bedugva hagyott telefontöltő jelent. Azt hiszem, egy ismerősöm sincs, aki töltés után reggel kihúzná a konnektorból a telefonja töltőjét (kivéve, ha viszi magával, mert egy napot sem bír ki a készülék egy töltéssel). Ezzel a kockázattal tehát megtanultunk együtt élni.

Az elektromos meghibásodás elkerülésének a leghatékonyabb módja az, hogy csak ellenőrzött forrásból, megbízható márkához tartozó és megbízható forgalmazótól vásárolt robotporszívót használj. Így lehet a legkisebbre csökkenteni a gyenge minőségű termékek használatából származó bizonytalanságot.

Menet közben elakadó robotporszívó


Az elektromos hiba esélye a működő robotporszívónál elég kicsi. Sokkal valószínűbb veszélylehetőség, hogy a készülék elakad valamiben és nem tudja befejezni a takarítást. Vajon jelenthet ez veszélyt a környezetére?

Főleg egyszerűbb modellek esetén elképzelhető, hogy a robotporszívó elakad egy magas szálú szőnyegben, elektromos kábelekben, fennakad a 2 centiméternél magasabb küszöbökön. Elakadás esetén előbb megpróbál visszafelé menni, majd kikerülni a veszélyesnek bizonyult területet. Ez nem mindig sikerül. Ha ott vagyunk mellette, akkor egy mozdulattal le lehet emelni az akadályról és mehet tovább a munka. Ha viszont egyedül dolgozik a lakásban, akkor egy ilyen elakadás megszakítja a takarítást.

Elakadás esetén a legtöbb robotporszívó azonos módon reagál: egy darabig küzd, próbálkozik, igyekszik elszabadulni az akadályról, majd feladja, és jelzi a fennakadást. Egyes típusok fényjelzéssel, vagy csipogással, esetleg a távirányítón megjelenő hibakóddal tudatják, hogy nem tudják tovább folytatni a munkát. Ezt több alkalommal teszteltük is, itt elolvashatod az egyik ilyen összefoglalót.

Ha éppen nem vagy a közelben, amikor ez történik, akkor a robotporszívó egyszerűen abbahagyja a munkát és megvár ott helyben. Közben valószínűleg kikapcsol, vagy készenléti üzemmódba lép át. Hazaérve a kijelzőjén látni fogod a hibakódot, ami a problémát okozta.

Összekoszolt lakás


Ha a robotporszívó felügyelet nélkül végzi a munkáját, bizony, az is elképzelhető, hogy a szorgalmas takarítással több kárt okoz, mint amennyi hasznot hajt. Az egész világsajtót bejárta annak a robotporszívónak a története, mely kutyaürülékkel kente végig éjszaka a lakást. Ilyen előfordulhat, a tulajdonos felelőssége, hogy ne hagyjon a robot útjában szétkenhető szennyeződést vagy más anyagot.

Fontos arra figyelni, hogy a robotporszívó csak a száraz szennyeződéseket takarítja fel, a nedves foltokkal nem tud mit kezdeni. Ha vizes lesz, ugyanaz történik vele, mint egy vizes tócsát felszippantó porszívóval. A tartályba kerülő víz sarat csinál a begyűjtött porból, a sár eltömi a szűrőket és a keféket. Legrosszabb esetben annyira korlátozza a gép működését a kefékre kerülő, vagy a szűrőt eltömő sár, hogy a gép túlterhelés miatt megáll.

Vigyázz a kisállatokkal


Ha van állat a lakásban, érdemes előre meggyőződni arról, hogy elviselik-e egymást a robotporszívóval. Egy feldühödött kutya vagy macska is elég csúnya károkat tud okozni a gépben. Ha az állatot felidegesíti a robot mozgása, esetleg a robotporszívó megsérti a személyes tereit, könnyen megtámadhatja. Egy kutya felborítja és szét is tudja rágni, ám egy macska is alaposan megrágcsálhatja a forgó keféket és összekarmolhatja a fényes borítást.

Ügyelj az állat edényeire is. Az itató tálat tedd félre porszívózás közben, esetleg jó szolgálatot tehet egy virtuális fal. Az itatót könnyen feldöntheti a robotporszívó, a vizet felszívja és máris ott az előzőben részletezett sáros probléma.

Összességében a működés közben a lakásban hagyott robotporszívó nem okoz nagyobb gondot, mint egy mosógép vagy mosogatógép. Csak néhány apróságra kell ügyelni, elpakolni az útjából és nem kell félni a felügyelet nélküli takarítástól.

A te otthonodba vajon melyik robotporszívó illik igazán? Töltsd ki a robotválasztó tesztet és találd meg a számodra legjobban megfelelő robotporszívót!


A robotporszívó legyen Veled!

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.