0

LG HOM-BOT HOME GUARD+ VR9647PS robotporszívó teszt

2017.05.03.
LG HOM-BOT HOME GUARD+ VR9647PS robotporszívó teszt Ki ne gondolná, hogy a robotporszívó gyártók közül pont az LG maradna le a fejlesztésekben, természetesen nincs így, hiszen a dél koreai gyártó megújult portfólióval jelentkezik a magyarországi piacon is.

Mivel az LG HOM-BOT Home Guard+ nem az első LG robot, amit teszteltünk, láthattuk, hogy vannak teljesen új aktualitások (mint például a WIFI elérés, Home Guard funkció), és van, amihez egyáltalán nem nyúlt a gyártó.


Miután alaposan megdolgoztattuk a tesztalanyunkat az elmúlt pár hétben, úgy gondoljuk, hogy a kitalálók nagyon jó úton járnak, és nem hogy nem maradnak le a konkurens cégek által kiadott termékei mellett, hanem nagyon is dobogós helyet foglalnak el a mezőnyben. Tesztünket ismét kiegészítettük videókkal is, amik a cikk alján érhetőek el.

 No de vágjunk is bele, ismerjük meg közelebbről is a LG HOM-BOT Home Guard+-t.

Szokásosan kezdjünk a doboz tartalmával, a porszívóval és annak kiegészítőivel. A csomagolás nem változott, egy nagyobb méretű dobozt kapunk fogantyúval a tetején. Belül hungarocell veszi körül a robotot és kiegészítőit.

A doboz tartalma a következőkből áll:

  • 1 db robotporszívó,
  • 1 db dokkoló beépített hálózati kábellel,
  • 1 db távirányító 2 db AAA elemmel,
  • 1 db állatszőr feltakarítására alkalmas tartalék főkefe,
  • 2 db tartalék oldalkefe,
  • 1 db tartalék HEPA szűrő,
  • 1 db tisztítókefe,
  • 1 db felcsatolható mop tartó,
  • 2 db mikroszálas mop,
  • 1 db használati útmutató.


A dokkoló szerkezete maradt a régi, tetejébe helyezhető a porszívó távirányítója. Az alja gumis kialakítású, hogy ne csússzon el a padlón, ha rámegy a porszívó, ettől függetlenül érdemes a dokkolót fal mellé tenni.

A hátsó rész változatlanul úgy van kialakítva, hogy a fel nem használt hálózati kábel (melynek hosszúsága 160 cm) feltekerhető legyen rá.

Apró változás a régebbi modellekhez képest, hogy a dokkoló már nem kapott külön ki-, bekapcsoló gombot, így ha használaton kívül akarjuk helyezni, akkor a konnektorból kell kihúznunk a hálózati kábelt.

Elől a Power felirat alatt egy piros led jelez vissza, hogy áram alatt van a porszívó töltője. A led éjszaka sem zavaró, hiszen annak fénye nagyon halvány. A porszívó töltéséhez az áramellátást a talpon lévő 2 db rugós fém biztosítja.


a dokkoló a készülék távirányítójával a dokkoló hátuljára feltekerhető a felesleges hálózati kábel


A porszívó első ránézésre szinte ugyanaz, mint az elődei, de ne legyünk rögtön elkeseredve, hogy nem olvashatunk újdonságokról, újításokról, hiszen a tervezők belecsempésztek ezt, azt a robotba.

A forma maradt a régi, a lekerekített négyzet alakú készülék 34 cm széles, 34 cm hosszú, 8,9 cm magas és 3,15 kg súlyú. A fényes felületű, szürke színű és szálcsiszolt mintájú LG bizony nagyon mutatósra sikerült, nekünk első ránézésre az elegáns szó jutott az eszünkbe róla.

A robot szisztematikusan takarít, tájékozódásához elsősorban a tetején található kamerát használja, mely fényképekből fűzi össze a takarítandó területet.

Középen található a led kijelző, mely piros színnel világít, ez ad információkat számunkra.

A kijelző alatt 4 db érintésérzékeny gomb található, amelyet kezdetektől ebben a formában használ a robotporszívóiban az LG.

A gombokkal a legfontosabb funkciókat érhetjük el, mint például:

- a készülék indítása, megállítása,
- dokkolóra való küldése,
- takarítási mód kiválasztása,
- turbó mód ki-, illetve bekapcsolása,
- gyerekzár aktiválása,
- első kamerák aktiválása,
- a készülék regisztrálásának megkezdése a WIFI kapcsolathoz.

Ami újdonság, hogy a porszívó fel van készítve NFC-re. Amennyiben telefonunk, vagy tabletünk támogatja az NFC-t, a készülék termék regisztrációját egyszerűsíti le, hogy használhassuk az LG HOM-BOT applikácójával. Amennyiben a készülékünk nem NFC kompatibilis, nincs miért aggódnunk, ugyanúgy össze tudjuk párosítani a robotot a kütyünkre feltelepített app-al.

A portartály szokásosan a felnyíló fedél alatt helyezkedik el, melyet a Push gomb megnyomása után tudunk kiemelni. A szoftverfrissítéshez kialakított USB foglalatot már nem építettek be, hiszen egy-egy újabb frissítést WIFI-n keresztül fog automatikusan elvégezni.

Szerkezetét, mértét tekintve a portartály sem változott, űrtartalma 0,6 liter, a kiáramló levegő tisztaságáért egy 17,5 cm x3,5 cm nagyságú HEPA 11 szűrő felel.

Hátul a ki-, illetve bekapcsoló gomb megmaradt, amennyiben huzamosabb ideig nem használjuk a robotot, ezzel a kapcsolóval áramtalaníthatjuk. A kapcsoló mellett találjuk középen a távozó levegő nyílását.

a piktorgram mutatja hová kell érinteni okostelefonunkat
a HEPA szűrő előtt ennél a modellnél is megmaradt szivacs

Elől 3 db ultrahangos érzékelő helyezkedik el, feladatuk a robot előtt lévő akadály (fal, bútor) távolságának bemérése.

Ismét egy újdonsághoz érkeztünk, hogy szintén elől 2 db kamera került beépítésre, szerepük a robothoz készített applikációnál van. Természetesen a végighúzódó gumicsíkot most sem felejtették le az orr részről, amely az esetleges ütközések tompítására szolgál.

A HOM-BOT alján összesen 4 kerék található. A 2 rugós hajtott kerék, amelyek gumiborításúak, egyenként 7 cm átmérőjűek. Elől egy 360 fokban elforduló gumikerék és hátul egy szintén gumiborítású fix kerék található, az utóbbi kis kerék célja: a robot támasztását segíti.

A 2 hajtott kerék között található főkefe (amely 17 cm hosszúságú) és a robot elején 2 db oldalkefe együttes mozgásai felelősek a munka közbeni szennyeződések összegyűjtéséhez. A háromágú oldalkefék nagysága egyenként 7 cm, kellően hosszúak ahhoz, hogy elérjék a sarkokat.

A sárga színű 2290 mAh Li-ion akkumulátor a géptest aljába szokásosan függőlegesen került beépítésre, kissé kilógva az alsó síkból. A gyártó 100 perc üzemidőt ír az akkumulátor kapacitására, ez megközelítőleg 150 m2 alapterület kitakarítására elegendő.

Beépítésre került még 3 db infra mélységérzékelő és végül, ami még a porszívó tájékozódását nagy mértékben elősegíti, az az optikai szenzor. Több feladata mellett célja az, hogy teljes sötétben is tud tájékozódni a robot és itt érzékeli a kemény padló és szőnyeg közti különbséget. Attól függően, hogy milyen felületen takarít, úgy változtatja a motor a saját fordulatszámát. Összességében látszólag a készülék alján nem történt sok változás.

az elől található dupla kamera és ultrahangos érzékelők a készülék alsó része


A távirányító sem tartogat újdonságot, akik nem ismernék az LG robotporszívókat, nekik összefoglaljuk, hogy mik is működtethetők róla:

- takarítás azonnali megkezdése,
- dokkolóra való küldése,
- takarítási mód kiválasztása (cikk-cakk, cellánkénti, spot),
- my space funkció,
- turbó mód bekapcsolása,
- manuális irányítás,
- addig takarítson, amíg le nem merül funkció,
- pontos idő beállítása,
- időzítés aktiválása,
- némítás,
- saját diagnosztika elvégzése.

A porszívó fedlapján egy „smart inverter motor” felirat található, ami azt jelenti, hogy inverter motor került beépítésre a készülékbe, melyre 10 év garanciát ad a gyártó. Biztosak vagyunk benne, hogy elsősorban a zajszint csökkentése volt az elsődleges cél, hiszen az LG porszívók egyik legkiemelkedőbb tulajdonságuk a rendkívül halk működés.

a porszívó távirányítója Inverter motor feltüntetése a fedlapon


A robot szoftvere Linux Kernel operációs rendszer alatt fut és az általunk tesztelt VR9647PS-ben már Robonavi10 található, ami jelenleg a legújabb frissítése az LG-nek.

Kíváncsiak voltunk, hogy ez jelent-e bármi változást a gyakorlatban. A robotot elindíthatjuk a rajta vagy a távirányítón lévő Start gombbal. Tesztelésünket egy 22 m2-es helyiségben kezdtük cikk-cakk üzemmódban. A saját dokkolójáról letolatva, majd 180 fokot megfordulva kezdte is a takarítást.

Először a dokkolóhoz viszonyítva a helyiség jobb oldalát kezdte takarítani, egyenes vonalban haladt, majd kisebb tárgyakat (mint például széklábat) kikerülve folytatta továbbá a takarítást, míg eljutott a falig. Amennyiben úgy ítélte meg a porszívó, hogy az akadályt nem tudja kikerülni, akkor a következő sávon haladt vissza folytatva a takarítást.

Addig takarította a helyiség jobb oldalát, amíg hosszú takarítási sávot tudott megtenni, vagyis faltól-falig tudott haladni. Ezek után a kisebb zegzugos helyek következtek, például számítógép asztal alatt, de ezt már nem takarította, hanem folytatta a helyiség bal oldalán, ahol szintén könnyebb dolga volt, mert a lakás berendezésének köszönhetően ott is faltól-falig tudott mozogni.

A 22 m2-es szobával majdnem végezve átment a mellette lévő szobába, majd gardróbba és ugyanúgy hosszirányba ott is kitakarított. Miután ott végzett visszajött abba a helyiségbe, ahol kezdte a takarítást és a kisebb kihagyott helyeket (az említett számítógép asztal alatti részt) szisztematikusan feltakarította. A munka végeztével ellenőrizte, hogy maradt-e lefedetlen terület és visszaállt a dokkolójára.

A celláról-cellára takarításnál 3 x 3 méteres alapterületekre osztja fel a takarítandó területet, először a kerületét, majd azon belül szisztematikusan sávosan bejárja azt. Bármelyik takarítási módban használtuk a készüléket, takarítási minőségben egyáltalán nem éreztünk különbséget.

a székek lábai között kitűnően navigált a ruhaszárító lábait szépen körbejárta


A porszívó már az első takarításkor sem hagyott ki lefedetlen területet, tehát a korábbi modellekhez képest a tanuló mód már a múlté. Spot, vagy más néven helyi takarítási módban egy 1,8 m átmérőjű körben takarít a porszívó. Itt egy ponton kétszer halad át a készülék, kiindulási ponttól spirál alakban leír egy 1,8 m átmérőjű kört, majd ugyanezt megteszi a kiindulási pont felé is.

A my space funkciót már az előző modellnél is kedveltük, a távirányítón lévő nyilak segítségével egy kívánt takarítási terület kerületét körbe kell járni és azon a kerületen belül a porszívó automatikusan felporszívóz. Így ha például a szobában csak a szőnyeget szeretnénk kitakarítani, arra is lehetőség van ennek a funkciónak a segítségével. Előny, hogy a kívánt takarítási területet hossz, majd kereszt irányban is bejárja.

Az addig takarítson, míg le nem merül funkció bekapcsolásánál a porszívó addig üzemel, míg le nem merül az akkumulátora függetlenül attól, hogy hányszor takarította ki a lakásunkat. Ekkor hosszába és keresztbe is elvégzi a tisztítást ugyanúgy mint a my space funkció használatakor.

Az eddig sem hangos takarítási zajszintjéről ismert márka valóban nagyon csendesen dolgozott és a mechanikai zajból az Inverter motorral biztosan sikerült pár decibelt lefaragni.

A korábban is alkalmazott ultrahangos érzékelők nagyon pontosan mérik az előttük lévő akadályok távolságát, szinte mm pontossággal.

Visszatérve a tanulás módra, a Robonavi10.0 elméletileg arra is képes, hogy munkája során első alkalommal megjegyezze az akadályokat a saját memóriájában. Erre kíváncsiak voltunk és kitettünk egy széket a takarítási területre. Az első takarítás végén elvettük ezt a tárgyat a kitakarított területről és ismét elindítottuk a porszívózást. A második ciklus után azokon a pontokon, ahol a széklábak voltak porszívó egy pillanatra lelassított, tehát a kitett tárgynak(széknek) megjegyezte a helyzetét. Kíváncsiak voltunk még arra, hogy hány takarítási cikluson keresztül memorizálja a tárgyat, de a következő harmadik indításnál már nem emlékezett ezekre a pontokra.

Bár ezt már a korábbi szoftverek is tudták kezelni, hogy a porszívó a saját helyzetét 1 méteres körzeten belül be tudja azonosítani. Ennek igazán akkor van nagy szerepe, ha például valahol munka közben elakad és nekünk kell kiszabadítanunk. Ekkor nem kezdi újra porszívózni az egész lakást, hanem saját pozícióját ismerve tudja, hogy hol takarított és hol nem.

Más pozitív változást is említsünk a régebbi modellekhez képest. Takarítás közben a porszívó egyáltalán nem tolta el a dokkolóját, minden takarítás alkalmával érintetlenül hagyta. Ez a korábbi modelleknél sajnos előfordult és egy-két esetben a dokkolás nehézkessé vált.

a szék lábai helyzetét takarítás során megjegyezte
dokkolóhoz közel, de egyszer sem ment neki

A korábban már említett 100 perces üzemidőt, amit a gyártó ír, mi is kipróbáltunk. Először csak laminált padlón merítettük le az akkumulátort, tehát egy esetben sem kapcsolt be a turbó mód, és így 105 perc után mászott a töltőjére. Teljes feltöltés után (amely körülbelül 3 órát vesz igénybe) vegyesen szőnyegen, illetve kemény padlón merítve 80 perc munkaidőt eredményezett az akkumulátor. Tehát a gyárilag írt 100 perc üzemidőt a robot teljesítette.

A következő táblázatban összefoglaljuk, hogy a cikk-cakk, illetve a cellánkénti üzemmódokkal mennyi idő volt szükséges egy adott m2 takarításához.

22 m2 terület 36,5 m2 terület 14,5 m2 terület
cikk-cakk üzemmód 15,16 perc 23 perc 8,2 perc
cellánkénti üzemmód 14,4 perc 24 perc 8,5 perc

a táblázat adatai tájékoztató jellegűek

A robot navigációjához még annyi hozzáköthető, hogy nem tudja a szobáról-szobára takarítást, tehát munka közben, ha át tud menni a másik helyiségbe, akkor a két szobát egy területnek veszi.

Munka végeztével a robot visszamegy a töltőjére, akár a lakás legtávolabbi pontjáról is, ezt elég magabiztosan teszi, tehát nagyon pontosan tudja a kiindulásának helyét. Abban az esetben, ha egy olyan helyiségben használjuk a porszívót, ahol nincs a töltője, takarítás végeztével a készülék visszaáll arra a pontra, ahonnan elindítottuk azt, nem keresgélve feleslegesen a saját töltőjét.

Végül még egy pozitív észrevétel. Ha a porszívó bekapcsolt állapotban van és nem használjuk, 10 perc után energiatakarékosság szempontjából vagy visszamegy a töltőjére, amennyiben olyan szobában, vagy helyiségben van, ahol nincs ott a dokkolója, akkor pedig kikapcsol.

Újításként az LG már WIFI-hez csatlakoztatható és távolról is tudjuk vezérelni a takarító robotunkat. Ennél a márkánál ez teljesen új dolog lehet az olvasók számára és ezzel a szolgáltatással még jobban ki tudjuk használni a porszívó robot adottságait.

Az applikáció android és IOS operációs rendszeren érhető el, itt a megkötés annyi, hogy androidból legalább a Jelly Bean 4.1.2 vagy újabb, az utóbbiból IOS 8 vagy magasabb verzióra van szükségünk, hogy az alkalmazás megfelelően fusson. Mi androidon keresztül vezéreltük a robotunkat a teszt ideje alatt. Igyekszünk bemutatni lépésről lépésre a WIFI-re csatlakoztatásának folyamatát, illetve az App használatát is.

Mindenekelőtt az áruházból le kell töltenünk az LG Smart ThinQ alkalmazást. Miután ezt megtörtént indítsuk el az applikációt.

az App telepítése majd indítása


A jobb felső sarokban automatikusan a magyar nyelvet jelölte ki, így már biztosak voltunk, hogy az applikáció le van fordítva, aminek nagyon is örültünk. Az indítás gomb megnyomása után – amennyiben még nincs – létre kell hoznunk egy felhasználói fiókot. Google vagy Facebook azonosítóval is be lehet lépni, ám mi ezeket nem használva egy teljesen új fiókot hoztunk létre. Miután sikerült bejelentkeznünk az LG fiókba, az App-al összekapcsolni kívánt terméket regisztrálnunk kell.

bejelentkezés az LG fiókba majd ez az üzenet fogad bennünket

A regisztrációra kattintva a listából kiválaszthatjuk a robotporszívó csoportot. Majd válasszunk, hogy a takarító robot rendelkezik-e Tag On emblémával – jelen esetben igent nyomtunk –. Ezek után a telefonunkat odatartjuk a készülék aljára, ahol a Tag On felirat van és összekapcsolásra kerül sor. Látható lesz a környező hálózatok listája és benne a sajátunké is. Rákattintunk a saját WIFI hálózatunkra, megadjuk a saját WIFI jelszavunkat és már fent is lóg a saját hálózatunkon az LG robotporszívó.

saját WIFI hálózatunkra kattintsunk majd erre csatlakozik a HOM-BOT


Abban az esetben, ha nincs NFC támogatott készülékünk, a regisztrációnál írja a folyamatokat, hogy milyen műveleteket kell elvégeznünk. Szerencsére ez sem bonyolultabb, mintha NFC-vel végeznénk a regisztrációt.

az NFC nélküli regisztráció is működik a hálózatra való csatlakozás lépései


Az egész folyamat nem bonyolult, szinte adja magát, nekünk elsőre sikerült. Ehhez az App-hoz akár több robotporszívót is csatlakoztathatunk. Az applikáció elnevezte nekünk a robotporszívónkat HOM-BOT1-nek. A felső sarokban választhatunk a Dashboard (irányítópult) illetve a Mode oldalak között. Alap esetben a Dashboard van kijelölve, onnan is érhető el a legtöbb funkció. A HOM-BOT1 megnyomása után egy viszonylag üres oldalt kapunk, ahol jelzi az aktuális készenlétet, hogy épp töltés alatt, vagy feltöltött állapotban van-e az akkumulátorunk. Alul 3 nagyobb ikon látható, mely balról jobbra a következők: - Home Guard indítása, - Takarítás indítása, - Menjen a kiindulási állomásra.

innen számos szolgáltatás nyitható meg a vízszintes 3pont megnyomása után kapott lehetőségek


A jobb felső sarokban a 3 vízszintes pont megnyomása után további funkciók körül választhatunk: - a Home Guard innen is elérhető, - beállítható az időzítő, - takarítási napló elérése (ami nem csakhogy időrendi sorrendbe teszi az elvégzett takarításokat, de térképet is készít a helyiségek alaprajzairól, amit videoban maximum 16-szoros sebességre gyorsítva is visszanézhetünk), - Smart diagnosztika elindítása, illetve - a beállítások. A beállítások menüben többek között láthatjuk, hogy a robot szoftvere naprakész-e.

takarítási napló visszanézhetők az elvégzett munkák


Amennyiben az előbb említett 3 vízszintes pont alatt lévő kör piktogramot megnyomjuk, úgy bekapcsol a robot elején lévő kamera és mellette 2 világító led, amiknek célja, hogy javítsa a fényviszonyokat segítve a kamerának. Itt lehetőségünk van manuális irányításra, illetve automatikus elindításra is, takarítási módot választva. Így bárhol is vagyunk, az alkalmazáson keresztül bármikor élőben belepillanthatunk a robot elején lévő kamerákon keresztül otthonunkba mikor az dolgozik.

led fények a kamerák felvételi minőségét segítik

a kamerák által készített videofelvétel pillanatképei


A kamerák felvételi minősége kielégítő,de bízunk benne,hogy a következő szériáknál erre több hangsúlyt fognak fektetni, és még jobb lesz. A másik funkció, amit a kamerához találtak ki, az a többször emlegetett Home Guard, más néven házőrző funkció.

A dokkoló fizikai helyzetétől előre maximum 3 méterre, jobb-, és bal oldalra 1,5 – 1,5 méter távolságra kijelölhetünk egy pontot, ahol szeretnénk, hogy a porszívónak az legyen a kiindulási pontja a Home Guard funkció közben. Ezt a pontot egy alaprajzon kijelölhetjük és jobbra, balra mozgással finomíthatjuk, hogy mit figyeljen a robot kamerája (például bejárati ajtó).

Amennyiben jónak találjuk a beállított pozíciót, elmenthetjük és a Home Guard aktiválásával erre a kijelölt pontra megy a porszívónk. Mozgást észlelve 5 fényképet készít annak pillanatában és az applikáció tárolja azt.

a Home Guard helyének beállítása mozgás esetén a kamera 5 fényképet készít


A Home Guard funkciót tudjuk időzíteni is, ugyanúgy, mint a robot takarítását. Lehetőségünk van 1 napra, vagy minden napra ugyanabban az időpontban meghatározni az időzítést. Sajnos napot, vagy napokat nem hagyhatunk ki. Végezetül, a csengő ikonra koppintva Push üzeneteket olvashatunk, hogy mikor milyen feladatokat hajtott végre a robotporszívó. A kezdőlapnál a jobb felső fogaskerékre kattintva tudunk például kijelentkezni a fiókunkból, fiókunkat kitörölni, vagy akár az aktuális szoftvert ellenőrizni.

Push üzenetek megjelenítése beállítások menü


Az applikáció bemutatásának kezdésénél említettük a Mode oldalt. Ennek inkább akkor van értelme, ha okos otthonunk van, tehát több más LG háztartási eszköz is rá van lógatva saját hálózatunkra és egy komplett otthoni hálózatot tudunk vezérelni egy App-ról. A Mode oldal 5 főmenüt kínál fel számunkra, és például ha az „Alvás Jó éjszakát” menüt választjuk, automatikusan a dokkolóra küldi a robotporszívónkat. Amennyiben például egy LG klíma is rajta lenne ezen a hálózaton, azt is kikapcsolná, vagy ECO módba kapcsolná.

komplett otthoni hálózatunkat is vezérelhetjük

Összességében az applikáció nyújtotta szolgáltatásokkal meg voltunk elégedve, szerintünk nagyon észszerűen és átgondoltan tervezték meg. Használata során nem is volt semmi hiányérzetünk, ami kimaradt volna belőle. Küszöb esetében a 3 cm magasságú küszöböt rendszerint próbálta megmászni, mint a korábbi modellek. Átjutni nem tudott rajta, körülbelül a felénél mindig visszatolatott, de elakadni egyszer sem akadt el rajta. Amit nem csak elődei, hanem ez a típus is produkált, hogy forduláskor a szegélylécre időnként felkapaszkodott. Előfordult az is, hogy erőből akarta eltolni a fallal együtt.


Kipróbáltuk a felcsatolható mikroszálas Mop-ot, hogy mennyi szennyeződést tud felszedni. A porszívó ezen funkciója csak száraz feltörlésre nyújt lehetőséget, mint kiegészítő funkció. Egy 22 m2-es szobát töröltettünk fel vele, az eredmény meggyőző volt, hiszen látszólag is koszosabb lett a 11,5 cm x 21,5 cm nagyságú (ami viszonylag nagy) Mop a takarítás végére. Egy feltörlő robotot azért nem helyettesít, bár nem is ez volt az elvárásunk, de mint plusz funkció egészen jól működött.

könnyen és pontosan felpattintható keret felül a szennyezett, alul a tiszta Mop látható


Karbantartás:

Mint ahogyan általában szinte az összes robotporszívónál az LG HOM-BOT Home Guard+ VR9647PS esetében is ugyanazok a dolgok igényelnek törődést. A portartályt minden takarítás után célszerű kiüríteni és néha a HEPA szűrőt is tisztítani– ha van rá lehetőség – időnként sűrített levegővel kifújni.

Az LG már a korábbi modelleknél is kitűnően kitalálta, hogy a főkefék végeire abszolút nem tekeredik fel hajszál, viszont maga a kefe összeszedi azokat, ez egyébként az összes sörtekefés robotporszívó velejárója. Ahogy az alsó képen is mutatjuk, időnként az oldalkeféket érdemes leszedni és az alatta lévő begyűjtött haj-, vagy cérnaszálakat szükség esetén eltávolítani.

az oldalkeféket időnként ellenőrizzük a főkefét tisztítsuk meg a feltekeredett hajszálaktól


Takarítási minőség, összegzés:

Takarítási minőségben körülbelül ugyanazt kaptuk, mint elődeitől. A nem túl erős szívóhatás a szőnyegen azért megmutatkozott, csak pár takarítási ciklus után érte magát utol a tisztaság. Kemény padlón, burkolaton jó munkát végzett már az első alkalommal is.

Miután tiszta lett körülöttünk a lakás, tiszta is maradt, ehhez pedig az kellett, hogy robotot folyamatosan és rendszeresen dolgoztattuk. Külön előny, hogy a nagyon pontos navigációjának köszönhetően különösebben nem kellett előkészíteni a takarítandó helyiségeket (például székeket feltenni az asztalra, mert azok lábai között is jól tájékozódott). Bevalljuk, néha mi is meglepődtünk, mikor kiürítettük a portartályt, hogy mennyi port össze tudott szedni.


Emellett nagyon megkedveltük azért is, mert tényleg nagyon csendes, így akármikor otthon voltunk, akkor is használtuk, mert munkája közben nem zavart bennünket. Normál módban 57 decibelt, míg turbo módban 61 decibelt mértünk. Emellé még párosul az applikáció, ami kibővíti a robotporszívó használatának körét.

Az anyag és összeszerelési minőség kiváló és az alkatrészellátásért sem kell aggódni a későbbiekben sem. Mint ahogyan a korábbi modellt, úgy ezt is megkedveltük tesztelésünk során.

Az 50 gramm zsemlemorzsa feltakarításáról készült videó:

A robot mozgását bemutató videó: 

Tesztelt és a cikket írta: Tóth László

További fényképek:


Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.