0

LG Hom-Bot Square – teljes felügyelet virtuális fal nélkül is

2016.12.12.
LG Hom-Bot Square – teljes felügyelet virtuális fal nélkül is Az LG Hom-Bot Square robotporszívó sokak kedvence, s mi is gyakran hozzuk pozitív példaként kiemelve cikkeinkben előnyös tulajdonságai, nagyon is szerethető működése miatt. Sok robotporszívóval ellentéteben azonban ez a típus egyáltalán nem rendelkezik virtuális fallal, vagy ahhoz hasonló határolóelemmel. Okoz-e ez valami hátrányt a használat során? Hogyan kezeljük máshogyan ezt a típust, mint a többi, virtuális falat is használó robotporszívót?

A virtuális fal vagy alaptartozéka a belépő szint felett valamennyi robotporszívónak, vagy legalább alkalmas a készülék ilyen használatára és a kiegészítőt külön meg lehet vásárolni a robotporszívóhoz. Az LG Hom-Bot Square (VHOMBOT) nem ilyen típus: ehhez a robotporszívóhoz nem is lehet ilyen határolóelemet csatlakoztatni.

Mire való a virtuális fal?


Azokat az eszközöket hívják így összefoglaló néven, melyek megakadályozzák, hogy a robotporszívó bemenjen egy bizonyos területre. A virtuális fal egy olyan  eszköz, ami többnyire egy infravörös jelet bocsát ki. A jel visszaverődik a szemközti falszakaszról, s kijelöl egy egyenes vonalat, melyet a robot érzékel és nem képes átlépni. Egyes típusok kétféle üzemmódban is használhatók: vagy az említett módon, egyenes vonalat kijelölve, vagy egy nagyjából 60 centiméter átmérőjű kört védve az eszköz körül. Ezzel a módszerrel lehet megvédeni például a karácsonyfát attól, hogy a robotporszívó feldöntse, vagy elsodorja alóla az ajándékokat.

Ez a virtuális fal több féle is lehet: egyes készülékekhez mágnescsíkot, vagy egy fix kábelt kell a padlóhoz rögzíteni, de csak az eszköz eltérő, a működés és a használat módja ugyanaz. A robotporszívó nem képes átlépni az akadályon, így lehet leválasztani a tereket és kijelölni azt a részt, ahová a robotot nem akarod beengedni.

A virtuális fal nagyon jó szolgálatot tesz például a konyhával közös nappali leválasztásánál. Ha nincs ajtó egy helyiségen, akkor ezzel lehet megakadályozni, hogy a robot oda is kimenjen, ahol már nem akarod, hogy feltakarítson.

Az LG VHOMBOT virtuális falak nélkül is jól tájékozódikAz LG VHOMBOT virtuális falak nélkül is jól tájékozódik

LG VHOMBOT virtuális falak nélkül


Az LG jellegzetesen piros, kerekített sarkú négyzet alakú robotporszívója nem használ virtuális falakat, sem más hatórolóelemet. Aki korábban dolgozott már ilyen eszközökkel, annak esetleg furcsa lehet a mankók hiánya, az Lg viszont nélkülük is teljes értékű munkát tud végezni. Van egy trükkje, meg úgy általában is fejlettebb a navigációs képessége, mint a hasonló áron kapható robotporszívóké.

Az LG VHOMBOT egyik fontos tulajdonsága, hogy igen jó a helyzetfelismerő képessége. Ezt annak köszönheti, hogy a készülék nem csak infraszenzorokkal van felszerelve, hanem kamerákkal is, méghozzá kettővel. Egyik a padlót, másik a mennyezetet figyelve alakítja ki a belső térképet, s határozza meg a robot helyzetét a helyiségen belül. Ez például akkor hasznos, ha a robotporszívó elakad egy magas szőnyegben és segítséget kér. Leemeled az akadályról, ő pedig ott folytatja a munkáját, ahol abbahagyta.

Ez a kamerás rendszer nagyon jól működik az akadályok feltérképezésében is. Az LG VHOMBOT szépen felismeri az átlátszó tárgyakat, a vékony tárgyakat is, mint ez a teszt mutatja. Sok olyan helyzetet tehát magától meg tud oldani, amihez más robotporszívónak a mesterséges lehatárolásra van szüksége.

Lesznek persze olyan helyzetek, amikor valamilyen trükköt ki kell találni, hogy az LG robotporszívót távol tarthasd egyes tárgyaktól. Ilyen tipikus példa a kisállatok itatóedénye. Egy macska tálkája jellemzően alig másfél centiméter magas, ami a robotporszívó nem mindig vesz észre és egyszerűen eltolja a könnyű tálkát. A víz kilötyög, s jól összemaszatolja vele a konyhát.

Ilyen esetben mindenképpen érdemes valami fizikai lehatárolást alkalmazni. A tálkákat például fel lehet tenni egy két centiméternél magasabb dobogóra. A cicának ez nem akadály, még a földön állva is eléri, a robotporszívó viszont már akadályként érzékelni tudja a magasságot és kikerüli a dobogót.

Terület kijelölése

A másik fontos eszköze a takarítás megkönnyítésére a takarítási mód választása. Az LG VHOMBOT talán zavarba ejtően sok, összesen hat takarítási üzemmódban használható. Valójában egy kis megszokás után könnyebb lesz kiválasztani a megfelelőt, mint egy korszerű automata mosógépen.

Amire most szükségünk van, az a celláról-cellára, vagy a MySpace nevű program.

Takarítás celláról-cellára


Ez a takarítási mód remekül megakadályozza a felesleges elvándorlást. Egy teljesen véletlenszerű üzemmódban dolgozó robotporszívó bármikor a rendelkezésre álló terület bármelyik részén felbukkanhat. Ha van egy 6x6-os nappalid, akkor lehet, hogy dolgozni kezd az egyik szélén, majd akadály után fordul egyet és átmegy az ellenkező oldalra.

Celláról-cellára módban az LG nem pattog ide-oda folyamatosan a teljes területen. Nagyjából egy 3x3 méteres cellán dolgozik először, majd ha ezzel végez, akkor lép át a következőre. Ennek a megvalósításához is a különböző szenzorok mellett a kameráit használja, ezekkel határozza meg pontosan, merre is jár a helyiségben.

MySpace – a kijelölhető terület


Ha mindenképpen le kell határolni a takarítandó területet, akkor az LG VHOMBOT esetében ezt a legegyszerűbben a távirányítójával lehet megtenni. A Myspace üzemmód részben kézi vezérlést jelent. A robotot ilyenkor a távirányítóval körbevezetjük azon a területen, ahol dolgoznia kell. Majd ha megtörtént a terület kijelölése, akkor azon a részen szisztematikusan kezd dolgozni, s legalább kétszer végigmegy minden egyes ponton. A kijelölt területről viszont nem lép ki. Így külön virtuális falak nélkül is beállítható, hogy csak a konyhában dolgozzon, vagy például a szobában csak a szőnyeget takarítsa ki és ne menjen le mellette a padlóra.

Összefoglalva: az LG Hom-Bot Square több más robotporszívóval összehasonlítva valóban nem rendelkezik semmilyen virtuális fallal, vagy ahhoz hasonló megoldással. A robot ugyanakkor elég nagy tudású ahhoz, hogy minden helyzetben kényelmesen használható legyen és ne legyen érezhető ennek a funkciónak a hiánya.

A te otthonodba vajon melyik robotporszívó illik igazán? Töltsd ki a robotválasztó tesztet és találd meg a számodra legjobban megfelelő robotporszívót!


A robotporszívó legyen Veled!

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.