0

LG Hom-Bot Square robotporszívó teszt újabb szempontok szerint

2015.06.11.
LG Hom-Bot Square robotporszívó teszt újabb szempontok szerint Tóth László ezúttal az LG robotporszívóját tesztelte, nyúzta, s tapasztalatait megosztja velünk.
A dél koreai LG cég egyik termékét, az LG HOM BOT Square robotporszívót teszteltük két héten keresztül.

A doboz tartalma a készüléken kívül még a következők:
1 db dokkoló állomás
1 db távirányító, és hozzá 2 db AAA elem
1 db kefetisztító eszköz
1 db tartalék HEPA szűrő
1 db használati útmutató
1 db kefe
2 db oldalkefe

A porszívót először megtapintva azonnal lehetett érezni, hogy nagyon jó minőségű, tartós anyagból készült, az egész szerkezet masszív és igényes kidolgozású.

Ezzel együtt szinte első ránézésre hiányoltuk a tetejéről a fogantyút, hiszen ha a robotot át kell vinnünk egy másik helyre, vagy csak meg szeretnénk fordítani, akkor az alját kell megfognunk. Érdekes, hogy a távol keleti porszívók esetében a mérnökök ezt általában figyelmen kívül hagyják más márkák esetében is, persze lehet apróság, viszont ha jól végiggondoljuk talán mégsem az.

A dokkoló, mely a készülék lithium-ion akkumulátorának töltését biztosítja, rendelkezik egy kapcsolóval az oldalán, ami azért praktikus, mert ha hosszabb ideig nem töltjük, vagy nem használjuk a készüléket (ezzel együtt a dokkolót is), akkor ezzel tudunk áramtalanítani, így nem kell a vezetéket a konnektorból kihúzni. Szintén praktikus megoldás, hogy a tápegység belekerült a dokkoló házába, mely meglehetősen kényelmes, hiszen nem kell bajlódnunk annak elhelyezésével, és plusz helyet sem foglal.

S még hogy picit a dokkolónál maradjunk, két pozitívumot fel kell, hogy soroljunk: az egyik, hogy annak tetején van egy kialakítás a távirányítónak, a másik, hogy a fel nem használt hálózati kábelt a dokkoló mögé fel lehet tekerni.
 
A dokkoló oldalán a kapcsolóval
 
 
A lekerített négyzet alakú porszívó 34 cm széles és 8,9 cm magas, tömege 2,94 kg, sebessége maximum 1,26 km/h, amit munka közben nézve nem mondanánk sem túl lassúnak, sem túl gyorsnak. No de nézzük mit is rejt magában a HOM-BOT.

Bal oldalán itt is találunk egy főkapcsolót hasonlóképp, mint a dokkolónál, ezzel tudjuk áramtalanítani a készüléket, feltéve ha szükséges.

Felül helyezkedik el egy nagy látószögű kamera, mely másodpercenként 30 fényképet készít a mennyezetről.

A kamera alatt találjuk a digitális kijelzőt, ami információkat szolgáltat számunkra, többek között az akkumulátor töltöttségi szintjét, valamint az épp választott takarítási üzemmód jelét. A kijelző alatt található az érintőgombos kezelőfelület, ami szép és letisztult, a mai technikai elvárásoknak maximálisan megfelel.

A gombok, illetve funkciók zsúfoltsága elkerülése érdekében innen csak a legszükségesebb funkciókat érjük el. Minden más pluszt, ami nem feltétlen kell a mindennapos takarítás beállításaihoz, azt a távirányítóról tudjuk kezelni.

Véleményünk szerint ez nagyon ötletes dolog, hiszen ezáltal a kevesebb műszaki érzékkel rendelkező emberek is könnyebben el tudnak igazodni a szolgáltatások sokaságában.

Folytatva, a porszívón egy start/stop, egy turbo be és kikapcsoló, egy mode választó, illetve egy home gomb helyezkedik el. A kezelőfelületen a turbo és home gomb együttes 3 másodperces benyomásával a gyermekzár védelem aktiválódik. Nagyon ötletes, például ha a családban van kisgyermek, úgy a földön nem tudja üzembehelyezni a készüléket. A gyermekzár bekapcsolásától függetlenül a távirányítón keresztül minden funkció elérhető, és használható.

A felnyitható kezelőfelület alatt helyezkedik el a HEPA szűrővel ellátott 6 dl űrtartalmú portartály, ami első ránézésre megfelelő nagyságúnak tűnik ahhoz, hogy kellő mennyiségű port magába gyűjtsön.

A portartály tetején a fogantyúján kívül található egy erre kialakított fix hellyel rendelkező tisztító kefe, így kevésbé van esély annak elvesztésére.
 
A HEPA szűrővel ellátott portartály
 
A portartály hátsó részén található a HEPA szűrő, amit egy szivacs véd, annak érdekében, hogy a szűrő ne tömődjön el azonnal, ezáltal törekedtek a szűrő hosszabb élettartamára.

A porszívó alján hátul egy alsó kamera, és egy gyroszkóp helyezkedik el, ami a készülék első kamerájával együttesen felelős a szisztematikus mozgásért.

Elől található 2 db oldalkefe, amik menetközben a porszívó középpontja felé, a 16,5 cm-es főkeféhez söprik a szennyeződést. A három kefe hajtását egy motor végzi, ami kisebb meghibásodást eredményez. A készülék 2 db hajtott gumikerékkel, és 1 db első forgó kerékkel, valamint 1 db hátsó fix kerékkel rendelkezik. Alapesetben a porszívó súlypontja a hajtott kerék vonalától előre helyezkedik el, így a hátsó kerék funkciója csak támaszkodásra szolgál.

A 14,8 V-os, 1900 mah teljesítményű akkumulátor cseréjét is a porszívó alján végezhetjük el, ami függőlegesen került beépítésre. A gyártó egy feltöltéssel 100 percet ír az üzemidőre, de nekünk egyszer sem sikerült ennyit dolgoztatnunk, már 70 percnél jelezte, hogy akkumulátor merülőben van.

Szintén alulra került beépítésre a 3 db leesésérzékelő. Az első forgókefe mellett jobb és bal oldalon találhatóak az akkumulátor töltéséhez való érzékelők, amik a robotporszívóknál a már megszokott módon a dokkolóról kapják az energiát. Az első infravörös érzékelők mellé beépítettek 3 db ultrahangos érzékelőt is, így az előtte lévő akadályokat milliméter pontosan meg tudja határozni. Persze az ultrahangos érzékelők sem 100 %-osan tökéletesek, ezért a tervezők a biztonság kedvéért egy fekete gumiütközőt építettek a porszívó elejére, ha netán mégis ütközne tárgyakkal.

 

A távirányító fogása nagyon kényelmes, és számos szolgáltatást kínál a felhasználónak, többek között: start, dokkolóra való visszatérés, turbo mód ki be kapcsolás, takarítási üzemmód választás. Csak a távirányítóról elérhető üzemmódok: manuális navigáció, ismétlődő takarítás, helyi takarítás, pontos idő beállítás, időzített takarítás, hang kikapcsolás, illetve diagnosztika.
 
Esztétikus kezelőfelület A porszívó alsó része

Egy mozdulattal kiemelhető portartály
Pici, de kézre álló távirányító
 
 
TESZT
Bevetésre készen


Kétféle takarítási mód közül választhatunk: egy ún. cikk-cakk, ami a gyártó szerint egy gyorsabb takarítás, illetve egy ún. cellánkénti takarítás, amire egy alaposabb takarítást ír a gyártó.

Bár mindként takarítási módban számos tesztet végeztünk különböző helységekben, sem takarítási időben, és minőségében nem tapasztaltunk látványos különbséget.

A két takarítási mód közötti különbség csupán annyi, hogy a takarítandó területet máshogyan osztja fel.

A két takarítási üzemmódot különböző területű helységekben többször is teszteltük, és az alábbi időeredmények születtek:
 
  22 nm 36,5 nm 9,5 nm
cikk-cakk üzemmód: 17 perc 27 perc 8 perc
cellánkénti üzemmód: 16 perc 29 perc 10 perc
(az adatok tájékoztató jellegűek, a takarítási idő függ a helység bútorozottságától is)
 
Az első takarításkor, ami egy 11 m2-es helység volt, látványosan nem járta be minden területét, körülbelül a szoba feltakarításának felénél jelzett, hogy készen van a munkával. Ugyanígy történt a második takarításnál is, azonban sajnos még mindig maradtak lefedetlen területek.
A harmadik, negyedik ciklusban már a teljes takarítási környezetet felismerte, és az összes területet szépen lefedte.
Ugyanez volt a tapasztalat egy nagyobb területű szobánál, vagy akár egy komplett lakás esetében is.
Ha a porszívó pár indítás után feltérképezi az összes területet, majd meg is jegyzi azt, akkor már nem maradnak lefedetlen részek.
Kiegészítő takarítási üzemmódra is van lehetőség, ami az úgynevezett spot takarítás, amikor egy adott helyről indítva a készüléket 1,5 m átmérőjű kört spirálisan kitakarít. A gyártó leírása szerint a kör átmérője 1,5 m, ez azonban a valóságban többszöri mérésünk alapján is 1,8 m volt.

További kiegészítő takarítási mód még a manuális takarítás, amikor is a távirányító gombjaival mozgatjuk a robotot.

Lehetőség van még egy úgynevezett helyi takarításra (my space üzemmód), mégpedig amikor a távirányító segítségével a robotporszívó körbejárja (kijelöli) a takarítani kívánt területet, és azon belül a takarítást hosszába és keresztbe is elvégzi.
Tesztelésünk során ezt a funkciót sokszor használtuk, főleg szőnyegen az alaposabb takarítás érdekében.
Ezen takarítási módban tisztán láttuk, hogy a porszívó szinte centiméter pontosan tudja, hogy hol van.

A készülék automatikusan bekapcsol turbo üzemmódba, ha szőnyeget észlel, azonban alkalmazható a beindítástól a takarítás végéig, szőnyegtől függetlenül is a turbo üzemmód, amely a készülék kezelőfelületéről, és a távirányítóról egyaránt bekapcsolható.
Tapasztalataink szerint ezen állandó magasabb fordulatszámon történt (erősebb) takarításnak a szőnyegen kívül nem észleltük különösebb jelentőségét, hiszen a kemény felületeken normál üzemmódban is kielégítően dolgozott.
Az ismétlődő üzemmód bekapcsolásakor - mely csak a távirányítóról érhető el -, a porszívó addig takarít, amíg az akkumulátora le nem merül.

Az időzítőt használva azt tapasztaltuk, hogy két lehetőség közül választhatunk, vagy kijelölünk egy adott időpontot, amikor takarítani szeretnénk (egyszeri), vagy a másik beállítási mód, amikor a hét minden napján egyazon időpontban végeztetjük a készülékkel a takarítást (mindennapos).

Sajnos a koreai modellekre nem jellemző, hogy a hét napjain különböző időpontokra tudjuk beállítani az időzített takarítás kezdetét.

Az intelligens diagnosztika funkció elindításával a készülék leteszteli önmagát, és angol nyelven közli velünk a végeredményt a saját műszaki állapotáról.
A robotporszívó működése közben a zajszint normál módban 60 decibel, és turbo módban sem mértünk többet 65 decibelnél. Háromfázisú motorokat építettek a porszívóba, és ez is szolgálja a készülék halk működését, oly annyira, hogy például egy társasházban, ha éjszaka porszívózunk, a körülöttünk lévő szomszédokat abszolút nem zavarjuk vele.

Padlón, járólapon, linóleumon a takarítási minőségére abszolút nem volt panaszunk, az élek és sarkok mentén az oldalkefe szépen kisöpörte a szennyeződéseket.

A szőnyeg esetében sajnos már voltak észrevehető hibák, - hiába a turbo mód automatikus bekapcsolása - a szőnyeg felületére érve, szemmel láthatóan maradtak szennyeződések.

Csak úgy tudtunk teljes eredményt elérni, ha egymás után négy, öt alkalommal is átporszívóztuk a szőnyeget.

Sajnos a robotporszívók kettő fő ellensége, a rongyszőnyeg, és a shaggy szőnyeg ezt a készüléket sem kímélte.

Az előbbit az oldalkefe teljesen feltekerte, és angol nyelven közölte velünk, hogy idegen anyag korlátozza a kefe mozgását.

Az utóbbi shaggy szőnyeg esetében pedig - mely egy sűrű szövésű, 5 cm magas szálakból állt -, legnagyobb meglepetésünkre óriási küzdelmet folytatva bár, de pár perc után a porszívó elveszítette a harcot a szőnyeggel szemben.
 
A rongyszőnyeg sajnos győzelemmel diadalmaskodott A shaggy szőnyeg is megnyerte a csatát
 
 
A leesésérzékelő a két hetes teszt alatt tökéletesen működött, az emeletről egyszer sem esett le, illetve nem billent le a legfelső lépcsőfokról.

Többször is belegabalyodott a porszívó a vezetékbe, melyből általában győztesen kerekedett felül a készülék.

Két hetes tesztünk során csupán egyszer kért segítséget tőlünk, hogy az oldalkefére feltekeredett a kábel.
 
Itt teljesen maga köré tekerte a kábelt Pár ügyes mozdulat után folytatta a takarítást
 
 
Emelkedőn is kipróbáltuk, hogy miként viselkedik a porszívó, ám nem tudtunk rajta kifogni. Ezt a részt is gond nélkül bejárta.
 
Az emelkedőn is a gumikerekek megfelelő tapadást biztosítottak
 
 
Az ultrahangos érzékelőnek előnye és hátránya is van.
Egy földig érő függöny, vagy sötételő mögé már nem megy be, mert végpontnak érzékeli, így a mögötte lévő rész takarítatlanul marad.
Az előnyének köszönthetően az akadályokat, asztal-, illetve széklábakat nagyon ügyesen kikerüli, egy átlagos lakás kitakarításánál elenyésző a búrokkal való ütközése.

az egymástól 40 cm távolságra lévő szék lábai között gond nélkül közlekedik


Voltak azonban kivételek is, így például ha két ultrahangos érzékelő közé esik egy vékony szék lába, úgy a porszívó nekiütközik.

Érdekes módon nem egyszer volt arra példa, hogy a robot a laminált padló szegélyére felkapaszkodva mintha a falat el akarta volna tolni a helyéről, és ugyanezt tapasztaltuk pár alkalommal, amikor a kanapé aljának ütközve erőből párszor nekiment.

néha felmászott a szegélylécre

 
A szegélynél maradva nagyon szépen követte azokat, és a sarkokban az oldalkefe szinte tökéletes munkát végzett.

   

a bal oldali képen láthatjuk a szegély pontos követését

 

 

 

 

 

a lenti képen az oldalkefe sarokba való benyúlása látható

   
 

A szobáról szobára takarítás remekül működött, sőt ahogyan egy helységet befejezett, ellenőrzésképpen gyorsan végigpásztázta ismét a területet, és ahol lefedetlen részt talált, ott még elvégezte a takarítást.

Amennyiben a takarítás befejezése előtt merülőben van az akkumulátor, úgy a porszívó visszatér a dokkolóra, majd feltölti magát. Ezek után teljes feltöltött állapotban onnan folytatja a munkát, ahonnan abbahagyta.

Meglepetésünkre a robot igen kevésszer akadt el. A 2 cm magas akadályon még átküzdötte magát, és az ennél magasabb küszöbre ugyan félig felment, de le is tudott róla tolatni, bár volt olyan, amikor fennakadt rajta, és angol nyelven kérte a segítségünket, hogy valamelyik kerék nem érintkezik a talajjal.

a 3 cm magas küszöbről szépen letolat a porszívó


Meg kívánjuk jegyezni itt, hogy ha zavar bennünket a porszívó folyamatos angol nyelvű társalgása, azt a távirányítón lévő mute gombbal le tudjuk némítani.

Amennyiben nem a dokkolóról indítjuk a készüléket, úgy a takarítás végén visszamegy a kiindulási helyre, majd kikapcsol, ezzel nem keresve a dokkolót, bolyongva feleslegesen.

Különböző helyeken végeztünk teszteléseket, amelyek eredményeként a főkefére nagyobb mennyiségben tekeredtek fel hajszálak.
 
a feltekeredett hajszálak, de a kefék végei tiszták maradtak


Ez egyszerre lehet előny, és hátrány is, hiszen ennek eltávolítása nem a legkellemesebb feladat, bár a készülékhez kapott tisztítókefével viszonylag könnyen kiszedhető.

Ellenben előny, hogy a tisztítandó felületről szépen eltüntette a hajszálakat is.

A portartály megfelelően zár, így a porszívó fedele alatt lévő fészek - amiben a tartály elhelyezkedik -, teljesen tiszta maradt.
 
ide kell behelyezni a portartályt
 

Sajnos hátrányként ítéltük meg azt, hogy ha a tartály ürítésekor gyorsan nyitjuk ki annak fedelét, akkor meglehetősen sok por száll a levegőbe.

A cikkben már említett portartály tisztító ecsettel kissé nehézkes a takarítás, mert túl rövidnek bizonyult.
 
egy picit nagyobb ecsettel könnyebben tudnánk kitakarítani a portartályt
 

A dokkoló működésével is vegyes érzelmeink voltak, érdemes a gyártó által előírt távolságot betartani, hogy a közvetlen környezetében ne legyen semmi, ami zavarhatná annak jelét. Sajnos ennek betartása ellenére is volt, hogy takarítás közben a porszívó kicsit eltolta a dokkolót, vagy a takarítás végén legalább négy-ötször próbálkozott, mire fel tudott állni rá.

A porszívó karbantartási-, és tisztítási igénye alacsonynak mondható, fontos azonban hogy a kefék és a portartály minden munkakezdésnél tiszták legyenek, mint minden robotporszívó esetében.
 

ÖSSZEGZÉS
A 2 hetes használat során az LG HOM-BOT Square robotporszívót az apróbb hibái ellenére megszerettük, rengeteg mérnöki-, tervezési-, és fejlesztői munka érződik a gép kialakításában, és működésében.

A szőnyegen kissé gyengén szerepelt, néha felkapaszkodott a szegélylécre, és a dokkolóra általában többszöri próbálkozásra tudott csak ráállni, - ezeken a hibákon kívül remekül teljesített a készülék.

Mint, ahogyan a cikk elején is említettük, a gép minőségi anyagból készült, és biztosak vagyunk benne, hogy hosszú időn keresztül nagyon hasznos segítség lehet egy háztartásban. Nem szabad azonban elfelejteni azt a tényt, hogy a porszívót nem nagytakarításra, hanem folyamatos, tisztántartásra fejlesztették ki. Ezáltal elengedhetetlen a gyakori, vagy mindennapi használata, és így tudja tökéletesen ellátni a feladatát. Mi is hasonlóképp cselekedtünk, és teljes mértékben tisztán tartotta a lakásunkat a tesztelés időtartamában.

Tesztelt és a cikket írta: Tóth László
Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.