0

Lehet-e veszélyes a robotporszívó?

2016.06.28.
Lehet-e veszélyes a robotporszívó? Minél önállóbban működnek a háztartási gépeink, annál többször kerül elő a kérdés: lehetnek-e veszélyesek az emberre ezek a készülékek? Lehet-e veszélyes egy robotporszívó?
A robotoktól való félelmet a fantasztikus regények, képregények, majd filmek táplálták elsősorban. Az alkotójára támadó gép története persze ennél is sokkal ősibb félelemből táplálkozik, hiszen a Frankenstein-történetek pontosan erre a rettegésre alapoznak. A létrehozójára támadó mesterséges szörnytől az embereket gépi parancsra gyilkoló terminátorig persze hosszú volt az út, de az eltelt évszázadok alatt elég mélyen rögzült a gépektől való öntudatlan félelem. 

A robotoktól talán nem is azért félünk, mert különböznek az emberektől, hanem éppen attól tartunk, hogy hasonlóak lesznek hozzánk. Egy ember nagyon is tud ártani a másik embernek. Az erkölcsi parancsok, meg a törvényi szigortól való félelem tart vissza attól, hogy másokkal szemben éljenek testi fölényükkel. A gépekben viszont nincs erkölcsi gát, s nem kötik őket az emberi törvények sem. Egy robot nem fog félni attól, hogy börtönbe kerül. Testi erejük viszont lényegesen nagyobb lesz az embereknél. És akkor, tessék mondani, ha nincs benne erkölcsi megfontolás, az acélkarja meg ezerszer erősebb az én kezemnél, akkor mi akadályozza meg majd abban, hogy elvágja a torkomat? Na, ez az a félelem, ami miatt az emberek egy része betegesen retteg mindentől, ami gépi, aminek köze van a robotokhoz, vagy csak tartalmazza a „robot” szót.

A porszívó robot ártalmatlan jószág. Szándékosan pontosan annyi kárt tud csak okozni az embernek, mint egy turmixgép. Ennek ellenére komolynak tűnő cikkek sora foglalkozik azzal a témával, hogy tudnak-e ártani az embernek a robotok, s vannak-e veszélyei a robotporszívó használatának?

Úgy nagyjából másfél éve járta be a világsajtót egy koreai nő története, akit bántott a robotporszívó. Véletlen baleset történt, melyhez hasonló bármely háztartási géppel előfordulhat. De ebben az esetben a bulvárlapok címei már arról szóltak, hogy emberre támadt a robot – szörnyülködjenek csak a rettegő olvasók, s adjunk csak jó nagy muníciót a robotellenes fanatikusoknak! 

A felturbózott koreai történet lényege egyébként az volt, hogy egy nő elaludt a földön fekve, miközben a robot körülötte dolgozott. A földön szétterülő hosszú haját a gép nem tudta megkülönböztetni a lehullott hajszálaktól, s azt is igyekezett feltakarítani. Az eredmény: a kefére felcsavart haj, sikoltozás, szabadításra érkező tűzoltók, s remek világsajtó a majdnem emberevő robotról.

A robotporszívó egyébként valóban veszélyes lehet. Elektromos gép, mely mozog. Nem egy lekerekített, gumiborítású gyerekjáték, hanem egy elektromos háztartási gép. Be kell tartani ezzel kapcsolatban is munkavédelmi követelményeket, mint bármely más gép használata során.

Ami a robotporszívó használata során újdonságot jelent: ez a gép valóban önállóan dolgozik. Egy hagyományos porszívó is lehet veszélyes, meg egy turmixgép és egy hajszárító is árthat az  embernek. De egyiket sem használjuk teljesen magára hagyva, automata üzemmódban.

A történetnek két nagy tanulsága van. A gyártók számára főleg az, hogy az elképzelhetetlenségig fokozni kell a porszívó robot biztonságát. Soha nem lehetnek eléggé elővigyázatosak. A felhasználók képesek olyan helyzeteket is létrehozni, mely a fejlesztők legvadabb álmaiban sem kerülnek elő. Erre mondják, hogy „bolondbiztos” gépeket kell gyártani, melyek lehetőleg akkor sem okoznak semmi bajt, ha a tulajdonosok a legalapvetőbb biztonsági előírásokat sem tartják be. A gyártóknak abból kell kiindulniuk, hogy a tulajdonosok semmire nem fognak vigyázni, és egyáltalán nem lesznek elővigyázatosak.

Egy robotporszívó tulajdonosának pedig az legyen a fő tanulság, hogy a gép nem okos és elővigyázatos, és nem is fog helyettünk gondolkodni. A porszívó robot egy jól megkomponált háztartási gép, s úgy is kell kezelni. Igyekezzünk elkerülni a nem egyértelmű, vagy nem egyszerűen értelmezhető helyzeteket. Érdemes megfontolni néhány óvintézkedést, hogy elkerülhessük a későbbi problémákat:

  • ami a földön van, az a gép számára legyen szemét. A robotporszívó nem tudja kikerülni a földre ejtett aranygyűrűt sem – azt ugyanúgy a portartályban kell majd keresni, mint a papírgalacsinokat.
  • Érdemes kitapasztalni, mekkora és milyen tárgyat érzékelnek akadályként a gép szenzorai. Meg tud-e állni egy földön heverő újság előtt, vagy összegyűri a lapokat?
  • Háziállatot ne hagyjunk felügyelet nélkül a robotporszívó működése alatt. Hosszú szőrű kutya, macska könnyen kerülhet olyan helyzetbe, mint a cikkben szereplő koreai nő. Az állatok agresszívan is reagálhatnak a robot mozgására és zajára.
  • Kisgyermeket se hagyjunk felügyelet nélkül a bekapcsolt robottal. Még ha tetszik is neki, a porszívó robot nem bébiszitter. A baba belenyúlhat, belepiszkálhat, a forgó kefe súlyos sérülést okozhat.
  • Nézzük át a labilis bútorokat. A robot szenzorai megakadályozzák az ütközéseket, de előfordulhatnak kisebb koccanások. Nem lenne jó, ha a vízzel teli váza pottyanna a robot tetejére egy apró ütközés után. Instabil asztal, könnyen felboruló tükör ne legyen a helyiségben.                                    
Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.