0

Az EU döntött! Robotporszívóké a jövő...

2017.04.19.
Az EU döntött! Robotporszívóké a jövő...
Egy okkal több, hogy a következő porszívód robotporszívó legyen: hamarosan az utolsó boltok polcairól is el kell tüntetni a legnagyobb fogyasztású hagyományos készülékeket.
 
Egy uniós rendelet ugyanis környezetvédelmi okokból korlátozza a forgalomba hozható porszívók maximális teljesítményét. 2014 óta már nem hozható forgalomba 1600 watt fölötti porszívó, idén szeptembertől pedig 900 watt lesz a forgalmazható készülékek maximális teljesítménye.  
 
Miért korlátozza az unió a porszívók teljesítményét? Mi lesz így a hagyományos porszívókkal? 
 

Erős porszívó a jó porszívó?


Nemrég egy elektronikai áruházban magam is tanúja voltam annak, hogyan gondolkodik az átlagvevő. Középkorú házaspár nézegette a polcokon sorakozó színes porszívókat. A kisebb készülékeket eleve figyelmen kívül hagyták, mert „azok nem elég erősek”. A kiválasztás szinte egyetlen szempontja az ár mellett az volt, hogy hány wattos a készülék motorja.

Valóban, a hagyományos gondolkodás szerint a porszívó annál jobb, minél erősebb a motorja. Kevés watt egyenlő gyenge porszívó, sok watt egyenlő erős, megbízható készülék. Pedig ez egyáltalán nem így van!

A nyers erő, a hatalmas teljesítmény sok esetben éppen hogy a leggyengébben szereplő porszívók sajátossága. A nagyobb teljesítményre azért van szükség, hogy a konstrukció egyéb hiányosságait ellensúlyozzák vele.

Egy hagyományos porszívónak hatalmas szívóerőre van szüksége. A beszívott levegő a készülékben egyenes vonalban halad végig a porzsákon, majd a szűrőkön és a motoron keresztül a kifúvónyílásig. Ha a porzsák kezd eldugulni, akkor csökken a levegő áramlása. A készülék nem szív, a motor nem kap levegőt, végső esetben leég. A gyártók erre elkezdtek egyre erősebb és erősebb motorokat beépíteni, hogy a dugulás hatását ellensúlyozni tudják. A 2014-es korlátozás előtt már kaphatók voltak 2 ezer watt fölötti porszívók is.


Hagyományos porszívó - minél erősebb a motor, annál jobb?

Az EU korlátozza a porszívók áramfelvételét

A 2013-ban megszületett, s 2014-től érvényesuniós rendeletcélja, hogy a háztartások kevesebb energiát használjanak fel. Nem csak a porszívókat vették célba: különböző intézkedésekkel minden más készülék energiafelhasználását is csökkentik, hamarosan életbe lép például a gázkonvektorok teljesítményét szabályozó rendelet is.

Az EU statisztikái szerint a porszívók fogyasztása az Unió területén 2005-ben elérte a 18 terawattórát. Ha nem hoznak semmilyen intézkedést, akkor 2020-ra ez a 18 már 34 TWh lenne, azaz majdnem megduplázódna, az intézkedés után viszont 19 TWh körül áll meg a fogyasztás.

Az uniós rendelet korlátozza a porszívók maximális áramfelvételét, éves energiafogyasztását, s ezen túl javítani kell a takarítási képességeiket is.

2017. szeptembertől csak olyan porszívót szabad forgalomba hozni, melynek

  • éves energiafogyasztása 43 kWh/év-nél kisebb (jelenleg 62 az elvárás)
  • felvett teljesítménye 900 W-nál kisebb (jelenleg 1600)
  • a szőnyegen mért porfelszívás értéke 0,75 (jelenleg 0,7)
  • kemény padlón a porfelszívás értéke 0,98 (jelenleg 0,95)
  • porvisszabocsátásuk legfeljebb 1 százalék (ma nem korlátozzák)
  • zajkibocsátása maximum 80 dB (ma nem korlátozzák)
  • továbbá a motornak legalább 500 üzemórán át működőképesnek kell maradnia.

A porfelszívási képességet egy elméletileg létező referenciakészülékhez hasonlítva mérik. A rendelet születésekor (2013-ban) még messze nem léteztek olyan készülékek, melyek akár csak a határértékek közelébe jutottak volna.

Ahogy a rendelet zárásaként olvasható: 2013-ban a piacon elérhető legjobb felszívási képesség szőnyegen 0,90, kemény padlón pedig 1,0-as érték volt.

Az éves felhasználást úgy határozzák meg, mintha egy átlagos, 80 négyzetméteres lakást évente 50 alkalommal takarítanának ki a készülékkel.

Robotporszívóra nem vonatkozik!

Az uniós rendelet kizárólag a szárazon működő, hagyományos háztartási porszívókat érinti. A robotporszívókat (továbbá ipari készülékeket, központi porszívókat, nedvesen dolgozó készülékeket) mentesítették az előírások alól. Nem kell rájuk energiacímke és nem mérik a takarítási képességeiket sem.

A robotporszívónak nem a teljesítmény a lényege

A robotporszívó kisebb teljesítményű motorja tehát nem jelent magától értetődően kisebb hatékonyságot. Egy robotporszívónak sokkal kisebb tartályt kell megtöltenie. A porzsák nem tömődik el, nincs szükség arra, hogy a levegő szabad áramlását a motor nyers erejével biztosítsuk.

A robotporszívó gyártói úgy gondolkodnak, hogy ha a motor ereje kisebb a készülékben, akkor pótoljuk azt más előnyökkel. A kisebb szívóerőt a készülékek két okos előnnyel ellensúlyozzák:
• a többszörös takarítással és
• a motoros kefék rendszerével. 

A többszörös takarítás előnye

Egy hagyományos porszívót általában hetente egyszer, vagy néhány naponta egyszer használunk. Nem azért, mert meggyőződésünk, hogy nincs ennél több takarításra szükség. A heti egy, vagy kétnaponkénti egy alkalom egy jó kompromisszum a lakás elvárt tisztasága és a takarítás nem kedvelt folyamata között. De lehetőség lenne arra, hogy erőfeszítés nélkül minden nap kitakarítsd a lakásodat, megtennéd, igaz?

A robotporszívó pontosan ezt a szabadságot kínálja fel. Dolgozhat minden nap, vagy akár többször is egy nap, nincs akadálya. Egy korábban csak ritkán, nemszeretem módon, alkalmanként kitakarított lakásból így lesz a robotporszívó használatával egy folyamatosan tisztán és egészségesen tartott, szinte teljesen pormentes otthon. 

A robotporszívó keferendszere

A sima porszívózással szemben a robotporszívó nem egyszerűen felszívja a port, hanem beépített keféivel szinte kiporolja a szőnyeget, vagy a padlót. Néhány évtizede a porolás még magától értetődő volt – a lakótelepeken a mai nappig ott sorakoznak a használaton kívüli porolók. Senki nem használja őket, az erősnek vélt porszívók korában nem cipeljük le az emeletről a tisztításra váró szőnyegeket. Pedig érdemes volna: porolás nélkül a por nagy része benne marad a szőnyeg rostjai között.

A robotporszívó keféi kicsiben ugyanúgy kiporolják a szőnyeget, mintha kiakasztanánk a ház melletti porolóra. A nagy sebességgel körben fogó kefék első lépésben felverik a port a padlóról, vagy a szőnyeg felületéről. Második lépésben pedig a porszívó beszippantja a lebegő porszemeket, mielőtt azok újra leülepednének a padlóra.

Robotporszívóké a jövő...

A robotporszívó e két előnye miatt kis motorikus teljesítménye ellenére is komoly hatékonysággal tisztítja meg a rábízott felületeket. Nincs szükség ezer wattokra ahhoz, hogy a lakás megtisztuljon: az okos eszközök működésükkel sokkal hatékonyabban működnek, mint a hagyományos, energiapazarló háztartási készülékek.


Ez a teszt megmutatja, hogy melyik robotporszívó illik hozzád...

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.