0

Kinek való a robotporszívó?

2016.11.09.
Kinek való a robotporszívó? Vajon kinek való a robotporszívó? Átlagemberként is érdemes megvásárolni egy ilyen eszközt, vagy maradjon csak meg a divatkövető gazdagok játékszerének?

A robotporszívó sokáig csak a nagyon magas szinten gépesített okos otthonok tartozékaként jelent meg a reklámokban. Nézd csak meg a neten is elérhető fényképeket: a robotporszívót mindenütt hatalmas lakásokban fényképezik, ahol a drága dizájnbútorok között cikáznak szinte üres nappalikban. A robotporszívó így valami nagyon drága és távoli dolognak tűnik. Olyan téma ez, mint az ugyancsak divatos okos otthon, tele a sok távvezérelt kütyüvel.

Smart eszközök a lakásban


Az újságok és a netes bulvárlapok még mindig egy többnyire elképzelt világról írnak. Ebben a világban az lesz az automatizálás csúcsa, ha a hűtő előre jelzi, ha kifogy a tojás. Az okos otthonban minden távvezérelhető lesz, telefonról állítjuk be a fűtést és délelőtt, az irodából tervezzük meg, hogy mikor kezdje a munkáját a robotporszívó.

A bulvárlapoknak az ilye technikai cikkeket író munkatársai közben alig vették észre, hogy ez a világ már beköszöntött, csak éppen sokkal hétköznapibb formában. A legfontosabb készülékein lassan mind „okos” eszközökké válnak. Ez persze nem feltétlenül azt jelenti, hogy majd telefonról fogjuk irányítani a mosógépet is. De az a technológia már nagyon is létezik, hogy egy jobb mosógép érzékelje a bepakolt ruha mennyiségét és ha csak három pólót dobsz be a gépbe, akkor nem fog azzal is egy teljes három órás programot végigjátszani. A smart hűtő sem fog sms-t küldeni, ha elfogy a tej a tartóból, ellenben lehet, hogy a konyha hőmérséklete alapján erősíti vagy gyengíti a teljesítményét, vagy éppen ahhoz igazítja a hűtési kapacitását, hogy mennyi és milyen hőmérsékletű élelmiszert teszel a polcaira.

Az okos eszközöknek nem az a lényege, hogy a kezedbe adnak egy új játékszert, melyet aztán nehézkesen programozni és irányítani kell. Éppen ellenkezőleg: úgy veszik át tőled a munkát, úgy teszik kényelmesebbé az életedet, hogy szinte észre sem veszed őket. Az igazán hasznos okos eszközök háttérbe vonulnak és némán teszik a dolgukat.

A robotporszívó helye a háztartásban


A robotporszívó éppen egy ilyen eszköz. Az új készülékek egy része mintha éppen az egyszerűsítés felé haladna. A fejlesztők is felismerik, hogy nem biztos, hogy minden elérhető csúcstechnológiát bele kell zsúfolni az eszközbe. Nem az a cél, hogy a házigazda egy új technikai kütyüt kapjon a kezébe, amivel játszhat, és amit büszkén lehet a szomszédoknak is mutogatni. Akinek ez a célja, annak valóban nélkülözhetetlen az okostelefonos kapcsolódás és az internetes beállítás lehetősége.

A robotporszívó a tulajdonosok többsége számára nem ezt jelenti. A robotporszívó egy háztartási gép, méghozzá egy okos eszköz – ami a fenti leírás alapján éppen azt teszi, amit elvárhatunk tőle. Önállóan, háttérben maradva, csendben, a lehető legjobb minőségben teszi a dolgát. Nem büszkélkedni kell vele, hanem használni, dolgoztatni. És a robotporszívó-tulajdonosok pontosan ezt teszik: használják.

Robotporszívó minden háztartásba


A robotporszívók többsége nem a dizájnotthonok mesterségesen üres és ragyogóan tiszta nappalijában tevékenykedik, hanem valódi otthonokban, valódi port szed össze a valódi padlóról. A robotporszívót használó háziasszonyok számára nem a programozhatóság, időzítés és okostelefonos irányítás a legfontosabb funkció. Például pontosan tudják, mennyire nincs jelentősége annak, hogy a robotporszívó a takarítás végén visszatalál-e a dokkoló állomásra, vagy fel kell venni és vissza kell-e vinni. Ez a legrosszabb esetben is maximum 30 másodpercet jelent. Sőt, még annyit sem, hiszen a robotot úgyis kézbe kell venni és ki kell üríteni a tartályát.

Az egyszerűbb robotporszívók kisebb tudása sokszor olyan tulajdonságokban érhető tetten, melyek a hétköznapokban csak keveset számítanak. Árban viszont rengeteget jelentenek. Ami a lényeges: a takarítási képességek és a navigáció. A robotporszívó jobban fog takarítani, ha jobban fel tudja térképezni a helyiséget. A takarítás minősége szempontjából legtöbbször az is másodlagos, hogy finoman ütközik-e a bútorokkal, vagy messziről észleli és kikerüli őket. Az a funkció, hogy az akadályt a robot kerülje ki, majd az akadály után térjen vissza az eredeti útirányra és ott folytassa a munkát, valószínűleg több tízezer forinttal növeli meg a robot árát, miközben a takarítás minősége szempontjából csak másodlagos szerepe lehet.

Összegezve: a robotporszívót úgy is kezelhetjük, mint egy csúcstechnológiát képviselő új játékszert, melyet ide-oda irányítunk a telefonnal és csodáljuk fantasztikus képességeit. Vagy kezelhetjük úgy is, mint egy nagyon praktikus, bármely háztartás fenntartását észrevehetően egyszerűsítő eszközt. Ha ez utóbbi célból vásárolnál, akkor a Robotgurunál gazdag robotporszívó-választékot találsz barátságos áron elérhető, rendkívül jól használható eszközökből.

Az okos otthon kialakítása nem öncélú. Az okos eszközök arra valók, hogy könnyebbé tegyék az életedet. Nézz szét az okos eszközök között!


A robotporszívó legyen Veled!

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.