0

Képes-e átmenni a küszöbön a robotporszívó?

2016.11.22.
Képes-e átmenni a küszöbön a robotporszívó? Korszerűen felújított, vagy új építésű házakban egyre ritkábban találkozunk küszöbökkel. A mai, küszöb nélküli belsőépítészeti divatot meghálálja a robotporszívó is: a küszöb nélküli belső térben a készülék szabadon tud közlekedni, akár az összes egy szinten lévő helyiséget önműködően be tudja járni. A régebbi lakások lakói nem ilyen szerencsések: a régi, magas küszöbök áthatolhatatlan akadályt jelentenek a robotporszívó számára.

Mire való a küszöb?


A küszöb eredeti rendeltetése az ajtónyílás és a padlóburkolat hézagainak az elfedése. Kétféle hézagról beszélünk. Egyrészt ez takarja el a két szomszédos helyiség eltérő burkolatai között lévő keskeny rést, másrészt ez fedi le az ajtólap alsó széle és a padló közötti helyeket is.

A küszöb akkor született, amikor az illesztések és a burkolások a mainál sokkal kevésbé voltak pontosak. Az ajtó és a padló között mindenképpen résnek kell lennie – ha nem így lenne, akkor az ajtót nem tudnánk kinyitni. Az viszont nemkívánatos volt, hogy az ajtó lapja alatt szabadon áramoljon ki-be a levegő. A hideg szoba és a fűtött helyiségek között kellett valami minimális zárás – ezt a célt is szolgálta a küszöb.

A fűtetlen, hideg szobák és a meleg lakóterek megkülönböztetése ma egyre ritkább. Többnyire a teljes lakóterületet fűtjük, így nem nagyon lenne oka annak, hogy gátoljuk a légcserét a nappali és a hálószoba, vagy a folyosó és a konyha között. S mivel divatba jöttek az egységes, akár az egész lakást beborító padlóburkolatok, így már a burkolatváltás miatt sincs eredeti formájában szükség a küszöbökre. A lakások akadálymentessé válnak.

Robotporszívó és a küszöb


A robotporszívó a küszöböt akadályként érzékeli és nem megy át rajta. Készüléktől függ, hogy milyen magas küszöb válik legyőzhetetlen akadállyá. A küszöbjáró képességet leginkább a kerekek nagysága befolyásolja. A nagyobb átmérőjű, erősebb kapaszkodókkal szerelt kerekű robotporszívó jobban át tud menni a küszöbökön. Általában a másfél-két centiméter magasságú küszöb az a határ, amivel egy robotporszívó meg tud birkózni. Ez típusonként változó. A magasabb küszöbökkel a készülék eleve meg sem próbálkozik, akadályként érzékeli és kikerüli. Ha alacsonyabb küszöbök vannak a lakásban, akkor elképzelhető, hogy megpróbál keresztülmenni rajtuk, de nincs arra garancia, hogy a művelet sikerülni is fog. Lehet, hogy megpróbálja, de elakad, vagy kiszabadul, de tanul a műveletből és elindul egy másik irányba.

Magas küszöb esetén nem érdemes próbálkozni, nem fog átmenni rajta a robotporszívó. Ha több helyiség takarítása szükséges, akkor a készüléket kézzel kell áttenni egyikből a másikba.

A robotporszívó küszöb nélküli lakásban akadálytalanul megy át másik helyiségbe

Burkolatváltók


Ha küszöb egyre kevesebb is van a lakásban, burkolatváltó profil sok helyen található. Ez többnyire egy centiméternél alacsonyabb védőelem a padlón, amit két különböző minőségű burkolat határán helyeznek el. Például az amerikai konyhásnak mondott házakban a nappali padlószőnyege vagy laminált padlója és a konya mosható kőlapjai között ez biztosítja az átmenetet.

A burkolatváltók nem jeleznek külön helyiséget, így az mindig elvárás, hogy ezen menjen át a robotporszívó. Ez nem szokott gondot okozni, ha a burkolatváltó a szabványos, egy-másfél centimétert nem meghaladó magasságú és felületének kiképzése sem rejt különösebb akadályokat. Tapasztalat, hogy az a burkolatváltó szokott csak gondot okozni, ami problémás a lakásban élőknek is: amiben a lakók gyakran megbotlanak, az lehet, hogy a robotporszívónak is gondot jelent majd.

Ha alacsonyak a küszöbök


Ha alacsonyak a küszöbök a lakásban, vagy egyáltalán nincsenek küszöbök, akkor a robotporszívó a teljes területet kezdi takarítani. Ez nem mindig jó. Legtöbbször érdemes egy ésszerű sorrendet felállítani a takarításban és nem hagyni, hogy a konyha, étkező, nappali között folyamatosan ingázzon. Menjen inkább helyiségről-helyiségre. Küszöbök nélkül a virtuális falak felállítása lehet a jó megoldás. Mesterségesen kell vele lehatárolni a helyiségeket, hogy kijelöljük a takarítás területét.

Ha kellene a küszöb, de átmegy rajta a robotporszívó


Előfordulhat az is, hogy a küszöb túl alacsony, azért nem állítja meg a robotporszívót. Nem akartod, hogy a másik helyiségbe is átmenjen. Például azt akarod, hogy csak a folyosón takarítson, de túl alacsony, alig egy centiméteres a szobai küszöb, így a robot oda is be tud menni. Ilyenkor sincs más megoldás: be kell zárni a szoba ajtaját, vagy szintén virtuális falat kell az ajtónyílásba helyezni, hogy a robotporszívó ne menjen be arra a területre. 

A te otthonodba vajon melyik robotporszívó illik igazán? Töltsd ki a robotválasztó tesztet és találd meg a számodra legjobban megfelelő robotporszívót!


A robotporszívó legyen Veled!

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.