0

Kell-e tisztítani a robotporszívó HEPA szűrőjét?

2017.01.18.
Kell-e tisztítani a robotporszívó HEPA szűrőjét?
Jelenleg a HEPA szűrővel felszerelt robotporszívókkal érhető el a legtökéletesebb takarítás. A látható szennyeződést teljes egészében, a szemmel nem látható méretű apró porszemeknek pedig majdnem a száz százalékát képesek a portartály belsejében tartani. Egy HEPA szűrővel ellátott robotporszívó nem fog poros levegőt kifújni, mint a hagyományos porszívók többsége. A HEPA szűrő nagyon jó dolog, de csak akkor, ha megkapja a megfelelő karbantartást és idejében ki is cseréljük.

Miért jó a HEPA szűrő, érdemes-e az ezzel felszerelt robotporszívókat keresni?

A hagyományos porszák a porszívóban


A porzsák nélküli porszívók HEPA szűrője a hagyományos porzsákok használatát váltotta fel. A hagyományos porzsák a porszívó közepén, az egy irányban áramló levegő útján helyezkedik el. A porszívó a levegővel együtt felszívja a port, ami a porzsákba kerül. A levegő megy tovább, s a zsák alsó felén távozik. Ha a zsák nagyon tele van, akkor a levegő nem tud már áramlani, eldugul a készülék, ilyenkor üríteni, vagy cserélni kell a porzsákot. A porzsák tehát régen nem csak gyűjtötte a port, hanem ez végezte el a levegő szűrésének a feladatát is.  

A levegő csak akkor tud áramlani, azaz a porszívó csak akkor tud működni, ha a levegő ki tud jutni a porzsák alján. És ez bizony azzal jár, hogy a porzsák soha nem lehet igazán sűrű szövésű, mert akkor nem menne rajta keresztül elég sok levegő. Márpedig ahol a levegő ki tud áramlani, ott a por egy része is. Nem a szemmel látható méretű szemét, hanem azok a finom porszemcsék, melyek a legveszélyesebbek légutainkra is.

A későbbiekben a porszívókat egyre több utólagos szűrővel szerelték fel. Ezeknek az volt a célja, hogy a porzsák után, a porzsákból kilépő levegőt tisztítsa meg. Belátták, hogy maga a porzsák csak a legnagyobb porszemcséket fogja fel, s szükség van még további finomságú tisztításra. Ezért került be egyre több és egyre jobb minőségű szűrő még a porszívókba, beleértve a HEPA szűrőt is.   

Miben más a HEPA szűrő?

A HEPA egy mozaikszó, igazából csak azt jelenti, hogy nagy hatékonyságú levegőszűrő. A HEPA megjelölés mellett az ilyen szűrőknél mindig találunk egy számot is. Jelenleg az U17 a legjobb ismert HEPA szűrő. Ez azt jelenti, hogy a 0,3 mikrométernél kisebb szennyeződéseknek a 99,999995 százalékát képes kiszűrni. A 0,3 mikrométer egy porszem legkisebb mérete. A porszívókban ennél kisebb szűrőképességű, jellemzően H13 jelzésű HEPA szűrők találhatók. Érzékeltetve a szűrési képességét: a H13 szűrési képessége 99,95 százalék, azaz 10 ezer beszívott szemcséből 5 jut a szűrőn át vissza a levegőbe.

A HEPA szűrőt szétbontva azt látjuk, mintha egy erős, papírszerű anyagot hajtogattak volna harmonikaszerűen össze nagyon sűrűn. A szűrő több ilyen rétegből áll, az egymás után fekvő rétegek egyre finomabbak. Az első megfogja a por legnagyobb részét, így a további rétegekhez már csak a porszemek töredéke jut el, a legkisebb méretűek.

A HEPA szűrő kezelése


Sűrű szövése, pontos összeállítása miatt a HEPA szűrő elég kényes alkatrésze a robotporszívónak. Érzékeny a szennyeződésekre. Ha víz éri, az teljesen tönkre tudja tenni, hiszen a szűrő felületén lévő porból sarat képez, a sár pedig menthetetlenül eltömíti a szűrő finom rétegeit. Vannak mosható felületű HEPA filterek is, víz csak ezeket érheti, a többséget viszont nem.

A HEPA szűrőket érdemes időnként tisztítani. A legegyszerűbb tisztítás, amit rendszeresen érdemes elvégezni, hogy egyszerűen kivesszük és kirázzuk a szűrőt. Egy másik porszívóval finoman ki is lehet porszívózni – bár ezt a műveletet csak szabadban érdemes elvégezni! Ha zárt térben porszívóval takarítod a HEPA szűrőt, akkor nem csinálsz mást, mint kiengeded a légtérbe az egyszer már összegyűjtött porszemcséket.

A HEPA szűrőket ezzel együtt nem lehet teljes egészében kitisztítani, azokat rendszeresen cserélni kell. A napi használatban lévő robotporszívók HEPA szűrője (ilyennel vannak felszerelve a Roomba 800-as sorozat darabjai, például a Roomba 886 robotporszívó) körülbelül 3 hónap használat után mindenképpen cserélendő. Ha a robotporszívóhoz mosható HEPA szűrő van, akkor az 4-5 hónapot is kibírhat csere nélkül. A HEPA szűrők rendszeres cseréjét mindenképpen be kell kalkulálni egy robotporszívó megvásárlásakor.

HEPA szűrős robotporszívók


Nem mindegyik robotporszívó van HEPA szűrővel felszerelve. Ha mindenképpen ez a szűrési rendszer a lényeges, akkor az iRobot Roomba robotporszívók közül a 700-as, 800-as sorozat darabjait érdemes választani. Ugyancsak HEPA szűrőt alkalmaznak az LG, a Neato és a Samsung valamennyi robotporszívójánál.

HEPA szűrőkészlet a Robotguru webáruházban minden, általunk forgalmazott típushoz kapható.  Egy szűrőkészlet ára 5-8 ezer forint között mozog, ez általában 3 cserére elegendő készletet tartalmaz, azaz nagyjából évente kell ezzel a költséggel számolni a HEPA szűrős robotporszívók esetében.

A te otthonodba vajon melyik robotporszívó illik igazán? Töltsd ki a robotválasztó tesztet és találd meg a számodra legjobban megfelelő robotporszívót!


A robotporszívó legyen Veled!

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.