0

Játékrobotok vagy robotjátékok?

2016.12.21.
Játékrobotok vagy robotjátékok?
A robotjátékok arra a világra készítenek fel játékos eszközökkel, melyben a mai tizenévesek fogják leélni felnőtt korukat. Ha olyan szakma felé szeretnéd terelni a gyermekedet, amivel tíz év múlva is érvényesülni tud, akkor ehhez ma a robotjátékok jelentik a legjobb belépőt.

Mesterséges intelligencia az otthonainkban


Mark Zukerberg, a Facebook alapítója az elmúlt egy évét arra szánta, hogy megtervezzen és létrehozzon egy mesterséges intelligencián alapuló otthoni rendszert. A nem túl burkoltan a Vasember-filmekre emlékeztetően Jarvis-nak nevezett házirobot mindenütt ott van: kamerakép alapján felismeri és beengedi a vendégeket, zenét kapcsol a lakók saját egyéni ízlése szerint, beállítja a világítást, kezeli a gépészetet.

Jarvis ma még játékszer, de jól mutatja az irányt, hogy például a szinte korlátlan lehetőségekkel rendelkező Facebook-milliárdos miként képzeli el az okos otthon közeljövőjét. Nem állítjuk, hogy egy évtized múlva mindenki ilyen otthonokban él majd, de az irányt jól jelzik ezek a fejlesztések.

A mesterséges intelligencia, a robotika jelenti az informatika következő fejezetét. Az informatika fejlődése már nem arról szól, hogy évente jelennek meg az elődöknél kétszer gyorsabb és kétszer nagyobb kapacitású számítógépek.  Aki ma informatikusnak készül, már egyáltalán nem biztos, hogy a bizonyítványa megszerzése után a mai értelemben vett számítógépekkel fog foglalkozni.

Az informatika, a robotika, a mesterséges intelligencia egyre inkább meg fog jelenni minden eszközünkben az óráktól kezdve a hűtőszekrényen át a kerékpárig. A programozható gépi agy ott lesz mindenhol, ahol csak a gép számítási kapacitása, érzékelése, gyors reagálása segíteni tudja az ember munkáját és biztonságosabbá teszi az életét.

A mai ismert szakmák fel el fog tűnni 15 éven belül


Miért fontos ez ma?  Azért, mert ezeket az eszközöket azok a gyerekek fogják programozni, akiknek ma karácsonyi ajándékot választunk. Aki azt szeretné, hogy kamaszodó gyermeke egy olyan szakma rejtelmeibe merüljön bele, ami egész életére biztos megélhetést fog neki nyújtani, az terelje őt az informatika, azon belül is a kódolás, a mesterséges intelligenciák fejlesztése, a robotika irányába. Ezen a területen ma még nincs tolongás, sőt, elképesztően nagy a szakemberhiány. Ma két kézzel kapnak azok után, akik érdeklődnek e területek iránt.

A közeljövőre vonatkozó becslések azt mutatják, hogy az elkövetkezendő 10-15 évben egy sor, ma ismert szakma végleg el fog tűnni és átadja a helyét olyanoknak, melyek ma még nem is léteznek. Ha szeretnénk elképzelni, hogy gyermekünk mivel fog 15 év múlva foglalkozni, sokkal inkább a sci-fi regényeket kell áttanulmányoznunk, mint a pályaválasztási szakkönyveket.

Az iskolarendszer nem készít fel a robotok világára


A mai iskolarendszer szinte nyomokban sem készít fel arra a változásra, ami a gyermekeinkre vár a jövőben. Az iskola egy száz éves modell alapján évtizedekkel ezelőtt kikristályosított tudásanyagot igyekszik belegyömöszölni a gyerekek fejébe. A mai modell jelképe az a pedagógus, aki óra elején egy dobozba záratja a gyerekekkel a mobiltelefonokat. Holott amit az órán ő keservesen igyekszik a gyerekek fejébe tuszkolni, azt fél perces kereséssel találná meg bármelyikük könnyedén az interneten.

Az iskolai informatikai oktatás sok helyen még ott tart, hogy hogyan kell bekapcsolni egy tíz évvel ezelőtt gyártott számítógépet. Holott a gyerekek iskola után robotokkal játszanak, s mozgásérzékelésre, meg hangparancsok fogadására programozzák őket.

Ha gyermeked ma 5-10 éves, akkor talán van még esélye arra, hogy mire középiskolás lesz, addigra az iskola is talán felzárkózik a mai elvárásokhoz. Igaz. Őszintén nem sok esélyt látunk erre. De ha ennél idősebb a gyermeked, akkor az iskolára már nem nagyon számíthatsz. Ha azt szeretnéd, hogy felnőtt korában részesüljön ennek a világnak az eredményeiből, akkor most kell lépnetek, közösen, iskolán kívül. Terelned kell őt a korszerű informatika, a robotok világa, a mesterséges intelligencia kutatása felé, hagyni kell, hogy megérintse, megfogja ez a terület. Valahonnan meg kell kapnia az első inspirációkat ahhoz, hogy felkeltse az érdeklődését. Ha ez most kimarad, akkor ezt a hátrányt később már nem fogja tudni behozni. Lehet belőle jó szakember, de megmarad egy hagyományosabb, régebbi korokat idéző világban, nem lesz ott az élvonalban, ahol az igazán fontos dolgok történnek.

Mit tud ebben segíteni a Robotguru?


Nézz csak körül a Robotguru-webáruház képzeletbeli polcain. Nem csak robotporszívókat és egyéb háztartási robotokat találsz ott, de robotjátékokat és robotépítő készleteket is. Nem játékrobotokat, nem kicsiknek való fröccsöntött műanyag robotformákat, hanem valódi, programozható, összeépíthető robotokat. Olyan készleteket, melyekből megtanulhatja a robotok programozásának az alapjait. Ami alapján megismeri, hogyan épülnek fel ezek a készülékek, mi mozgatja őket, hogyan érzékelik a külvilágot, hogyan kommunikálhatunk velük. A robotjátékok abba a világba kalauzolják a mai gyerekeket, melyhez hasonlóban majd a felnőtt életüket fogják leélni. A legtöbb, amit karácsonykor a jövőjükért tehetsz, ha olyan eszközöket adsz a kezükbe, melyek a jövőjüket segítenek élhetőbbé és eredményesebbé tenni.
Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.