0

Wifire fel! - Thinking Cleaner a Roomba okosító

2016.05.02.
Wifire fel! - Thinking Cleaner a Roomba okosító Thinking Cleaner – wifire fel!, azaz csatlakoztassuk az internetre az iRobot Roomba 500-600-as sorozatot.
 Az elmúlt időszakban egyre több robotporszívót gyártó cég a wifin keresztüli internetre való csatlakozást tűzte ki elsődleges célként a fejlesztések területén.
Egy holland székhelyű cég létrehozott egy kiegészítő terméket, amivel a régi iRobot Roomba 500-as, illetve jelenlegi 600-as széria tulajdonosai is tudják csatlakoztatni a Roomba modelleket wifin keresztül a hálózathoz.

A kiegészítő neve: Thinking Cleaner, amely tulajdonképpen egy új fedlap, pontosabban a fedlapba épített wifi adó-vevő, egy 32 bites mikrokontroller és összesen 2,5 megabyte flash memória.

 
A kép bal oldalán egy iRobot 630, a kép jobb oldalán az új fedlap
A Thinking Cleanerbe épített modul
A kép bal oldalán egy iRobot 630, a kép jobb oldalán az új fedlap
A Thinking Cleanerbe épített modul
 
 
A Thinking Cleaner beüzemelése rövid és egyszerű feladat, kevés műszaki ismerettel rendelkező felhasználó is könnyen elboldogul vele.
Mielőtt bármibe is belekezdenénk, mindenben segítséget tud nyújtani a www.thinkingcleaner.com oldal, ami angol, holland nyelven kívül magyarul is elérhető.
A rengeteg új funkciót az applikácó és webes felület segítségével tudjuk elérni. Az app-ot le tudjuk tölteni az App Store-ból vagy a Google Play áruházból. Mi a teszthez az utóbbit választottuk, ami szintén magyar nyelven áll rendelkezésünkre.
Az új fedlap felhelyezése után az elérhető wifi hálózatok között megjelenik a thinking7ffe. Erre rákattintva meg kell adnunk a wifi jelszavunkat, ezek után már csatlakozott is a Thinking Cleaner az otthoni wifi routerünkhöz.

 A régi fedlap eltávolítása
A régi fedlap eltávolítása
Az új Thinking Cleaner fedlap

 

A letöltött app és a fedlap kicserélése után már csak egy lépés van hátra a használatba vétel előtt: egy gyors regisztráció. Ezt az app-on keresztül vagy webes felületen a www.thinkingcleaner.com oldalon is meg tudjuk tenni, ahonnan átirányít bennünket a www. thinkingsync.com kiszolgálóra. Ezek után a regisztrált email címre kapunk egy levelet, amit vissza kell igazolnunk, és már készen is van a teljes használatbavétel.
A fedlapon találunk egy visszajelző ledet, ennek funkciójára később visszatérünk majd.
A Roomba magassága nem változik a Thinking Cleaner felhelyezése után, ugyanis a robotporszívó legmagasabb pontja továbbra is az orr rész tetején található infra marad.

Először nézzük végig, hogy milyen lehetőségeket nyújt nekünk az applikáción keresztüli felhasználás.

Mindenekelőtt a robotporszívónak adnunk kell egy nevet, erre azért van szükség, mert app-on keresztül akár több robotot is felügyelhetünk, irányíthatunk.

A vezérlőfelületen látható az általunk elnevezett készülék neve, a jelenlegi tevékenység (a képen a dokkolón töltés felirat), az aktuális akkumulátor töltöttségi állapot.
Az alatta lévő kezelőfelülettel manuálisan is tudjuk irányítani a Roombánkat - előre, jobbra és balra, nyilak segítségével.
A hangjegy megnyomásával rövid hangjelzést ad a robot, ha netán elakadt volna a lakásban, és így könnyebb megtalálni.
A Clean gomb megnyomásával lehetőségünk van elindítani, illetve spot módra és dokkolásra is tudunk utasítást adni.

Így néz ki a vezérlőfelület   Számos beállítás rejlik még az applikáción belül
 Így néz ki a vezérlőfelület    Számos beállítás rejlik még az applikáción belül

 

Amennyiben a clean gombot hosszan megnyomjuk, további plusz két lehetőség közül választhatunk: a nagytakarítás, illetve a késleltetett takarítás állnak rendelkezésünkre.

A vezérlőfelületen kívül még rengeteg beállítási lehetőség közül választhatunk.

A főmenüben az időzítés, értesítések, beállítások, segítség és visszajelzés menüpontok jelennek meg.

Időzítés: az, hogy az általunk kívánt időpontban induljon el a porszívó, azaz időzítés menüben egy funkció a sok közül. Lehetőség van annak meghatározására is, hogy az időzített pillanatban milyen tevékenységet végezzen a porszívó. Választhatunk takarítás, nagytakarítás (addig takarít a robot, míg le nem merül), dokkolás és kényszerített leállás funkciók közül.
Egy adott napon maximum 4 ütemezett időzítést is beállíthatunk, és nemcsak az indítást, hanem a leállítást is megadhatjuk, mint időpontot, hogy meddig takarítson a robotporszívó. Természetesen napot vagy napokat is kihagyhatunk az időzítés megtervezése során.
Egy nagyon ügyesen kitalált plusz funkcióval is bővítették az időzített takarítást, melynek neve: takaríts, ha elmentem. Ennek során meg kell határoznunk az otthonunk földrajzi helyzetét, és be lehet állítani, hogy csak akkor induljon el a takarítás, hogyha távozunk otthonról, függetlenül attól, hogy az időzített takarítási időpont már megkezdődött.

Tetszőlegesen meg lehet adnunk, hogy otthonunkat elhagyva hány méterre kezdje el kitakarítani lakást. Természetesen ehhez a telefonunk tartózkodási helyét be kell kapcsolnunk.
Dokkolj, ha visszajövök: a takaríts, ha elmentem funkció fordítva is rendelkezésünkre áll, amennyiben még munkát végez az iRobot, de már úton vagyunk haza, és a megadott távolságon belülre értünk, a porszívó automatikusan dokkolni kezd. Így a lakásunkba belépve nem zavar bennünket a készülék a működésével.

A takaríts ha elmentem, illetve dokkolj ha visszajövök funkciót gyakorlatban több alkalommal is teszteltük, és ezt találtuk az egyik legjobb és legötletesebb dolognak.

Otthonunk helyzetének megadása A kibővített időzítő kezelőfelülete
Otthonunk helyzetének megadása A kibővített időzítő kezelőfelülete

 

Az értesítések menüpontban számos fontosabb pontokat összegyűjtötték, amikről push üzeneteket valamint a regisztrált email címre értesítéseket küldenek.

Tekintsünk bele,hogy pontosabban melyek is ezek:
- takarítás elindulása
- takarítás leállt
- dokkolóra való visszatérés
- a robot akkumulátorának figyelése,amennyiben nincs használatban a robotporszívó viszont töltőn sincs, időnként figyelmeztető üzenetet kapunk,hogy a robotporszívót helyezzük töltés alá
- takarítás közbeni hiba lépett fel
- ellenőrizzük a portartályt
Természetesen az email küldés funkció egyenként vagy teljes egészében be-, illetve kikapcsolható.

 Takarítás megkezdéséről küldött email

Ezekről a funkciókról kaphatunk értesítéseket emailben Takarítás megkezdéséről küldött email

 

A beállítások menüben az aktuális robotunk kiválasztása után megtekinthetjük annak eszközállapotát. Információt nyújt nekünk a portartály állapotáról, a legutóbbi takarítás menetidejéről, a Thinking Cleaner fedlap beüzemelése óta eltelt össz takarítási időről, és a megtett távolságról kilométerben mérve, illetve azt is számolja, hogy az ultrahangos szennyeződés érzékelő (DirtDetect) hányszor volt aktív.
A Roomba 500, illetve 600-as szériákban nincs portartály telítettség érzékelő, ezt a Thinking Cleaner úgy oldja meg, hogy figyeli hányszor aktiválódik a DirtDetect szenzor, ez alapján becsüli a tartályba gyűlő kosz mennyiségét. Egy bizonyos számú bekapcsolás után email is figyelmeztet bennünket, hogy csekkoljuk le a portartály állapotát.

Az eszközállapot információs felülete Az eszközállapot információs felülete
Az eszközállapot információs felülete

 

Az információ szolgáltatáson kívül még mást is sikerült belepréselni az eszközállapot menübe.
Lehetőségünk van ki, illetve bekapcsolni bizonyos funkciókat:
- manuális irányításnál a robot vákuum motorja aktív legyen vagy sem,
- a munka végeztével automatikusan dokkoljon,
- a dokkolón való teljes feltöltés után ismét újrakezdjen egy takarítási ciklust,
- a robot az akkumulátor lemerüléséig takarítson,
- Thinking Cleaner automatikus frissítése, amennyiben új verzió érhető el.

Az eszközállapotban számos beállítás érhető el  Az applikációba beépített segítség a felhasználók számára
Az eszközállapotban számos beállítás érhető el Az applikációba beépített segítség a felhasználók számára

 

Összességében számos beállítási lehetőség áll rendelkezésünkre, és kibővített funkciókkal tudjuk használni a robotporszívónkat a Thinking Cleaner alkalmazása során.

Talán ami a legfontosabb, hogy a tulajdonos, mint távoli felhasználó az interneten keresztül is el tudja érni a robotját a nap 24 órájában.
 
Természetesen azoknak sem kell lemondani a Thinking Cleaner használatáról, akiknek nem áll rendelkezésükre az applikáción keresztüli kapcsolat. Nekik a következő beállítási lehetőségeket nyújtja a webes kezelőfelület, és a következő menüpontok állnak rendelkezésünkre:

 - dashboard, más néven vezérlőfelület, melyről a robotot el tudjuk indítani, illetve a dokkolójára vissza tudjuk küldeni. Lehetőség van még a max takarítás bekapcsolására, és mint az applikáció vezérlőfelületén is hangjelzést tudunk kérni a porszívótól annak könnyebb megtalálása érdekében. Ezenkívül kiírja az aktuális akkumulátor töltöttségi szintet, illetve a pillanatnyi munkavégzés megnevezését. A következő képen a ”Trickle charging” csepptöltés látható, a robot ekkor feltöltött állapotban a dokkolón tartózkodott.

- notifications, más néven értesítések, ebben a menüpontban ki tudjuk jelölni miről, illetve mikről kapjunk vagy ne kapjunk email üzeneteket.

A webes felületen elérhető kezelőfelületek (dashboard, notifications) A webes felületen elérhető kezelőfelületek (dashboard, notifications)
A webes felületen elérhető kezelőfelületek (dashboard, notifications)

 

- Settings, más néven beállítások: látható, hogy mikor volt utoljára aktív a készülékünk.

- Logs vagy napló: dátum szerint kilistázza az elmúlt időszak tevékenységeit, és azok mellé szöveges üzenetben feltünteti, hogy milyen tevékenységet végzett a porszívó.

A webes felületen elérhető kezelőfelületek (Settings, Logs) A webes felületen elérhető kezelőfelületek (Settings, Logs)
A webes felületen elérhető kezelőfelületek (Settings, Logs)

 

Végezetül az Edit account menüben lehetőségünk van megváltoztatni a regisztrációs jelszavunkat, a Logout menüben pedig ki tudunk jelentkezni a webes felületről.

Edit account menüpont Email üzenetek a Thinking Cleanertől
Edit account menüpont Email üzenetek a Thinking Cleanertől

 

A Thinking Cleaner beilleszthető okos otthon rendszerbe is, számos beépülők (pluginek) és illesztőprogramok (driverek) állnak rendelkezésre, valamint elkészítették hozzá az API-t (alkalmazásprogramozási felületet) is.

A cikkünk elején már említettük, hogy visszatérünk a fedlapon lévő led visszajelző fényre. A led különböző színekkel történő villanása segítséget, illetve információt nyújt a felhasználónak:
- másodpercenkénti piros villanás: a fedlap létrehoz egy wifi kiszolgálót,
- zöld és narancssárga színek felváltva villogása: csatlakozás az otthoni wifi hálózathoz,
- másodpercenkénti zöld szín villogása: a Thinking Cleaner használatra kész,
- másodpercenkénti piros szín villogása: a Roomba akkumulátor feszültsége alacsony.

Tesztelésünk során könnyen elboldogultunk a fedlap üzembe helyezésével, illetve a rendszer használatával.
A Thinking Cleaner kiegészítővel nem csak a távirányítót tudjuk kiváltani vagy helyettesíteni, hanem számos és hasznos funkciót tudunk elérni. Így összességében egy intelligens készülékké varázsolhatjuk a Roombánkat.
Használata teljességgel lenyűgözött bennünket, és minden tőlünk kapott utasítást, feladatot tökéletesen ellátott.
Lehetségessé vált, hogy távollétünkkor is tudjuk vezérelni a robotot, illetve kommunikáljon velünk (értesítéseket küldjön).

Ne feledjük, hogy egyes 500-as, 600-as Roomba modellekben gyárilag nincs programozási lehetőség a takarítás elindításához, természetesen a Thinking Cleanerrel ezekben a modellekben is elérhető lesz az időzítés.
A piacon jelenleg egyes márkájú porszívók közül egyenlőre csak a drágább modellek teszik lehetővé a készülék hálózatra való csatlakozást, viszont jelen esetben a Thinking Cleaner kiegészítővel ez jóval kevesebb összegből is megoldható.

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.