0

Rendszerváltás az iRobotnál: Roomba 980 robotporszívó teszt

2016.06.02.
Rendszerváltás az iRobotnál: Roomba 980 robotporszívó teszt

Az egyesült államokbeli,bedfordi székhelyű iRobot tud valamit a robotika világáról, hiszen az ő nevükhöz fűződik a világon legnagyobb példányszában eladott robotporszívó, a Roomba.

Mostani tesztalanyunk a legújabb és a porszívók piacán is prémium kategóriának számító iRobot Roomba 980-as modell, amit néhány héten keresztül tesztelhettünk. Így alaposan és részletekbe menően be tudjuk mutatni a Roomba család legújabb tagját.

Menjünk vissza az időben, és elevenítsük fel, hogy az 1990-ben alakult iRobot Corporation hogyan fejlesztette, tökéletesítette robotporszívóit.

  • Az első generációs Roomba 2002-ben került kereskedelmi forgalomba, melyből kétféle modell volt kapható, a Roomba Pro és Roomba Pro Elite. Már az első szériát is kör alakúra tervezték, és ettől a formától a gyár a mai napig sem tért el.
    2004 júliusától volt a vevők számára elérhető a második generációs Discovery (későbbi nevén 400-as sorozat).
  • A további fejlesztések nagy erővel zajlottak a háttérben, és az 500-as sorozat 2007 augusztusában a boltok polcaira került.
  • Mindezek után 5 év elteltével 2012 augusztusában a 600-as sorozat került forgalomba, míg a 700-as sorozat 2011-től volt kapható.
  • Rövid idő elteltével 2013-ban kiadták a 800-as sorozatot.

Sok év  munkájának és fejlesztéseinek köszönhetően a robotporszívók egyre kiforrottabbak, megbízhatóbbak lettek,  az iRobot pedig  végig piacvezető tudott maradni.


Azonban ezzel párhuzamosan más gyártók is megjelentek, és piaci részesedést szereztek magunknak a háztartási robotika területén. Az elmúlt években a verseny egyre szorosabbá vált,  többek között azáltal, hogy megjelentek a szisztematikusan takarító robotok. A technikai fejlődés és a fogyasztói elvárások (intelligens robotok) is a szisztematikus takarítás irányába ösztönözték a fejlesztőket.


Ez irányú fejlesztését az iRobot a konkurenciához képest jóval később mutatta be. 2015 szeptemberében helyezte kereskedelmi forgalomba a Roomba 980-as takarítórobotot, mely a gyártó első szisztematikusan mozgó és wifivel ellátott robotporszívója.

Nézzük meg, mit is kínál nekünk az iRobot Roomba 980 robotporszívó!

A doboz kinyitása után a porszívó és tartozékok becsomagolására abszolút nem panaszkodhattunk, minden apró részlete átgondolt volt.
 
A doboz tartalma:
- 1 db Roomba 980 robotporszívó,
- 2 db duális virtuális fal,
- 4 db ceruzaelem (a virtuális falakhoz),
- 1 db tartalék oldalkefe,
- 1 db tartalék HEPA szűrő,
- 1 db dokkoló állomás,
- 1 db tápegység kábel,
- 1 db magyar nyelvű használati útmutató,
- 1 db több nyelvre lefordított használati útmutató.

 

A doboz tartalma


A kör alakú 35 cm átmérőjű, 9,2 cm magasságú, 3926 gramm súlyú robotporszívó műanyag teteje 3D-s hatású, fényes festést kapott, melyben némi színátmenet is van, egyszóval a dizájn gyönyörűre sikerült. 

A Clean gomb (mely felébresztésre és a takarítás elindítására szolgál) zöld háttérvilágítást kapott. Emellett találunk jobb, illetve bal oldalon még egy – egy gombot - amik mérete lényegesen kisebb a Clean gomb méreténél -, ezek a Spot funkciót, illetve a dokkolást indítják el.

A porszívó mechanikus gombokat kapott, bár ennek ellenére valaki az érintés érzékeny kezelőfelületet szereti jobban, ezzel kapcsolatban megoszlóak lehetnek a vélemények.

A három gomb felett megvilágított piktogramok jeleznek vissza információkat, melyek a következők:
- wifi visszajelzés,
- akkumulátor töltöttségi szint, melynek töltöttségi állapotát különböző színekkel (zöld, narancssárga, piros) mutatja,
- portartály telítettség kijelzés,
- hibaelhárítás kijelzése,
- Dirt Detect (extra szennyeződés) visszajelzés.

Összességében a kezelőfelület egyszerűsége az előző generációkhoz képest is megmaradt, ezzel meg nem nehezítve, hogy a kevesebb műszaki érzékkel rendelkező felhasználók is ki tudjanak igazodni az alapfunkciókon.

Természetesen ettől jóval több tudással ruházták fel a 980-as Roombát, és ezt jól elkülönítve a porszívótól, csak az applikáción keresztül tudjuk elérni.

A gombok felett található a Scooba 390-es modellre is hasonlító fogantyú, amely teljesen beleolvad a porszívó tetejébe.

Nem utolsó sorban a navigáláshoz szükséges 30 fokos dőlésszögű kamera is a robot tetejébe lett beépítve, melyet egy átlátszó műanyag lap véd a külső fizikai hatásoktól. 

A megszokott módon az iRobot meghagyta az első ütközőt, mely 5 db infraérzékelővel van ellátva, és a tetején lévő infraérzékelő a virtuális fal, háló, és a dokkolás működéséért felel.

A korábbi 700-800-as szériából megismert gumiborítás ugyanúgy felkerült a porszívó elejére, ami a bútorokkal, tárgyakkal való ütközés közbeni tompítására szolgál.
 

A kezelőfelületet a lehető legegyszerűbbre hagyták meg Fogantyú tetejére került a márka és típus jelzés

 

A porszívó alsó részét szemügyre véve első ránézésre nem sok minden változott a 800-as szériához képest, végül tüzetesebben megnézve azt tapasztalhatjuk, hogy mégis.


No de nézzük sorba, hogyan is alkották meg a tervezők:

A 800-as sorozatból ismert gumikeféket (melyeknek hossza a 980-as sorozatban egyenként 17 cm) rakták a 980-as modellbe is, melynek hatékonysága nálunk kitűnően vizsgázott, de erről később még be fogunk számolni.
A gumikeféket a helyükről kivéve láthatjuk a Dirt Detect érzékelőjét.


A porszívó mozgásáért felelős kettő darab 7 cm átmérőjű gumiborítású rugós kerék a kefék végeinél helyezkedik el.
A robot első kis kereke csupán támaszkodásra szolgál annak ellenére is, hogy a fekete fehér szín megmaradt a futófelületen. A korábbi modelleknél az első kerék alatti érzékelő figyelte a fekete fehér szín váltakozását, mely a navigációban fontos szerepet játszott. Mivel a 980 navigációja teljesen új alapokra épült, itt már az első kis kerék alól kihagyták az érzékelőt.


Kialakításra került egy optikai érzékelő a porszívó alján a bal oldali részben, ami elsősorban a padlót figyeli. Különbséget tud tenni kemény burkolat illetve szőnyeg között.

Gyakorlatban ez annyit mutat, hogy ha takarítás közben kemény padlóról rámegy a szőnyegre, a motor fordulatszáma megnő így a szőnyegen erősebb szívóhatást fejt ki a vákuum rendszer. Újbóli kemény padlóra jutáskor a fordulatszám visszaesik.


Az optikai érzékelő viszonylag mélyen be van süllyesztve a porszívóba, ezáltal sokkal később koszolódik el.
A tervezők az érzékelő köré négy darab infrát helyeztek el, hogy sötétben is pontos információt tudjon biztosítani.

Az optikai, vagy hivatalos nevén padlókövetési érzékelőnek nem csak ez az egyetlen feladata. A robot tetején lévő kamerával működik együtt, és nagyon fontos tájékoztatást ad a robot mozgásáról.  Működési elve nagyon hasonló egy optikai egér működéséhez.

A 980-as alsó része


Az oldalkefe elhelyezkedése, mérete sem változott, az élek takarításához az egy darab kefe elegendő hatékonyságot nyújtott

Az akkumulátor töltéséhez szükséges pozitív, illetve negatív kivezetése a kis kerék jobb, illetve bal oldalán helyezkedik el. Ami pozitívum, hogy a 980-as széria már Li-ion akkumulátort kapott, így nem kell odafigyelni annak karbantartására.
A 3300 mAh és 645 gramm súlyú akkumulátor a gumikefék felett teljesen be van süllyesztve a géptestbe. 

Végül szót kell, hogy ejtsünk a leesés érzékelőkről is, hat darab került beépítésre ebben a szériában.

A portartály űrtartalma 0,6 liter, és a szobába visszajutott levegő tisztaságáért egy 10,2 x 4,5 cm-es HEPA szűrő gondoskodik, amit a portartály tetején lévő átlátszó piros fedél felnyitásával tudunk kivenni, amennyiben tisztítjuk vagy cseréljük.

A szívómotor továbbra is a portartályon belül helyezkedik el, egészen pontosan annak bal oldalán.
Az áramellátást a portartály két oldalán lévő érintkezőkön keresztül kapja a robottól.


A szívómotort az iRobot 3. generációs AeroForce motornak nevezte el, és elmondások szerint tízszer nagyobb szívóerőt biztosít. Mi sajnos ezt a hatékonysági előrelépést nem tudtuk letesztelni, bár tény, hogy a kifújt levegő kiáramlási sebességét érezve (mely a tartály hátsó részén lévő lamellákon keresztül távozik) valóban erősebb lett a kiáramló levegő mennyisége elődeinél.


A portartály a szívónyílás felőli oldalon teljesen lenyitható, így a szennyeződés kiürítése is nagyon egyszerű.

A padlóérzékelő és a négy darab infra A portartály és HEPA szűrője

 

A dokkolóba belekerült a hálózati adapter, így egyszerűbb és praktikusabb a töltőállomás elhelyezése.
Felül egy zöld led villog, amennyiben a dokkoló áram alatt van, illetve a porszívó dolgozik.Amikor a robot töltőn van, akkor a led átvált folyamatos zöld fényre. Szerencsére a visszajelző led diszkréten villog, illetve világít, éjszaka nem világítja be a szobát és nem zavar minket az alvásban, pihenésben sem.

A cikk elején már említettük, hogy a csomagban találunk kettő darab virtuális fal/ HALO-t. Virtuális fal üzemmódban bizonyos területeket elzárhatunk a porszívó elől, ahol nem szeretnénk, hogy takarítson. A fal módban maximális hatótávolság nagyjából 3 méter. A HALO üzemmódban egy körülbelül 120 cm átmérőjű kört hoz létre, így például háziállatok edényei védve lehetnek a porszívótól takarítás közben.


A fal bekapcsolásakor vagy üzemmód váltásakor egy kékes fénygyűrű ötszöri villanás után aktiválódik a kívánt fal, vagy háló funkció. Ami szintén pozitívum, hogy AA elemmel működnek a falak, egészen pontosan kettő darabbal.

Duális virtuális fal: virtuális fal + HALO

TESZT:

Tesztelésünkkor a robot szoftvere v1.4.6 verziószámú volt.

A robotporszívó tájékozódása úgynevezett vSlam rendszer, amely vizuális lokalizáción alapul: felépít egy térképet a környezetéről, hogy megbizonyosodjon arról, hogy hol takarított és hol nem. Menet közben folyamatosan referenciapontokat jelöl meg, és a robot emlékszik a tereptárgyakra. Ezzel a bizonyos térképezéssel és alsó optikai érzékelő együttesével pontosan tudja a környezetét és saját helyzetét.

A tesztet a dokkolójáról indítva kezdtük el, a Clean gomb kétszeri megnyomásával tudtuk megkezdeni a takarítást.
A dokkolóról letolatva, 180 fokot megfordulva elindítja a szívómotort és a keféket, majd a porszívó elindul egyenes irányba.


Indítás után az első benyomás az volt, hogy nem a halk porszívó robotok közé tartozik, inkább magasabb, kissé visító hangot ad ki. Bíztunk benne, hogy ez takarítási minőségben előnyként fog érződni, de erről majd később írunk.

A készülék mindaddig halad, amíg falba, bútorba nem ütközik, majd megfordul és a mellette lévő sávba halad visszafelé.


Abban az esetben, ha az első lökhárító jobb, vagy bal oldala érzékel akadályt (például székláb), azt megpróbálja kikerülni, és ugyanabban az irányban folytatja tovább a takarítást.

Az aktuális takarítani kívánt helységet kettéosztja, a dokkolója felől nézve először a szoba jobb oldalát, majd a bal oldalát porszívózza fel. 

Minden alkalommal, amikor falhoz, bútorhoz ér, előttük lelassítva finoman érinti azokat, és csak utána fordul.

Az adott terület teljes kitakarítása után a helység kerületét teljesesen körbejárja, csak azután tér vissza a dokkolójára.
Ez az él követés funkció opcionálisan be-, illetve kikapcsolható, amelyet az applikációban tudunk elvégezni.

Jól követi az éleket


Térjünk kicsit vissza a takarításra, az alsó padlóérzékelő megfelelően kapcsolt, amikor kemény padlóról szőnyegre ért a robot, bár volt olyan, hogy körülbelül 1 másodperces késéssel emelte meg saját fordulatszámát.

A robot mozgása teljességgel magabiztos, és nagyon pontosnak vélhető, fordulásai nagyon jók, szorult helyzetben ügyesen viselkedik.


Itt látszott igazán a tervezők munkája, hogy a robotot nagyon sok váratlan szituációra felkészítették.
Amit már a 800-as szériában is megismerhettünk, hogy a kifújt levegő a portartályból nem hátra, hanem kissé felfelé távozik, így nem fújja át a feltakarított területre a port, szennyeződést.

Szabad áthaladást biztosítva két helyiség között a szobákat egy takarítási helységnek érzékeli, tehát nem szobáról szobára takarít.

Megmértük az akkumulátor kapacitást, mennyi időt bír egy feltöltéssel takarítani a porszívó. A mért területen vegyesen volt padló és szőnyeg, és 1 óra 33 perc üzemidőt kaptunk.

Abban az esetben, ha a robot nem végzett a takarítással és az akkumulátor kapacitása alacsony, automatikusan visszatér a dokkolójára, majd teljes feltöltés után onnan folytatja a porszívózást, ahol abbahagyta. 

Amennyiben nem a dokkolójáról indítottuk munkába a készüléket, de takarítás közben találkozott a saját töltőjével, a munka befejezésével visszaáll rá.

Végül, ha egy másik helységben végzünk porszívózást, ahol nincs a dokkoló, a takarítás végén oda áll vissza a készülék, ahonnan elindítottuk.

Az iRobot kezelése Applikáción keresztül:

Mint cikkünk elején említettük, számos beállítási lehetőség és kiegészítő szolgáltatás párosul a robothoz írt applikáción keresztül.


Mi a Play Áruházból töltöttük le az iRobot HOME alkalmazást. Ennek letöltése és gyors regisztráció után az elérhető hálózatok között kiválasztjuk a Roomba ideiglenes hálózatát és a saját wifi jelszavunkkal hozzá tudjuk rendelni az otthoni wifi hálózatunkhoz.


Az App segítségével több robotot is tudunk vezérelni, akinek netán több is lenne otthon. Minden porszívónak külön nevet adhatunk, így tudjuk megkülönböztetni azokat. Mi a robot980 nevet választottuk.

Az App megnyitása után a főoldalon egy nagy kör alakú CLEAN gomb fogad bennünket, amivel azonnal megkezdhetjük a takarítást.

A bal felső sarokban a 3 vízszintes csík megnyomásával előcsalogathatunk egy menüsort, melyben több beállítást is elvégezhetünk:
- kiválaszthatjuk az aktuális kezelni kívánt robotunkat, és ugyanitt hozzá is tudunk rendelni újat
- kiválaszthatjuk, módosíthatjuk az applikáció nyelvét (magyar nyelv sajnos nem áll rendelkezésre), illetve itt jelentkezhetünk ki az App-ból,
- megtekinthető az aktuális verziószám,
- iRobot Store megnyitása után online tudunk vásárolni iRobot termékeket, illetve kiegészítőket.

Az applikáció „kezdőképernyője”


A fent leírtak jól elkülönülnek az applikáción belül a bal felső sarokban, viszont az igazán érdekes beállítási lehetőségek az alsó 3 kis kör alakú piktogramok megnyomásával érhetők el.
A bal alsó piktogramnál a takarítással kapcsolatos funkciókat tudjuk állítgatni a csúszkákkal a saját igényeink szerint:
- szőnyegen automatikus szívóerő megnövelés be-, kikapcsolás,
- lehetőség van az adott helység hossz, illetve keresztirányú takarítására is (Ez különösen szennyezett területeken ajánlott, hiszen így egy takarítási ponton kétszer is áthalad a porszívó.),
- portartály figyelés be-, illetve kikapcsolása (A funkció bekapcsolt állapotában takarítás befejezése előtt megtelne a portartály, munkáját megszakítva automatikusan visszatér a töltőállomásra. Ezt természetesen ajánlott bekapcsolt állapotban hagyni),
- Edge Clean, más néven él tisztítás (Ez a funkció a takarítás végén körbejárja a kitakarított helyiség/helyiségek kerületét, és csak azután tér vissza a töltőállomásra. Amennyiben a hossz, illetve keresztirányú takarítás is be van kapcsolva, az él tisztítást elvégzi a hossz, majd keresztirányú takarítások után is. Ezzel a takarítási idő jelentősen megnő, viszont alapos tisztaságot kapunk cserébe).

A bal oldali piktogram alatt lévő funkciók


Alul a középső gombbal az ütemezett takarítás érhető el. Egy nap egyszer tudjuk időzíteni a porszívót, a nap bármely órájára, illetve percére, de természetesen napot, vagy napokat is kihagyhatunk.

Végül a jobb alsó gomb megnyomásával némi szakmai felkészültséget sajátíthatunk el, illetve a robot karbantartását és aktualitását is ellenőrizhetjük.


A Care pontban vízszintes sávok mutatják, hogy mikor ellenőrizzük a portartályt, illetve mikor tisztítsuk meg azokat a részeket a porszívón, amik karbantartást igényelnek.


Lehetőségünk nyílik visszanézni a History menüben, hogy egyes napokon hány négyzetmétert mennyi idő alatt takarított fel a robot és többek között méri az össz takarítási időt, illetve területet.


Amennyiben bármiben elakadnánk a porszívó használata, illetve karbantartása közben, a Help menüben mindenre választ kaphatunk. Igaz angol nyelven, de rajzokkal is ki van egészítve, így egészen értelmezhető. Aki nem találná meg a választ a kérdéseire, ugyancsak a Help menü alatt fel tudjuk venni a kapcsolatot az iRobot céggel.

Bármit ki, illetve bekapcsolunk az App-ban, a robot egy rövid csippanással visszajelez nekünk. Ennek kikapcsolására nincs lehetőség, amit hiányoltunk is, de részünkről ez abszolút nem volt zavaró.

Összességében az applikáció remekül átgondolt, letisztult és szinte tökéletesre sikerült.

A távirányítót maximálisan kiváltja, sőt rengeteg funkciót foglal magába, mi teljességgel meg voltunk vele elégedve.

 
  A vízszintes sávok jelzik a karbantartási igényt Visszanézhetjük a takarítások adatait

 

Karbantartás, takarítási minőség:

Az egymással szemben forgó gumikefék óriási előnye, hogy hajszál nem tekeredik fel rájuk, így az szinte gondozásmentes.

A kefék végeiről ez ugyan nem mondható el, a hajtás és a felfüggesztés felőli oldalon is találtunk feltekeredett hajszálakat, bár ez a működésben abszolút nem volt befolyásoló tényező, és ez a kefék végeiről egy mozdulattal lehúzható.

A gumikefék


Ezek időnkénti ellenőrzése és a portartály minden takarítás vége utáni ürítésén kívül nem igényel különösebb gondozást a porszívó.

Hiányoltuk azonban a HEPA szűrő védelmét, hogy minél később tömődjön el. Valamiféle előszűrőt, durva szivacsot tervezhettek volna a HEPA elé, amennyiben ezt megoldották volna a portartálynál, teljes lett volna az örömünk.

Takarítási minőségre egyáltalán nem panaszkodhattunk, a nagy szívóerőért és a vele járó kissé hangos zajszintért cserébe maximális tisztaságot kaptunk.

Lefedetlen rész soha nem maradt takarításkor és hibátlanul navigált a szűk helyeken is.

Rengeteg mennyiségű port feltakarított

Összegzés:

Nem lehet kérdés, hogy az iRobot Roomba 980 messzemenőkig a legjobb porszívó robot, amit eddig tesztelhettük.


Tény, hogy igen magasra rakta a mércét a konkurens gyártóknak, és hogy mi lesz erre a piaci szereplők válasza, az a későbbiekben elválik.

Biztosan állíthatjuk, hogy anyag, összeszerelési és takarítási minőségben a Roomba 980 az első helyet foglalja el a robotporszívók között.

50 gramm zsemlemorzsa feltakarításáról készült video:


Szisztematikus mozgást bemutató video:

Képek, amelyek teszteléskor készültek:Tesztelte és a cikket írta: 

Tóth László

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.