0

iRobot Roomba 696 robotporszívó teszt

2018.07.12.
iRobot Roomba 696 robotporszívó teszt

Miután az iRobot 2017. január 13-án bejelentette, hogy megszünteti a 651-es iRobot Roomba porszívó robot forgalmazását, akkor már lehetett sejteni, hogy részben új dolog lesz kialakulóban.

Egy robotikai cég ha megszűnteti az egyik legsikeresebb termékét, annak hátterében valami biztosan történni fog.

Megszűnésről végül nem, átalakulásról annál inkább beszélhetünk hiszen a 600-as sorozatú robot porszívók bizonyos típusai új külsőt kaptak, ami dizájn szempontjából igen ráfért az iRobot Roomba porszívó robot modellekre.

A robottal együtt a dobozban levő virtuális fal külsőleg is megújult, és kapott egy plusz funkciót is. Nem csak területelválasztásra szolgál, hanem kör alakban képes láthatatlan akadályt képezni, a két funkciója végett a duális virtuális fal nevet kapta. C elemek helyett AA elemekkel működik, ami szintén megtalálható a dobozban. 

Ezeken kívül a tartozékok közt találunk még egy tisztítókefét és egy tartalék Aerovac szűrőt is.

Térjünk vissza a robotra! Mit takar az új külső?

A robotporszívó fedlapja szürke és fekete színű fényes műanyagból van. Formája letisztult, a fogantyú alja és portartály hátsó része neon zöldre van festve, ami kitűnik a robot porszívó sötét színéből, és elmondhatjuk, hogy a külalak nagyon szép, ezzel a külsővel sikerül lépést tartania az iRobotnak a konkurencia termékeivel.

A robotporszívón található fogantyú és a kezelőfelület is megmaradt a maga egyszerűségével.

A legnagyobb méretű Clean gombbal elindíthatjuk az azonnali takarítást, a felette lévő Spot gomb megnyomásával pedig a helyi takarítás érhető el, míg az alsó Dock gombbal a robot porszívót bármikor visszaküldhetjük a töltőállomásra.

Az első ütközőben 5 db infra figyeli az akadályokat és lassítja le a robotot az ütközések előtt.

Az iRobot Roomba 696 porszívó robot alsó része az előző 600-as szériákhoz képest semmit nem változott. 4 db leesésérzékelő figyeli a mélységeket, szintkülönbségeket. Az iRobot takarító rendszer egyik sajátossága, hogy 2 db egymással forgó főkefe található a porszívó alján, az oldalkefe sepri be a port a porszívó középpontja felé.

Fontos megjegyezni, hogy ez a főkefe rendszer nagyon jó minőségben takarít mindenféle padlótípuson és szőnyegen is. Bár az utóbbihoz hozzá kell tennünk, hogy 1,5 cm az a szőnyeg magasság, amire biztosan fel is tud menni a robot. A szőnyegről is felszedi az állatszőrt, ezért bátran ajánljuk kisállatok - kutyás, macskás, etc. - háztartásokba is.

Kisállatos gazdik kedvence lehet, mert mindenhonnan eltünteti az állatszőrt.

A sörtekefe időnként gondozást igényel, hiszen köré feltekeredhet hajszál, és ezt bizonyos időnként karban kell tartani.

A sörte és gumikefét helyéről kivéve látható, hogy ebben a modellben benne van a Dirt Detect, más néven akusztikus szennyeződés érzékelő. Ennek az érzékelőnek a lényege, hogy különösen szennyezett területen egy koncentrikus félkört ír le a robot, így ott tovább takarít.

Ami viszont külön pozitívum, hogy a robot működését egy 14,4 V-os 1800 mAh kapacitású Li-ion akkumulátor biztosítja. Az iRobot ebben a szériában is szakított a Nimh akkumulátor típussal, így az akkumulátor élettartamának meghosszabbítása érdekében nincs szükségünk semmiféle odafigyelésre. Míg az Xlife 2200 mAh Nimh akksi 601 gramm súlyú, az 1900 mAh Li-ion kicsit könnyebb lett, 574 grammot nyom.

A robotporszívó 33,8 cm széles, legmagasabb pontja 9,2 cm, és 3412 gramm. Amit már az előző 600-as sorozatokban is alkalmaztak, a szennyeződést az Aerovac névre keresztelt portartály gyűjti magába, ami szokásosan a porszívó hátulján helyezkedik el.

A portartályban a motor előtt elhelyezkedő Aerovac szűrő előnye, hogy mosható, és viszonylag ritkán kell cserélni.

A 696-os Roomba robotporszívóban megmaradt az iAdapt rendszer, ezen a takarítási algoritmuson 2006 óta nem változtatott a gyártó.

A integrált dokkolóállomás tetején található visszajelző led csak akkor villan fel, amikor a robotporszívó dokkol, vagy letolatott a dokkolóról.

Hasonlóan működik a porszívón lévő Clean gomb megvilágítása is. A dokkolón állva 1 perc után kialszik a visszajelző led, melynek előnye, hogy sötétben nem világítja be a szobát.

Újdonság, hogy már a 600-as sorozatot is ellátták Wi-Fi csatlakozással, és ezt a plusz funkciót a 696-os Roomba robotporszívó kapta meg. Ezzel a funkcióval a robotunk távolról is elérhető, illetve minden plusz beállítást az applikáción keresztül tudjuk elvégezni.

Térjünk vissza a porszívó mozgására

Említettük, hogy a robotban iAdapt takarítási rendszer van, tehát a robot véletlenszerűen mozog. A Clean gombot megnyomva a robot letolat a dokkolóról, majd 180 fokot megfordulva elkezdi a takarítást. Szemmel nézve kissé logikátlannak tűnik a robotporszívó mozgása, de attól függően, hogy például falak mentén vagy szék lábai közt takarít, váltogatja mozgáskordinációját, és saját algoritmusa szerint navigál.

A véletlenszerű mozgás előnye, hogy egy ponton többször is áthalad a robot, és ez takarítási minőségben meg is látszik. Hátránya, hogy ezzel a mozgásfajtával a menetidő megnő.

Mivel a robotporszívó nem térképezi környezetét, emiatt nem tudja, hogy hol járt illetve hol nem, így maximum 50-60 négyzetmétert tud bejárni egy indítással, ami egy órát vesz igénybe az iRobot Roomba 696 robotporszívónak. Ez idő eltelte után a porszívó automatikusan visszamegy a töltőállomásra.

A robotporszívó a random mozgás ellenére nagyon pontosan meg tudja mérni, hogy mekkora területen takarít, így nem lemerülésig dolgozik.

Az 1900 mAh Li-ion akkumulátor 2 óra 5 perc munkára volt elegendő szőnyegen és keményburkolaton használva. Ebből adódóan a robotporszívó egy felöltéssel 100-120 négyzetmétert képes kitakarítani, de ezt a területet legalább két részre kell osztani, és azt külön-külön kell elvégeztetni a robottal.

A porszívó zajszintje munka közben 67 decibel, itt sem történt változás elődeihez képest, hiszen ugyanolyan mechanika és motorok lettek beépítve a robotba mint az eddigi iRobot Roomba 600-as sorozatú készülékekbe.

A porszívón lévő 3 gomb funkcióin kívül azért lényegesebben többet tud az iRobot Roomba 696, amit a cikkben említett alkalmazáson keresztül tudunk elérni. Az iRobot Home applikáció elérhető a Google Play vagy az Apple Store áruházakból egyaránt.

A telefonnal való párosítás nagyon egyszerű, folyamatát angol nyelven írja le, illetve képekkel illusztrálva is megjelenik, hogy mikor milyen lépéseket kell elvégeznünk.

Az app letöltése után egy felhasználói fiókot kell létrehoznunk, segítségül is kezd bennünket navigálni az útmutató.

A robotot a töltőre kell helyeznünk, és már fel is kínálja a saját Wi-Fi hálózatunkat az alkalmazás. Ezek után a porszívó roboton lévő Spot és Dock gombot egyszerre 2 másodpercig nyomva kell tartanunk, ezzel aktiváljuk a robotporszívóban Wi-Fi-t.

A porszívó tetején ekkor egy Wi-Fi ikon villogni kezd, és egy rövid hang is hallható lesz. Következő lépésben meg kell adnunk saját hálózatunk jelszavát, majd az elérhető hálótazok közt ott lesz az iRobot Roombáé is. Erre rákattintunk és a párosítással készen is vagyunk!

Az applikáció főoldala első ránézésre egyszerű és átlátható. Egy nagy méretű Clean gomb fogad bennünket, ezzel el tudjuk indítani az azonnali takarítást bárhol is vagyunk, ehhez természetesen internet hozzáférés szükséges. Ennek megnyomása után egy felirat jelzi nekünk, hogy a takarítás folyamatban van, és mennyi idő telt el az indítás óta.

Jobb oldalon felül egy akkumulátor ikont láthatunk, ez jelzi vissza a töltöttségi szintet. Sajnos %-ban nem mutatja az adatokat, még az ikon színe sem változik merülés közben, csupán a piktogram belsejében látható zöld szín jobbról-balra csökken, ahogy merül az akkumulátor.

Magán a roboton is van egy akkumulátor piktogram, sajnos az sem mutat pontos információt a töltöttségi állapotról. Hiába csökken az akkumulátor kapacitása, a roboton ez az ikon végig zöld színnel világít, és a Clean gomb színe is végig zöld marad.

Összességében elmondható, hogy nagyon pontos infót sajnos egyik esetben sem kapunk az akkumulátor aktuális töltöttségi szintjéről.


A
bal felső 3 vízszintes vonal megérintésével több tevékenység is megjelenik:

- itt tudjuk kijelölni az aktuális kezelni kívánt robotunkat, és ugyanitt hozzá is tudunk rendelni újat
- kiválaszthatjuk, módosíthatjuk az applikáció nyelvét (magyar nyelv sajnos nem áll rendelkezésre),
- megtekinthető az aktuális verziószám,
- iRobot Store megnyitása után online tudunk vásárolni iRobot termékeket, illetve kiegészítőket (ez ugyan nem viszonteladó barát technológia, de mint ügyfélbarát feature, hasznos tud lenni),
- megtekinthető az aktuális verziószám,
-lehetőségünk van a robotporszívót csatalkoztatni okos otthonunkhoz, az iRobot Roomba 696 támogatja az IFTTT-t és az Alexa intgerációt is.

Az értesítések pontban pedig tetszőlegesen ki illetve be tudjuk kapcsolni, hogy mikről kapjunk információkat.

További lehetőségek, információk a kezdőképernyőn található alsó 3 kör alakú piktogram megnyomásával lehetségesek.

A bal alsó piktogram megnyomásával egy takarítási naplót kapunk, amelyben az elmúlt 30 takarítást jeleníti meg előttünk az applikáció. Minden egyes indításról láthatunk egy összesítést, hogy hány percig tartott illetve mikor indítottuk el a takarítást, befejezett lett, avagy meg lett szakítva az adott ciklus, és az akusztikus szennyeződés érzékelő hányszor kapcsolt be.

Itt még egy összesítést is kínál nekünk az app, összesen hányszor indítottuk el a robotot, mennyi az össz munkaidő a robot bekapcsolása óta, és hányszor aktiválódott összességében a Dirt Detect érzékelő.

Alul a középső gombbal az ütemezett takarítás érhető el. Egy nap egyszer tudjuk időzíteni a porszívót, a hét minden napjára, a nap bármely órájára, 15 perces időintervallumokban, de napot, vagy napokat is kihagyhatunk. 

A jobb alsó gomb megnyomásával némi szakmai felkészültséget sajátíthatunk el, illetve a robot karbantartását és aktualitását is ellenőrizhetjük.
Ezen belül a Care pontban vízszintes sávok mutatják, hogy mikor ellenőrizzük a portartályt, illetve mikor tisztítsuk meg azokat a részeket a porszívón, amik karbantartást igényelnek.

Végül a Settings menüpontban a ritkábban használt beállítások lettek egy csoportba szedve kissé elrejtve az applikációban, bár ezeket a beállításokat nem használjuk minden nap, így nincs is értelme hogy könnyen hozzáférhető helyen legyenek.

Az applikáció push üzenet formájában küld a telefonunkra értesítéseket, mint például:
-a takarítás befejeződött,
-a takarítás meg lett szakítva,
-a robotporszívó elakadt.Az app egyáltalán nem okozott csalódást, egyszerű és jól átlátható a kezelőfelülete. Tesztelésünk során egyszer sem szakadt meg a kapcsolatunk a robot porszívónkkal.

Összegzés:

Előnyök:
- kiváló takarítási minőség minden padlótípuson
- nagyon jó anyag és összeszerelési minőség
- Wi-Fi összeköttetés stabil
- átlátható applikáció

Hátrányok:
- az akkumulátor állapotának visszajelzése nem jelenik meg pontosan (pl. százalékosan) sem a roboton, sem az applikációban.

Az iRobot nagyon jó minőségű, megbízható és tartós robotporszívókat gyárt, s ez az iRobot Roomba 696-os robotporszívó modell esetében sincs másképp. Amit már a Roombák esetében korábban is megszokhattunk, teszelésünk során a takarítási minőséggel maximálisan elégedettek voltunk.

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.