0

iRobot Roomba 616 robotporszívó teszt

2016.08.13.
iRobot Roomba 616 robotporszívó teszt Sokáig nem váratott magára az iRobot család legújabb tagja, hogy megjelenjen a piacon, hiszen a közelmúltban megjelent és általunk is bemutatott iRobot Roomba 605-ös porszívó robot modell után már kapható az iRobot Roomba 616 robotporszívó is.

Ezzel párhuzamosan nem csak a 600-as, hanem a 800-as sorozat portfólióját is szépen lassan megváltoztatja a gyártó.
Aki kicsit is figyelemmel kíséri a takarítási robotika világát, annak természetesen ismerősen cseng az iRobot név.
A kezdetekben megjelent modellektől napjainkig, hosszú évek alatt sikerült a cégnek egy rendkívül megbízható és kiváló takarítási minőséggel rendelkező porszívót megalkotni. 

Minden alkalommal kitérünk a csomagolásra, annak gondosságára, átgondoltságára. Az olvasó/felhasználó számára talán nem mond túl sokat, de az elmúlt évek alatt volt más olyan robotporszívó gyártó, ahol már az első használatbavétel előtt a helytelen csomagolás miatt hibásodott meg a készülék.
Ezért is fektetünk hangsúlyt a csomagolásra is, és ez az iRobot 616 esetében teljességgel rendben van.

így kapjuk a Roombát        a doboz tartalma kibontva

A doboz tartalma:
-          1 db dokkoló,
-          1 db dokkoló hálózati adaptere, mely 150 cm hosszú,
-          1 db magyar nyelvre lefordított használati útmutató,
-          1 db több nyelvre lefordított használati útmutató,
-          1 db robotporszívó.

Az egyes típusokat, többek között a fedlap különböző színeivel különböztetik meg egymástól. A 616-os porszívó a korábbi 630 - 631-es modell színét örökölte meg, mely matt szürke.

Látható különbség azonban a 605-ös Roombához képest, hogy a hordozható fület meghagyták, melyet pozitívan bíráltunk.

Minden egyszerűség megmaradt a kezelésben. Középen a nagy méretű Clean gomb, mellyel a porszívót el tudjuk indítani, illetve munka közbeni ismételt megnyomásával le tudjuk állítani. Felette található a Spot gomb, amely egy – egy terület helyi takarítására alkalmas, és az alsó Dock gomb, amivel a Roomba a saját töltőjére küldhető.

A Clean gomb hasonlóan, mint a többi modellnél különböző színű megvilágítással ad infót nekünk az akkumulátor töltöttségi állapotáról, a dokkolón közbeni töltésről, illetve annak befejezéséről.

Méreteit tekintve a porszívó 35 cm átmérőjű és 9 cm magas.

A készülék elején található infrákkal ellátott félkör alakú ütköző ad tájékoztatást akadály esetén a robotnak az irányváltásról.

A szennyeződést az Aerovac névre keresztelt portartály gyűjti magába, mely szokásosan a robot hátulján helyezkedik el.
Ehhez most sem nyúltak a tervezők, és úgy véljük, nem hiába.

A porszívó alja sem tartogat különösebb újdonságot.
Az egymással szemben forgó kefék gyűjtik a szennyeződést a padlóról, és az 1 darab oldalkefe sepri be a port a porszívó középpontja felé. 

A sörte-, és gumikefét a helyéről kivéve azt tapasztaltuk, hogy ebbe a modellbe sem került vissza az extra szennyeződés érzékelő, aminek segítségével a porszívó menet közben a különösen szennyezett területeken egy koncentrikus félkört írna le, tehát ott tovább takarítana. Azonban hogy ezt miért hagyták ki a tervezők, csak találgatni tudunk, de azt gondoljuk, hogy talán költségcsökkentés állhat ezen döntés mögött.

A mérnökök a robot kezelőfelületén nem változtattak  A fogantyú ebbe a modellben már benne van
Az akusztikus érzékelőt kihagyták a főkefék alól Az akusztikus érzékelő egy régebbi 600-as modellből kiszerelve

                      
Az alsó műanyag takarólemezt eltávolítva találjuk a robot áramellátáshoz szükséges forrást, mely egy 14,4 V-os 2200 mAh Ni-MH akkumulátor.

A dokkolón sem történt semmi változtatás, a tápegység bele lett építve a házba, és mint a 605-ös Roombánál, ez a porszívó sem tölthető oldalról a dokkoló kikerülésével.
A régebbi szériáknál előfordult az a jelenség, hogy a porszívón lévő oldalsó töltőcsatlakozó beporosodott, ezáltal a porszívó a dokkolóról sem töltődött.
Ez az esetleges plusz hibaforrás már ki van küszöbölve, hiszen ezekben a szériákban már nincs oldalt töltőcsatlakozó.

A robot navigációja iAdapt takarítási rendszer, amelyen most sem, sőt tapasztalataink szerint 2006 óta nem változtatott a gyártó.
Már a korábbi 500-as sorozatú robotok is ezzel a mozgással takarítottak.

Egy kis szakmaiságot is belecsempészve a cikkbe, 2011-ben az 500-as sorozat kapott egy szoftverfrissítést és már ezt a frissített szoftvert kapta a később megjelenő 600-as sorozat is.


A frissítés a következőkből állt:
- A dokkolón való töltéskor a rendszer figyeli az akkumulátor állapotát. Az alsó hibahatárt 1000 mAh-ról levitték 750 mAh-ra. A felső hibahatár maradt 1400 mAh. Erre azért volt szükség, mert az elöregedett akkumulátorok kevesebb töltőáramot engedtek magukba, sok esetben 900 – 950 mAh-t. Hogy ne küldjön állandó hibaüzenetet (hiszen még az akkumulátor használható), ezért módosították az alsó hibahatárt. Az az akkumulátor, amelyik 750 mAh-nál kevesebb töltőáramot vesz fel, azt már a gyakorlatban is cserélni kell.
- A frissítés másik része volt a löklap kapcsoló ellenőrzésének módosítása. Nem csak azt figyeli, hogy be van-e nyomva a löklap kapcsoló, hanem azt is, hogy visszaáll-e nyitott állásba.

Ami bevált és évek óta jól működik, ahhoz nem nyúl hozzá a gyártó és ezt jól is teszi.

A robot zajszintje sem tér el az eddigi 600-as sorozatéitól, ennél a készüléknél is 67 decibelt mértünk.

A 2200 mAh akkumulátor időbeli teljesítménye kemény padlón, illetve szőnyegen vegyes használatban 1 óra 52 perc üzemidő volt.

Az iRobot Ni-MH akkumulátora Balról a Roomba 616-os, jobbról a Roomba 605-ös robotporszívó látható


Az iRobot minél szélesebb vásárlói kört próbál megcélozni azzal, hogy a kedvezőbb árfekvésű terméktől a drágább robotokig biztosan mindenki megtalálja a neki megfelelő porszívót.
Hiszen vannak olyan felhasználók, akik nem szeretnének sokat költeni az automatizált takarításra és vannak olyanok is, akik több kényelmi szolgáltatást szeretnének maguknak tudni, mint például távirányító vagy virtuális fal használata.
Egy valamiben viszont vételártól függetlenül minden robot azonos, az pedig a takarítási minőség, és ez ártól függetlenül azonos minden iRobot esetében.

Az iRobot Roomba 616 robotporszívó felül-, illetve alulnézetből
Az Aerovac portartály eltávolítása    Szépen gyűjtögette a szennyeződéseket                           


Természetesen a 616-os modell is hozta az elvárásokat, csak úgy, mint minden iRobot, amit eddig teszteltünk.

Összeszerelési, takarítási minősége, illetve megbízhatósága még mindig magasan az élmezőnybe tartozik.


További képek:


A tesztet készítette és a cikket írta:
Tóth László

Az iRobot Roomba 616 robotporszívót itt találod.

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.