0

iRobot Roomba 605 robotporszívó teszt

2016.06.25.
iRobot Roomba 605 robotporszívó teszt Az iRobot időről időre változtatja a Roomba család szériáit, átalakul, kicsit változik és új típusszámot kap már egy egy meglévő modell.

Előző év szeptemberében debütált a 980-as modell, és ezzel a prémium kategória felé nyitott az iRobot (melynek tesztjét itt olvashatjuk: link) és kétségtelen, hogy magasan megállja a helyét a piacon.
Ettől függetlenül gondolván azokra a vásárlókra is, akik nem szeretnének jelentős összeget költeni az otthoni robotizált takarításra, az alsó szegmenst olcsóbbá téve született meg a Roomba 605, ami jelenleg az iRobot legkedvezőbb árú porszívója.
Alapjába véve a 605-ös a 621-es modell kissé átformált, csúnyább kifejezéssel butított változata.

Nézzük mit is kapunk valójában, ha egy ilyen készülék vásárlása mellett döntünk.
Mi fogyasztók tisztában vagyunk azzal, hogy általában ha valamit kedvezőbb áron kapunk meg, akkor egy-két plusz funkcióról, szolgáltatásról bizony le kell mondanunk.
Méreteiben teljesen megegyezik a 600-a sorozat többi tagjával, mely 35 cm átmérőjű és 90 cm magas, viszont súlyra egy picit könnyebb, 3491 gramm.


A csomagolás hozza a már megszokott iRobot minőséget.
A dobozban a következőket találjuk:
- 1 db robotporszívó,
- 1 db dokkoló,
- 1 db hálózati kábel,
- 1 db magyar nyelvű használati útmutató,
- 1 db több nyelvre lefordított használati útmutató.
 

Ezek találhatók a dobozban A Roomba 605 alsó része


Kicsomagolás után azonnal szembetűnt a legelső változás, hogy a Roombának nincsen fogantyúja, amit mi hiányoltunk a porszívó használata közben.

A dokkolóba bele lett építve a hálózati adapter, így nincs külön gond a tápegység elhelyezésével. Ez mindenképp előny, viszont a porszívót így nem tudjuk tölteni a dokkoló kihagyásával, ezért a készülék oldalán lévő csatlakozót logikusan már nem építették bele a porszívóba, amit a régebbi szériáknál láttunk.
A zöld visszajelző led megmaradt a töltőn, amely töltés és csepptöltés állapotban folyamatosan világít.

A porszívó felső három gombján sem változtattak, a legnagyobb Clean feliratú gombbal indíthatjuk el a takarítást, a felette lévő Spot gomb megnyomásával a körkörös (helyi) takarítás érhető el, míg az alsó Dock gombbal a készüléket bármikor visszaküldhetjük a töltőállomásra.

Az elől elhelyezkedő félkör alakú ütközőben 5 darab infra figyeli az akadályokat és lassítja a porszívót ütközés előtt.
Az ütköző tetején lévő infra (ami a porszívó legmagasabb pontja) a dokkolásért, a virtuális fal érzékeléséért felelős.


Alul az egymással szemben forgó kefékből csupán a sörtekefe változott némileg annyit, hogy a műanyag ház pereméről hiányoznak a gumicsíkok.
Be kell vallani, hogy nagyon kiforrott az iRobot keferendszere, és kár lett volna ezen kívül bármihez is hozzányúlni.

A portartály az Aerovac névre hallgat, melynek térfogata 0,4 liter.és itt sem nyúlt hozzá semmihez a gyártó, hozzátesszük nagyon jól tette.
A portartályban lévő szűrő mosható és ezáltal nagyon sokáig használható.

A 605 sörtekefe műanyag házán nincsenek gumicsíkok, (a képen a 621 sörtekeféje bal, a 605 sörtekeféje jobb oldalon látható) Megmaradt az Aerovac portartály


A sörte-, és gumikefét a helyéről kivéve, azonban láthattuk, hogy valamit mégiscsak kihagytak a porszívóból és ez a dirt detect (más néven aktív szennyeződés érzékelő), mely ultrahang elven működik. Feladata, ahol nagyobb szennyeződés található, a 600-as sorozatok esetében a Roomba egy plusz kört tesz az erősebben szennyezett területeken és csak utána folytatja tovább a munkát. Ahol folyamatos porszívózás és tisztaság van, ott ez a funkció nem feltétlen hiányzik, viszont ahol könnyen bepiszkolódik egy-egy helység, abban az esetben bizony jól jön ez a kiegészítő üzemmód, amit már a 605-ös Roombákból kihagytak.

Az alsó műanyag takarólemezt eltávolítva, találtunk egy újabb változást, az akkumulátor továbbra is nimh, viszont 2200 mAh kapacitással rendelkezik, ellenben a korábbi modellek 3000 mAh-os akkumulátorokkal voltak szerelve.
Próbáltuk optimistán nézni ezt a változtatást, de erre később visszatérünk.

Megfigyelhető, hogy a 605-ös Roombában már kihagyták a dirt detect érzékelőt
(a kép bal oldalán a 605-ös, a jobb oldalon pedig egy 630-as Roomba látható)

 

A modulonkénti szerelhetőség megmaradt A 2200 mAh nimh akkumulátor


A Clean gomb kétszeri megnyomásával tudjuk elindítani a robotot.
Amennyiben indításkor a dokkolón tartózkodik, arról letolat, 180 fokot megfordulva elindul előre, körülbelül 70 cm után jobbra fordul, majd a legközelebbi falig, akadályig halad.
A porszívó véletlenszerűen mozog, tehát egy adott takarítási ponton többször is áthalad, ezzel szép tisztaságot eredményezve.

A takarítási rendszerében sem történt változás, meghagyták az iAdapt takarítási rendszert, amin egyébként évek óta nem változtatott az iRobot.

Éleket, falakat, szék-, bútorlábakat kitűnően követi, illetve körbejárja a porszívó.

Zajszintje munka közben 67 decibel, itt sem történt változás elődeihez képest.

Az akkumulátor megfelelő formázása után a 2200 mAh kapacitás 1 óra 51 perc munkára volt elegendő szőnyegen és keményburkolaton használva.

Itt térnénk kicsit vissza a kisebb akkumulátor kapacitásra: az nimh akkumulátor élettartama meghosszabbodik azzal, ha teljes feltöltés után minél kevesebb kapacitás marad benne, esetleg hagyjuk, hogy teljesen lemerüljön a következő töltés előtt. A felhasználók nagy része nem használja ki a teljes töltöttséget (persze nem általánosíthatunk) és az akkumulátort csupán általában 50-60 %-ig merítik és onnan kezdik tölteni 100 %-ig. Ebben az esetben talán jobb lehet a kisebb akkumulátor, mivel ez a merítés 30-40 % körüli érték lehet sok felhasználónál, és ez élettartam szempontjából mindenképpen jobb az akkumulátornak.
Ez a feltételezésünk természetesen vitatható és állításunk csak soká igazolódna be, hogy valóban meghosszabbodott-e az akkumulátor használati ideje.
Hozzá kell tenni, hogy az 1 óra 51 perces üzemidő így is remek teljesítménynek számít.

Munka közben a Clean gomb mögött lévő led továbbra is tájékoztatást ad az akkumulátor töltöttségi állapotáról, zöld, narancssárga, majd piros színű fényekkel.
Ami külön pozitívum, hogy a dokkolón állva 1 perc után kialszik a visszajelző led, így például éjszaka nem világítja be a szobát.

Munka közben a led visszajelzi a töltöttségi állapotot Dokkolón állva kialszik a visszajelző fény

 

Az iRobot Roomba 605 takarítási minőségben hozta az elvártakat, hiszen a gyártó nem engedheti meg magának, hogy az egy-egy kihagyott funkció a kisebb fogyasztói árért a takarítási minőség rovására menjen.
A portartály több alkalommal is megtelt és szabad szemmel megnézve a kitakarított helységeket, abszolút tisztaság fogadott bennünket.

A robot karbantartása, tisztítása sem tér el a korábbi 600-as szériákétól, talán a legnehezebb feladat a sörtekeféről a hosszú hajszálak eltávolítása. Ebben nagy segítség lenne a lapos kefetisztító eszköz, ám sajnos a 605-ös Roombához nem jár, azonban ez akár külön is beszerezhető. Természetesen a porszívó elő van készítve, hogy az opcionálisan megvásárolható kiegészítőkkel is működjön (például virtuális fal).
Mint minden porszívó robotot, úgy ezt a modellt is rendszeresen karban kell tartani, és így évekig nagy segítségünkre lehet a háztartásban.
Portartályát minden egyes takarítási ciklus befejeztével üríteni kell, és a kefék köré feltekeredett cérnaszálakat, hajszálakat időszakosan el kell távolítani.

A lapos kefetisztító eszköz külön beszerezhető Takarítási minőségben hibátlan teljesítményt nyújtott


Úgy gondoljuk, hogy az iRobot verhetetlenül az élmezőnybe tartozik a robotika világában.
Mi sem mutatta ezt jobban, mint a kiváló összeszerelési, anyagminőség, és takarításban is azt nyújtotta, amit elvártunk.

Bár pár dolgot kivettek a porszívóból (mi a hordozható fület hiányoltuk a legjobban), ettől függetlenül némi kompromisszummal nagyon is jól használható robot.

Mi a tesztünk során maximálisan meg voltunk elégedve a Roomba család legkisebb tagjával és nagyon szépen tisztán tartotta otthonunkat.

A cikket írta:
Tóth László

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.