0

iRobot Braava 380 otthoni tesztelés: szinte tökéletes

2015.06.29.
iRobot Braava 380 otthoni tesztelés: szinte tökéletes Robot Braava 380 szinte tökéletes

A mostani cikkünkben az iRobot Braava termékcsalád nagyobbik sorozatszámú söprögető, és felmosó robotját teszteljük, az iRobot Braava 380-at.
Ezt a modellt valójában az Evolution Robotics fejlesztette, és ezt a típust Mint Plus 5200 néven már 2011. szeptember 14. napjától lehetett kapni.

2012. szeptember 17. napján az iRobot bejelentette, hogy felvásárolja az Evolution Robotics-ot 74 millió dollárért, és így kerültek az iRobot tulajdonában az Evolution Robotics söprögető, és felmosó robotjai.
A már felvásárolt robotokon érdemi változtatást, fejlesztést, módosítást nem hajtottak végre, gyakorlatilag minden ugyanaz maradt szinte, csak a márkanév változott a roboton.

A doboz tartalma:

- 1 db iRobot Braava feltörlő (száraz és vizes) és söprögető robot,
- 1 db hálózati töltő,
- 1 db NorthStar® navigációs kocka,
- 2 db C méretű elem (a NorthStar® navigációs kockához),
- 1 db Pro-Clin víztartályos mágneses takarító betét,
- 1 db multifunkciós mágneses takarító betét,
- 1 db mikroszálas száraz törlőkendő,
- 1 db mikroszálas nedves törlőkendő,
- 1 db szivárogtató betét,
- 1 db használati útmutató.

a robot és annak tartozékai

Az iRobot Braava 380 feltörlő robot fekete színű külsőt kapott, ami összességében nagyon mutatós és szép, bár ennek ellenére kényes, hiszen az apró porszemek meglátszanak rajta.
A készülék egy szisztematikusan takarító robot, melynek működési elve, hogy a robotot a tájékozódásban egy navigációs kocka segíti, mely a plafonra jelet sugároz.
Két féle takarítási mód közül választhatunk, egy úgynevezett száraz feltörlés, illetve egy nedves felmosás között.

Használható kemény padlóburkolatok, kerámialap, parketta, linóleum, PVC, laminált parketta felületek tisztántartására.

Az iRobot Braava 380 tetején lévő állított négyszög alakú fekete sötétített műanyag alatt lévő érzékelők figyelik a navigációs kocka által a plafonra vetített jelet, ezáltal a robot pontosan tudja, mely területeken takarított, illetve hol maradtak még lefedetlen részek.

A készülék tetején található többek között a kezelőfelület, amely mindössze 3 gombból áll.
Az élére állított négyzet alakú piktogramok a következő funkciókat látják el.
Középen található a be-, és kikapcsoló gomb, szemből nézve mellette balra a söprögetést, jobbra pedig a nedves takarítást elindító gomb.
Ezek alatt egy 3 ledből álló egység helyezkedik el, mely mutatja a navigációs kocka által kibocsátott jel erősségét, illetve az esetleges különböző hibaüzenetek megjelenítését.
A gombok, illetve ledek háttérszíne alapesetben kéken világítanak.


A Braava 380 feltörlő robot hátulján található egy fogantyú, ami praktikussá teszi a készülék hordozhatóságát.

Szintén hátul rejlik még függőlegesen kettő darab gumicsík, ami azt a célt szolgálja, hogy a töltés, vagy a törlőkendők cseréje közben az amúgy is ilyenkor kötelezően a hátára állított robotot védje a karcolástól, illetve csúszástól. A gumicsíkokat hátul egy vékony fém szál töri meg, mely töltés kivezetés az opcionálisan beszerezhető gyorstöltő dokkolónak. Az ezzel való feltöltés körülbelül felére redukálható a gyári dobozban kapott adapteréhez képest.

az iRobot Braava 380 tetején található kezelőfelület a robot hátulja fogantyúval, gumicsíkkal, és töltő kivezetéssel


A 24,4 cm széles, 21,6 cm hosszú, 7,9 cm magas, és mindössze 1,8 kg súlyú készüléket 2 db kerék hajt, mely függetlenül mozog a gép testéhez viszonyítva.
A kerekek szivacsborítást kaptak, melynek előnyét a nedves takarításkor láttuk igazán, hiszen kevésbé csúszott meg a vizes rétegű burkolaton.

A két kerék között található az akkumulátorház, ami egy 2000 mAh nimh akkumulátort foglal magába.

Mint már említettük szintén alul található a robot töltéséhez való kivezetés, így alap esetben töltés közben a Braavat a hátára kell állítani.
Szintén a robot alsó részébe került egy USB csatlakozó, melyet egy gumi kupak véd a külső szennyeződésektől.
Az USB csatlakozó szerepe szervíznél fontos, ezen keresztül tudnak kommunikálni a robottal.

A robot orr részére helyezhetők fel a multifunkciós, és víztartályos betétek, melyeket mágnes tart a helyükön, így azok felhelyezése, és eltávolítása csupán egy-egy mozdulat.

Szintén az orr részbe került még 2 db mélységérzékelő gomb, így egy magasabb helyről, vagy az emeletről sem tud a készülék leesni.

a robot aljára csatlakoztatható a töltő az orr részbe a száraz törlőkendő felhelyezése

A feltörlő robot elejébe 2 db infraérzékelőt helyeztek el, ami által egy akadályt, így például egy falat megközelítve lassabb sebességgel megy neki.

A 380 típusú robot elejére, illetve oldalára széles gumicsíkot raktak, ezáltal ez nagyban tompítja az ütközéseket.

a széles gumicsík tompítja az ütközéseket töltés közben a gomb piros színnel pulzál

A cikk elején már említett navigációs kocka, mely segíti a robotot a tájékozódásban, 2 db C méretű elemmel működik, ami egyébként a doboz tartalma.
A 380-as sorozat képes több kockát is kezelni, ami opcionálisan megvásárolható, ennek előnye, hogy nem kell egyik szobából a másikba hordozni a navigációs kockát.
Felhívja figyelmünket a használati utasítás, hogy az előbb említett navigációs kockát lehetőleg a takarítási terület centrumába tegyük, de tesztelésünkkor a tapasztalat az volt, hogy egy szobába bárhová téve is, ugyanolyan tökéletesen elvégezte a munkáját az iRobot Braava 380.

NorthStar® navigációs kocka 2 db C elemmel itt látható az oldalán található visszajelző led


Takarítás:

A középen található főkapcsoló gombot megnyomva egy rövid dallamot hallunk vissza a robottól, mely leginkább egy 80-as évekbeli videojáték hangjára emlékeztet.
A gomb állandó kék színnel világít, mely a takarítás készenlétét jelzi számunkra.
Ezután választhatunk a sepregetés, vagy a felmosás funkciók közül.

Sepregetés:

A robot akkumulátorát a mellékelt hálózati töltő 4 óra hossza alatt tölti fel, és száraz feltörléssel összesen 93 m2 területet képes végigjárni.


Értelemszerűen ezzel a takarítási móddal kezdtünk, hiszen ez szedi össze a hajszálakat, illetve az apróbb porszemcséket.


A multifunkciós takarító betétre a mikroszálas száraz törlőkendő viszonylag egyszerűen felhelyezhető, a takarító betét hátulján lévő gumik közé kell benyomkodni a száraz törlőkendő végeit.

száraz törlőkendő felhelyezése a takarító betétre a takarító betétet mágnes fogja a Braava aljához


A robot tetején található „seprű” gombot megnyomva egy ismét kezdetleges dallamot hangoztatva elkezdi a munkát.
A 3 ledből álló jelerősség mérő egyik ledje villogni kezd, és a robot azonnal elkezdi keresni az összeköttetést a navigációs kockával, melyet maga a robot kapcsol be.
Ekkor a kocka oldalán szintén egy kék led kezd el villogni, és ha létrejött a kapcsolat (ami esetenként pár másodpercet vesz csak igénybe), a Braava-n a 3 db led, és a kockán az 1 db led folyamatosan kék színekkel világít.

A robot elindulásakor szó szerint nem hittünk a fülünknek, mert olyan csendesen dolgozik, hogy annak zaját felesleges volt akár zajszint mérővel is mérni. Épp csak a rongy és a burkolat közti súrlódást lehetett hallani, így akár éjszaka is nyugodtan lehet használni, biztosan nem fogjuk zavarni a robot halk működésével környezetünket.

néha egészen elképesztő mennyiségű port tud összegyűjteni a mikroszálas törlőkendő

A Braava szisztematikája, hogy elindulás után a legközelebbi pontig, vagy falig halad, majd finom koppanás után jobbra kanyarodva visszafordul, és már a mellette lévő sávot takarítja.

Megfigyelhető volt azonban, hogy egy szobába letéve a kiindulási pontjától mindig a tőle jobbra eső területet takarította fel először, miután ezzel végzett, úgy fejezte be a tőle balra lévő takarítatlan részt.

Amennyiben nagy területű részt takarítunk, úgy a Braava 4x4 méteres területekre osztja fel azt.

A robot navigációs kocka nélkül is elboldogul, mert az ütközőn elhelyezett mikrokapcsolóknak köszönhetően, valamint az ütközésekből viszonylag ügyesen „összerakja” a környezetét. Ezzel szemben, hogy mindenütt bejárja a takarítási felületet, és minél hamarabb végezzen egy-egy helységgel, elengedhetetlen a navigációs kocka használata.

Méréseink szerint egy 22 m2–es bútorozott szobát körülbelül 25 perc alatt, míg egy 9,5 m2–es helyiséget körülbelül 15 perc alatt járt végig száraz feltörléssel.

A navigációra, illetve takarítási minőségre egyáltalán nem volt panaszunk.
Az akadályokat, például széklábat nagyon szépen körbetakarította, kikerülte, és a falak, élek, bútorok mentén, illetve sarkokban is tökéletesen takarított.

a takarítás minőségére az élek mentén sem volt panasz kihagyott takarítási felület sehol sem maradt


Nagy előnyként ítéltük meg azt, hogy a törlőkendő oldalirányba picit túllóg a takarító betéten, és ez takarítás szempontjából nagyon jó hatásfokkal van az élekre.

Egy-egy szoba takarítását végignézve a robot még a legszűkebb helyeket is érintette, ahová csak befért.

Így összességében a navigációját tökéletesnek véltük, mivel szemmel láthatóan is nagyon ügyesen mozog, és soha egyetlen pici területet sem hagyott ki használata során.

a túllógó törlőkendő segíti a sarkok, élek tökéletes tisztántartását kisebb akadályok között is kitűnően navigál


Ha szűk helyről, vagy szorult helyzetből kellett kiszabadulnia, azt mindig higgadtan, és ügyes döntésekkel oldotta meg.


A 4 hetes tesztünk során soha nem volt arra példa, hogy elakadt volna, illetve külső segítségre lett volna szüksége.

A csomagban található száraz törlőkendő helyett használhatunk Swiffer® eldobható törlőkendőt, mely kapható Magyarországon is. Mindkettőt kipróbálva, takarítási minőségben nem találtunk különbséget, bár tény, hogy hosszútávon anyagilag még mindig jobban járunk, ha vásárolunk opcionálisan kapható mosható száraz törlőkendőt, és szükség esetén azokat cseréljük.

Fontos azonban megjegyeznünk, hogy a dobozban talált száraz, illetve nagyon nedves törlőkendők jó minőségűek, és hosszú ideig használhatóak.

Amennyiben takarítás közben kendőt kellene cserélnünk, úgy a megfelelő piktogram megnyomásával megállíthatjuk a robotot, majd a kendő cseréje után a munkát onnan folytatja ahol abbahagyta.

A munka végeztével a Braava ismét egy rövid dallamot ad ki, és ezután visszaáll abba a pozícióba, ahonnan elindítottuk azt.

az eldobható törlőkendő is tökéletesen illeszkedik a betétre szemmel láthatólag is rengeteg szennyeződést szedett össze

Felmosás:
Felmosás módban a Pro Clean víztartályos takarító betétet használtuk, melynél a gyártó 32 m2-t garantál felmosás funkcióval.

A Pro Clean víztartályos betét 1 dl folyadék befogadására képes, a tiszta vizet egy középen található szivárogtató betét adagol folyamatosan a nedves törlőkendőnek.

A nedves törlőkendő felhelyezése picit talán még egyszerűbb művelet, mert tépőzár fogja oda a víztartályos betéthez.

A felmosás funkciót a robot tetején található gombbal indíthatjuk el, melyen egy „csepp” piktogram látható, ekkor ismételten hangjelzést hallunk vissza, és már a feltörlésben ismertetett módon a Braava azonnal keresi az összeköttetést a navigációs kockával.

A felmosás csupán a robot mozgásában tér el a száraz feltörléshez képest, hiszen itt a készülék előre, hátra mozogva „Y” mintát ír le, és úgy halad előre, hogy egy adott ponton kétszer, háromszor is áthalad, és egy-egy odaszáradt foltot is hatékonyan feltakarít.

Mozgása szemmel nézve viszonylag lassúnak mondható, ami előny, hiszen a makacsabb szennyeződéseket picit hagyja felázni.

az 1 dl folyadék befogadására képes víztartály a szivárogtató betét, ami a tiszta folyadék adagolásáért felelős


A nedves mikroszálas törlőkendő nagyon vékony rétegben keni a vizet a takarítási felületen, és ezáltal a már feltakarított rész gyorsabban szárad.

Az élekre, sarkokra, szűkebb helyek takarítására a felmosás funkciónál sem volt panaszunk, ugyanis mindenhol, minden ponton tökéletesen megállta a helyét, hiszen a nedves törlőkendő a száraz törlőkendővel megegyezően oldalirányba ugyancsak túllóg a takarító betéten.

Mind a száraz, mind a nedves feltörlő rongy a mérete ellenére nagyon sok szennyeződést képes felvenni a mikroszálaknak köszönhetően, így egy-egy szennyezettebb terület takarítása után továbbhaladva ugyancsak szép munkát végez.

nedves takarítási módban az élek sem maradnak ki „Y” mintákat írva csíkmentesen mos fel a Braava


Gyors takarítási üzemmód:

Lehetőség van egy úgynevezett gyors takarításra is, amikor is egy helyiséggel 30 %-al hamarabb végez.
Ezt főként a nagyobb nyitott területeknél célszerű használni.
Ennek aktiválása, hogy a megfelelő száraz, vagy nedves jelű piktogramot 3 másodperc hosszan nyomva tartjuk.
Kétség kívül a robot így gyorsabban végez így a takarítással, viszont hátránya, hogy a falak és bútorok mentén kihagyja a takarítást.

Összegzés:

Az iRobot Braava 380 munkáját a közel 4 hetes tesztünk során nagyon megszerettük.
Karbantartási igénye minimálisnak mondható, szinte csak arra kell ügyelni, hogy a takarítás kezdetén tiszta mikroszálas törlőkendők kerüljenek a robotra, illetve néha ellenőrizni kell a kerekek tengelyét, hogy nem-e tekeredett fel rá hajszál. A tesztünk során ezt néha ellenőrizve, egyszer sem volt rá példa.

Halk működését, takarítási hatékonyságát mind száraz, mind nedves módban szinte tökéletesnek találtuk.

Navigációja, tájékozódási képessége, szorult helyzetből való szabadulása pedig már már ámulatba ejtett bennünket.

Annak ellenére, hogy a robothoz nem jár dokkoló, nincs rajta időzítő, nincsenek rajta felesleges funkciók (ezekkel is olcsóbbá téve a vételárat) egy tökéletesen használható készüléket teszteltünk.

Fontos megjegyeznünk, hogy nem nagytakarításra, hanem a tisztaság mindennapos fenntartására tervezték a Braavat.
Ezt a feladatot tökéletesen ellátja, és remekül használható a mindennapokban.

Tesztelt és a cikket írta: Tóth László

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.