0

ILIFE A8 robotporszívó teszt

2018.12.15.
ILIFE A8 robotporszívó teszt

Az ILIFE A8 fél szemmel mindig ügyel a tisztaságra, feltéve, ha hagyjuk érvényesülni. Mai tesztünkből kiderül, hogy kinek és miért érdemes ezzel a márkával foglalkozni!

A ILIFE a jobb életszínvonal elérését tartja küldetésének. Mindez már a névből is sejthető, amely az „I” azaz „én” és „LIFE” mint „élet” kombinációja. A cég fejlesztő/kutató centrumai Sencsenben és Hongkongban találhatóak, de szolgálati/raktározási központjait már világszinten kiterjesztette.

Kínálatuk három részre tagolódik. Az első egy felmosó robotot, a második ún. kétfunkciós (2 in 1) gépeket, a harmadik pedig a szőnyeghódító robotporszívókat foglal magába. Utóbbiba tartozik az A8 is.

Az ILIFE A8 reális átmenet a belépő és a prémium kategória között. Küllemét és használhatóságát egyaránt letisztult egyszerűség jellemzi, ám minimalista külseje alatt lapulnak okos megoldások is. Először azonban lássuk, hogy miket rejt doboza!

KicsomagolásA nem túl nehéz és nagy, szokásos műanyag hordozó füllel ellátott doboz tartalma pillanatok alatt kicsomagolható. A benne rejlő tételek nevezetesen:

- 1 db robotporszívó
- 1 db távirányító
- 2 db AAA elem
- 1 db dokkolóállomás
- 1 db hálózati töltő
- 2 db tartalék oldalkefe
- 1 db gumikefe
- 1 db tisztítókefe
- 1 db pót HEPA szűrő

A dokkolóállomásra nem tekerhető fel a hálózati töltő kábele, ezért a szabadon lógó vezeték elhelyezéséről nekünk kell gondoskodni. A távvezérlő kialakítása egyszerű, használata gyorsan megtanulható. Kijelzője mutatja az aktuális időt és a beprogramozott takarítás időpontját, gombjaival pedig a takarítási módokat állíthatjuk, ill. manuálisan vezérelhetjük a porszívót.

Ami az A8-at illeti, az átlagos robotporszívókhoz képest csinosabb (fekete tetejét egyetlen egybefüggő üveglap fedi) és laposabb (mindössze 72 mm magas). Aljába szerelve található két oldalkefe és egy sörtekefe. Utóbbit szőnyeges, a gumikefét pedig kemény padlójú környezethez javasolják. Közlekedéshez masszív, rugós kereket és elülső görgőt használ az A8, portartályának aljára is került egy parányi görgő, ami pl. küszöbön átmászáskor lehet praktikus.

A robot első felét ütközés érzékelő panel fedi, hátulra pedig a könnyen kivehető portartály került. Az összkép igényes és letisztult. A tetőlapon egyetlen ki/bekapcsoló gomb került a beépített kamera alá. Utóbbi az A8 kulcsfontosságú extrája, általa válik lehetővé az ún. PanoView navigációs rendszer használata. A porszívó rendszeresen feltérképezi otthonunkat és a rögzített információk alapján végül egyre alaposabban lesz képes takarítani.

Felkészülés a kényelemre

Jobb életet, kevesebb gondot ígér a robotporszívó, ehhez azonban érdemes előre megteremteni a számára ideális körülményeket. Vannak egyéb szempontok, amiket célszerű vásárlás előtt szemügyre venni, róluk szól ez a blogbejegyzésünk is, ha pedig még specifikusabb igényeid vannak, itt tovább tájékozódhatsz.

Hosszú távon érdemes a padlón össze-vissza tekergő kábeleket tárolókba, csatornákba vagy bútorok mögé bújtatni. Egy szó, mint száz, egyfajta “alaprend” nem árt, hogy a gép zökkenőmentesen dolgozhasson. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy az 1,2 cm-t meg nem haladó akadályokon képes csak áthaladni. 

72 mm-es magasságának köszönhetően sok bútor alá képes bejutni a készülék, még olyan zugokat is megtalálhat, amiket én pl. a hagyományos porszívóval csak nehézkesen érek el.Munkára fel!

A felhasználói kézikönyv pár perces olvasgatása után beállítottuk a távvezérlőn az időt és beprogramoztunk egy reggeli takarítást. Egyébként az A8 beszél is, angol női hangon adja tudomásunkra a fontosabb funkciókat (felkészülés a takarításhoz, töltés megkezdése stb). A távvezérlő nyomkodásakor jól hallható rövid sípszóval reagál minden parancsra, a tetején lévő egyetlen gomb (vagy a távvezérlő “elindítás” gombjának) lenyomása után pedig munkához lát.

A specifikáció szerint legfeljebb 100 m2-es területet képes egyhuzamban feltakarítani, üzemideje pedig egyetlen feltöltéssel kb. 100 perc. Ezt nem tudtuk pontosan megállapítani, mivel a tesztkörnyezet jelen esetben kb. 30 m2-es belvárosi lakás volt. Ezt a területet kb. 25 perc alatt teljesen bejárta a kis porszívó, ami nem rossz, figyelembe véve, hogy hagyományos porszívóval is kb. ugyanennyi idő alatt szoktam feltakarítani.

Az A8 haladási logikája szisztematikus, ami azt jelenti, hogy a szoba egyik végétől a másikig halad, majd kb. Arasznyit odébb mászik és elindul vissza. Olyat is tud viszont, hogy a távvezérlő parancsait követve “SPOT” takarítást végezzen, azaz egyetlen helyre összpontosítson, vagy “EDGE” módban, vagyis a falak mentén menjen.Az első A8-futam előtt kb. Egy hétig egyáltalán nem porszívóztam fel. Továbbá a párom mikor beköltözött, hozott magával egy piros, szőrös szőnyeget, ami eddig egyszer sem járt tisztítóba, én is csak sima kefés fejjel takarítottam. Mindez meg is látszott az első robotportszívó általi takarítás után. Az A8 ugyanis forgó sörtekeféjével nem kevés mennyiségű hajat kiszedett a szőnyegből. Miután befejezettnek találta a munkát, automatikusan visszatalált dokkolójához. Tudva, hogy a kis lakásunk gyorsan porosodik, nem lepett meg, hogy a 0,3 l kapacitású tartály több, mint fele megtelt porral. A fotókon lévő piros szöszök nem azt jelentik, hogy szétszedi a porszívó a szőnyegünket, hanem a szőnyeg gyenge minőségű és 1-2 hónapja elkezdett foszlani (néha a zoknimon is piros szöszök maradnak, ha átsétálok rajta). Köszi ILIFE, hogy rámutattál a kecóm gyenge pontjára!

Az első és második alkalommal is kicsit tétovázott, forgolódott dokkolója körül az A8, vélhetőleg ekkor térképezte fel beépített kamerájával a lakást. Enyhén nekikoccant a bútoroknak, de semmiben sem tett kárt. Ahogy teltek a napok, egyre kevesebbszer ütközött a tárgyaknak, vélhetőleg kezdte kiismerni a környezetét. Egyedül a ruhaszárító lábával nem tudott kibékülni, rendszeresen megakadt rajta, ezért a mosást/teregetést a porszívó ütemtervéhez alakítottam.

A negyedik alkalommal már kevesebb por maradt a portárolóban és a tisztítókeféről is egyre kevesebb hajat kellett leszedni. Egyébként a gyártó azt javasolja, hogy minden használat után pucoljuk le a kefét és ellenőrizzük, hogy nem akadt-e a görgő fölé haj (könnyű mozdulattal ki lehet venni a görgőt és a tisztító kefét is). Én ennyire nem vagyok pedáns, 2-3 naponta ellenőriztem a gépet - ahol háziállatok vannak, ott vélhetőleg indokoltabb a gyártó kérése. Még nem említettem, de az A8 az állatszőrrel is megbirkózik.Záró gondolatok

Az ILIFE A8 összességében egy igényes és könnyen megkedvelhető robotporszívó, amely az első egy hét után egyértelműen pozitív hatást váltott ki belőlem. Kíváncsi voltam a párom véleményére, elsőre “furinak” nevezte, aztán amikor meglátta, ahogy csendesen/szorgosan elindul a kis gép, egyből “cuki” szintre avanzsálódott. Az eredményt illetően barátnőm nem tett panaszt se nekem, sem a kis masinának. Másfelől most már végre van rá alibim, hogy lecseréljem valami másra idejétmúlt piros szőnyegünket (nekem a barna vagy a kék jobban bejön).

Jó érzés volt úgy hazajárni, hogy a világos padlón nem (még a szegélyeknél sem) kóborolnak porcicák. Azt viszont hozzá kell tennem, hogy az A8 nem helyettesíti a felmosást és a nehezen hozzáférhető helyeket továbbra is manuálisan, sajátkezűleg kell takarítani. Fő előnyei közé tartozik, hogy lapos, ezáltal sok bútor alá képes bejutni, csendes, így dolgozni is tudok mellette és zéró előzetes termékismerettel is egész gyorsan beüzemeltem, tehát felhasználóbarát is. 

- Jótállás a robotra: 24 hónap
- Jótállás az akkumulátorra: 6 hónap
- Méret: 310 x 72 mm
- Súly: 2,75 kg
- Akkumulátor típusa: 14.4V DC Li-ion 2.600 mAh
- Dokkoló állomás
- Automatikusan visszatér a töltőállomásra
- Állatszőr takarítására ajánlott
- Ütközik az akadályokkal
- Feltörlési funkció: Nincs
- Navigáció: Szisztematikus
- Átlagos működési idő: 100 perc
- Programozható: igen
- Szűrő típusa: HEPA
- Portartály űrtartalom: 0,3 l
- Tartozékok:
- 1 db sörtekefe
- 1 db gumikefe
- 2 db oldalkefe
- 2 db tartalék oldalkefe
- 1 db HEPA szűrő
- Felhasználási terület: Háztartási
- Maximális takarítási terület: 100 m2
- Kezelő felület: nyomógombos
- Takarítási módok:AUTOMATIKUS mód, SPOT takarítás, EDGE takarítás, MANUÁLIS irányítás
- Haladás logikája: Szisztematikus

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.