0

Így megy szobáról-szobára a robotporszívó

2016.06.27.
Így megy szobáról-szobára a robotporszívó A robotporszívó munkáját több kiegészítő berendezés is segíti. Míg a virtuális falak azokat a helyeket választják le, ahol nem akarjuk, hogy a gép takarítson, addig a világítótorony éppen ennek az ellenkezőjét végzi. Megmutatja a robotnak, hogyan közlekedjen szobáról-szobára úgy, hogy minden helyiséget tökéletesen kitakarítsa a munka során.
A világítótorony már a robotporszívó használatának fejlettebb szintjét jelenti. Nem is alkalmas minden készülékhez, a gépek egy része nem elég okos ahhoz, hogy a világítótorony jelzését értelmezni tudja. A kiegészítő készülék az iRobot Roomba 560, 562 Pet, 580, 581, 625 Pro, 780, 785pet, 786pet, 790 és 880 modellekkel használható.

A készülék két üzemmódban működik: a virtuális fal helyzetben megakadályozza, hogy egyik helyiségből a robot a másikba átmenjen, világítótorony funkcióban üzemelve pedig kijelöli a kitakarítandó helyiségeket.

Virtuális fal

A virtuális fal arra való, hogy a robot ne kószáljon el. A készülék infravörös fénysugarat bocsát ki, amin a porszívó robot nem tud áthatolni, számára az egy láthatatlan akadályt képez. A fal maga az infrafény, amit a készülék kibocsát. Az infravörös fénysugár a virtuális fal és a fénysugár útjába eső valós akadály között húzódik. Ha egy ajtókeretbe állítjuk a készüléket, akkor a keret szemközti oldaláról verődik vissza a fény, ott lesz a fal másik vége. Ehhez az kell, hogy a készülék elejét fordítsuk mindig a megfelelő irányba. Ha nem jó az irány, akkor hibásan tereljük el a robotporszívót. Ez két dologgal járhat: az egyik, ha rés marad a kitakarni akart helyiség irányába. Ilyenkor a robot mégis be tud jutni oda, ahova nem akartuk beengedni. A rossz irány másik következménye, ha abban a helyiségben is kimarad egy nagyobb sáv, ahol ki kellett volna takarítania.

A virtuális fal infravörös fénye körülbelül 3 méteres távolságot tud lezárni. Ez bőven elegendő arra, hogy egy átjárót, folyosórészt, ajtót meg lehessen vele jelölni. Ahhoz már többnyire kevés, hogy egy 4-5 méter széles szobát teljes szélességében ketté lehessen választani, hogy a felében megengedjük a takarítást, a másik felében pedig nem.

Világítótorony

A világítótorony funkció éppen ellenkezője a virtuális fal működésének. Ebben az üzemmódban a készülék arra ad jelzést, hogy azt a helyiséget is külön ki kell még takarítani. A porszívó robot ilyenkor helyiségről-helyiségre haladva sorban takarít. Előbb kitakarítja teljesen az első helyiséget, de a helyiségből nem lép ki. Amikor végzett, akkor megy át a másik helyiségbe, oda, ahol a világítótorony el van helyezve.

Egy robotporszívó több világítótorony jelzését is képes fogadni. Azt javasoljuk, ez 3-nál ne legyen több. A gép akkumulátora véges, s ha azt akarjuk, hogy a takarítás alapos legyen, akkor csak annyit követeljünk tőle, amennyit képes teljesíteni. Valószínű, hogy 4-nél több helyiség kitakarítása (az induló helyiség és a világítótoronnyal kijelölt 3 másik) az utolsó csepp energiát is kiveszi belőle, többre nem jutna kapacitása.

A virtuális fal és a világítótorony működését ez a videó nagyon jól szemlélteti, érdemes megnézni.
Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.