0

Igényli-e télen a töltést a fűnyíró robot?

2016.11.21.
Igényli-e télen a töltést a fűnyíró robot? Hamarosan már nem fű, hanem hó lepi be a kerteket és tavaszig pihennek a fűnyírók. Szükség van-e a robotfűnyíró esetében valamilyen külön téli bánásmódra, vagy be lehet tenni a sarokba a többi kerti szerszámmal együtt?

Az akkumulátor a fűnyíró robot érzékeny pontja


A fűnyíró robot egyik legérzékenyebb pontja az akkumulátora. Mint bármelyik más áramforrás, a robotfűnyíró lítium-ion akkumulátora is érzékeny eszköz. Hasonló áramforrás dolgozik a mai laptopokban, telefonokban, kamerákban is. Hasonlóan kell gondozni is őket.

A korszerű lítiumos akkumulátorok számára a fő veszély a teljes lemerülés. A teljes, akár a gép vészleállásával járó lemerülés már egy-két alkalom után is károsíthatja a telepeket. Csökkenti az akkumulátor kapacitását, rövidíti az élettartamát. A vészleállások elkerüléséhez egy folyamatos, legalább 25 százalékos töltöttség biztosítása az ideális.

Ez azt jelenti, hogy a  fűnyíró robotot nem szabad hagyni teljesen lemerülni, még télen sem.

Az őszi munkák befejeztével a fűnyíró robotot érdemes megtisztítani, hogy a rátapadt fő, föld, nedvesség ne kezdje korrodálni az alkatrészeket. A tisztításon túl csak arra kell figyelni, hogy a telepek teljesen fel legyenek töltve, úgy tedd el téli tárolásra a készüléket.

Januárban érdemes feltölteni a robotfűnyíró akkumulátorát


Egy jó állapotban lévő fűnyíró robot akkumulátora használaton kívül is ki fog bírni egy-két hónapot töltés nélkül. Ez azt jelenti, hogy az ősszel téli álomra küldött robotot január elején érdemes elővenni és ellenőrizni a telepek töltöttségét. Ha a fűnyíró robot akkumulátora még sértetlen, gyári állapotú, akkor január elején még valószínűleg tartja a 40 százalék körüli töltöttséget. Érdemes feltölteni és úgy tenni vissza a raktárba.

A tárolásra eltett készüléket száraz, hűvös helyen kell tartani. Nedvesség (pl. kerti kamrába, szekrénybe becsorgó hólé) semmiképpen ne érje, s lehetőleg kerüljük el a túl magas páratartalmú helyeket is. Szobahőmérsékletre nincs szüksége, de tartósan érdemes fagypont feletti hőmérsékletű helyiségben tárolni.

Ha lehetőség van rá, az sem fog gondot okozni, ha a fűnyíró robot a dokkolóján maradhat akár egész télen is. Feleslegesen nem fog áramot fogyasztani. Amikor az akkumulátor teljesen feltöltődött, akkor a töltés megáll, nem fogyaszt áramot tovább. Átvált az úgynevezett „csepegtető” töltésre. Ez azt jelenti, hogy mindig csak egy egészen keveset fog rátölteni, csupán annyit, amennyit állásában veszít a töltöttségből az akkumulátor.

Ha az akkumulátor töltöttségét sikerül megőrizni, akkor a robotfűnyíró kezelése más erőfeszítést nem igényel, a készülék  tavasszal újra hibátlanul működni fog.

A te kertedbe vajon melyik robotfűnyíró  illik igazán? Találd meg a számodra legjobban megfelelő robotfűnyírót!


A robotfűnyíró legyen Veled!

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.