0

Hősugárzó helyett kisebb fogyasztású elektromos fűtőpanel

2017.01.30.
Hősugárzó helyett kisebb fogyasztású elektromos fűtőpanel
A rendkívüli hidegben kiegészítő fűtésre van szükséged? Áramot faló hagyományos hősugárzók helyett használj inkább korszerű elektromos fűtőpanelt: jobb meleget ad, kevesebbet fogyaszt és sokkal kevésbé veszélyes.

Milyen hősugárzót vegyél, ha nem akarod, hogy leginkább a villanyszámla nagyságától legyen meleged?

Az elmúlt pár évtizedben elég ritka volt, hogy mínusz 20 fok körüli hidegek érjék el Magyarországot. A hőmérő lefelé zuhanó higanyszála most ugyanilyen ütemben tolja felefelé az energiaszámlákat. Fázni nem szeretünk, de a nehezen kifizethető, túl magas gáz. Vagy áramszámlától még többen tartanak. Sokan – és nem a legszegényebbekre gondolok, akiknek egyáltalán nem telik megfelelő fűtésre - annyira spórolnak a fűtéssel, hogy inkább az igényeikből engednek és napokon át vacognak ezekben a hidegekben. Az alkalmi, rásegítő fűtéstől pedig legtöbben idegenkednek, mert úgy gondolják, hogy aránytalanul nagy költséggel jár egy hősugárzó, vagy más kiegészítő fűtés használata.

A hősugárzó legendája: kevés meleg, nagy fogyasztás

Bár a rendelkezésre álló technika már rég meghaladta ezt a képet, az emberek még mindig úgy gondolnak a hősugárzóra, mint valami áramzabáló szörnyetegre. A kiegészítő fűtés a legtöbbek számára a hősugárzót jelenti, a hősugárzó pedig eleve tiltólistás a háztartások nagy részében a magas áramfogyasztása miatt.

A régi hősugárzók valóban így működtek: hatalmas áramfelvétel mellett nagyon kicsi területen adtak le koncentráltan elég nagy meleget. Konkrétan a hősugárzó úgy egyméteres távolságban még égetett, háromméteres távolságban pedig már alig volt érezhető a melege. Mindehhez hatalmas fogyasztás társult.

A klasszikus hősugárzókat egy elektromos fűtőszál fűti fel, majd az így képződő meleg levegőt egy ventilátor fújja ki a helyiségbe. Semmilyen hőtároló kapacitása nincs, addig ad meleget, amíg a fűtőszál áram alatt van. Annál nagyobb meleget ad, minél nagyobb az áramfelvétele. Igaz ez fordítva is: értékelhető erősségű meleget csak az egészen nagy, ezer-kétezer watt körüli, vagy annál is nagyobb teljesítményű hősugárzók nyújtottak.

Tévhit, hogy nagy teljesítmény = nagy meleg

A hősugárzókkal kapcsolatos régi tévhit még ma is erősen érezteti a hatását. Egy friss cikk szerint a hagyományos hősugárzók közül a nagyobb teljesítményűeket keresik igazán. Ezek fogyasztják a legtöbb áramot, viszont igaz, akár már 3-5 ezer forintért is lehet ilyen készüléket vásárolni.

Kerámiabetétes hősugárzó

Gazdaságosabb a hagyományosnál a kerámiabetétes hősugárzó vásárlása. Ezeket nem egy sima fűtőszál melegíti fel. A készülék belsejében egy különleges kerámiából készült bordás szerkezet található, ami jól tartja a meleget. Az ilyen készülékek kisebb energiafelvétel mellett nagyobb teljesítményre képesek és még a működésük is halkabb.

Elektromos fűtőpanel

Ha kiegészítő fűtésre van szükség, akkor ma a legegyszerűbb és leghatékonyabb megoldás az elektromos fűtőpanel használata.

A korszerű elektromos fűtés nem a hősugárzót jelenti. Az újabb típusú fűtőpanelekben nem egy izzószál van, hanem egy különleges fémötvözetből álló fűtőbetét. Ez a fémötvözetes fűtőpanel az izzószálnál lényegesen alacsonyabb hőmérsékleten működik, miközben sokkal kevesebb energiát fogyaszt.

A fűtőpanel nem egy hősugárzó, melyet bekapcsolunk a magas fokozatra és onnantól ontja a hőt. Ezen egy termosztáttal be lehet állítani a megfelelő szobahőmérsékletet, melyet a készüléknek tartania kell. A fűtőpanel nem dolgozik folyamatosan, hanem a belső hőmérséklettől függően ki-be kapcsol. Nem úgy, hogy 5 percig dolgozik, aztán megáll, hanem folyamatosan monitorozva a hőmérsékletet. Dolgozik 15-20 másodpercig, tart ugyanennyi szünetet, majd újra bekapcsol.

Egy 1200 wattos fűtőpanel így valójában 400-600 wh fogyasztású lesz, mert a működési idő felében-kétharmadában gyakorlatilag nem vesz fel áramot.

A szobában tartózkodók ebből semmit nem vesznek észre, mert a készülék teljesen hangtalanul dolgozik. Nincs erős ventilátorhang, nem lobban fel a láng vagy hasonlók.

Az okos fűtőpanel előre időzíthetően is működtethető. Beállíthatsz két különböző fűtési profilt: egy komfortos és egy takarékos fűtési megoldást. Mindkettőhöz külön hozzá lehet rendelni egy hőmérsékletet, s az is beállítható, hogy mikor, melyik fűtési módra kapcsoljon át. Így napközben, amikor senki nem tartózkodik otthon, a fűtőpanel leengedi a 22 fokos reggeli hőmérsékletet 18 fokra, majd délután 3 körül újra felmelegíti 22 fokosra a lakószobát.

ADAX NEO NP2 - 1200 W elektromos fűtőpanel

Az Adax Neo NP2 elektromos fűtőpanelt falra sem kell szerelni, saját lábán állva is használható

Az elektromos fűtőpanelt nem kell telepíteni

Az elektromos fűtési rendszer egy lakásban egy nap alatt akkor is kiépíthető, ha valaki a teljes fűtését ezzel a megoldással szeretné biztosítani. Kiegészítő fűtésként volna rá szükség? Vedd meg a fűtőpanelt, négy tiplivel és csavarral erősítsd fel a falra és dugd be a konnektorba. Nem kell hozzá villanyszerelő, nem bonyolultabb felszerelni, mint egy új csillárt a nappali mennyezetére.

A Robotgurunál norvég ADAX elektromos fűtőpaneleket vásárolhatsz meg. Ma ezek a piacon lévő legkorszerűbb, leggazdaságosabb okos fűtőpanelek, melyeket pillanatok alatt bárhol, bármilyen helyiségben könnyen használatba lehet venni. Szükség lenne egy kis kiegészítő melegre a lakás valamelyik helyiségében? Nézz körül az Adax elektromos fűtőpanelek között, megéri. 

Hordozható elektromos fűtőpanel kiegészítő fűtéshez

Egy elektromos fűtőpanel beszerzése adja meg ma a legnagyobb szabadságot a kiegészítő fűtés kiépítése terén. Ez a leggyorsabb megoldás. Az Adax Neo NL2 és Adax Neo NP2 fűtőpanelek állványos kivitelben kaphatók, azaz egy ilyen panel akár falra szerelve, de akár a földre letéve, saját lábán állva is használható. A felsorolt típusok ráadásul vizesblokkban is használhatók, tartalmaznak olyan védelmet, ami a kifröccsenő víztől óvja az elektronikát. Égési sérülésektől sem kell tartani, a készülék felületi hőmérséklete ugyanis nem lépheti túl a 75 fokot. Ez is elég meleg, ha valaki hozzáér, de nincs túlmelegedés és az érintés sem okoz olyan sérülést, mintha egy hősugárzóra tenyerelne rá valaki.

Ez a vízálló elektronika azért is lényeges, mert a hagyományos termosztátok nem használhatók a nedves, párás helyiségekben. Egy Adax fűtőpanel viszont a fürdőszobában is szabályozható marad. Beállítható a kívánt hőmérséklet, melyet a készülék automatikusan tartani fog a helyiségben. 

 

A te otthonodba vajon melyik elektromos fűtőpanel illik igazán?


Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.