0

Hosszú távon halláskárosodást okoz...

2017.11.14.
Hosszú távon halláskárosodást okoz...

Takarítást és főleg a porszívózást általában nem kipihenten, kikapcsolódás céljából csináljuk, hanem mert muszáj. Amúgy is fáradtak vagyunk, ezért még jobban zavaró és idegesítő a nagy zaj, amivel a porszívózás együttjár.

Vagy igazából lehet, hogy mégsem! Mi a helyzet a robotporszívókkal? Azok is olyan őrjítően hangosan üvöltenek, mint porzsákos társaik?

Mi a decibel? 

A decibel (dB) az a mértékegység, amely jelzi, hogy egy hang mennyire hangos. Az emberek 0 és 140 decibel között hallják a hangokat. A 0 decibel nem azt jelenti, hogy nincs semmilyen hang, csupán az emberi fül nem hallja, ez az ún. hallásküszöb.

A 140 decibelt ugyan halljuk, de túl fájdalmas a füleinknek. Ha valaki ilyen hangos zajnak teszi ki magát rendszeresen, nagy a kockázata a tartós halláskárosodásnak. Az alábbi táblázat azt mutatja, milyen hangosak egyes hangok.  Gyakori hangok erőssége decibelben:

Suttogás 25 dB
Beszéd 60 dB
Utcai zaj 70 dB
Nyomtató 75 dB
Fűnyíró 85 dB
Kézi fűrész 88 dB
Forgalmas kocsma 90 dB
Targonca 90 dB
Autópálya forgalom 96 dB


"Hagyományos" porzsákos porszívók 

A “hagyományos” porszívókról köztudott, hogy nagyon hangosak. Mindenki utálja a hangját, és egy - egy porszívózás ki tudja készíteni az egész családot. 

Ami nem csoda, mert az ilyen porszívók legnagyobb része 80 dB körüli elviselhetetlen zajt bocsájt ki magából. Csak példaként pár adat: 

  • Hoover porzsákos porszívó: 78 dB
  • Rowenta porzsákos porszívó: 82 dB
  • Samsung Porszívó: 79 dB

Milyen hangos a robotporszívó? 

A porzsákos porszívókhoz képest érdekes megnézni, hogy a robotporszívók milyen halkak. A robotok nagy része 60 dB alatti értékkel rendelkezik, amiből jól látható, hogy akár 24 dB-el is halkabb egy robotporszívó, mint egy “hagyományos” porszívó. Pl.: a leghalkabb robotporszívónk: 58 dB (Philips SmartPro Active FC8810)

  • LG HOM-BOT Square robotporszívó: kevesebb mint 60dB
  • Philips SmartPro Active FC8810 robotporszívó: 58 dB
  • Neato Botvac D5 Connected robotporszívó: 60 dB

Összegzés

Kis kutatásunkban kiderítettük, hogy akár 24 dB-lel is halkabb egy robotporszívó, mint egy “hagyományos” porszívó. Azonban ne felejtsük el azt sem, hogy  mennyi minden befolyásolhatja még a zajszint érzékelését.

Egyénenként is másként érzékeljük és toleráljuk az egyes zajokat. Másként érvényesül a zajhatás a különböző típusú padlófelületeken (keménypadló burkolat vs. szőnyeg).

Amikor azt kérdezik tőlünk, hogy mennyire hangos egy robotporszívó, akkor azt szoktuk felelni: Igazából mindegy, mert a robotporszívó úgyis akkor dolgozik, amikor nem vagy otthon!

 
 

Kövess minket Facebookon!

 
Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.