0

HOOVER ROBO.COM3 robotporszívó teszt

2015.12.29.
HOOVER ROBO.COM3 robotporszívó teszt Elkészült az első alapos teszt a Hoover új generációs robotporszívójáról, a Robo.Com3-ról. Képek és videók, Tóth Laci ezúttal sem kímélte az új robotot.

Az 1908-ban alapított egyesült államokbeli ohioi székhelyű Hoover cég neve talán sokunknak ismerősen cseng a padlóápolás piacán.
A következő cikkünkben az egyik terméküket, a Hoover robo.com3 robotporszívót vettük nagyító alá, mely már nem az első készülékük ebben a kategóriában, hiszen ezt a típust megelőzte a robo.com2 széria.
A teszetet videókkal ismét kiegészítettük, ezzel is próbáljuk minél jobban bemutatni a robotporszívót.


A doboz tartalma:

- 1 db Hoover Robo.Com3 robotporszívó,

- 1 db töltőállomás, hozzá 1 db hálózati adapter,

- 2 db tartalék HEPA szűrő,

- 1 db padlófényező párna (mop) tartó,

- 4 db mosható padlófényező párna (mop),

- 1 db távkapcsoló,

- 2 db AAA elem a távkapcsolóhoz,

- 2 db virtuális fal,

- 2 x 2 db D (LR-20) elemek a virtuális falakhoz,

- 1 db tisztítókefe,

- 1 - 1 db jobbos és balos tartalék oldalkefe,

- 1 db CD-n található felhasználói kézikönyv (magyar nyelvű nincs köztük),

- 1 db magyar nyelvű felhasználói kézikönyv.

 
Gondosan becsomagolt termék és kiegészítői 
 
A doboz tartalma kicsomagolt állapotban

No de nézzük is, miket is kapunk felhasználóként, amennyiben tulajdonosai leszünk a Hoover Robo.Com3  robotporszívónak.

Dokkoló:
A robot töltését biztosító dokkoló bal oldalába kell csatlakoztatni annak hálózati adapterét. A hálózati adapter vezetéke kellően hosszú, így akár egy távolabbi konnektorból is üzemeltethetjük. A dokkolón felül 2 db visszajelző led található, melyekből a folyamatosan világító piros színű led a készenlétet jelzi, a kék színű led pedig csak akkor villog, ha a porszívó a dokkolón tartózkodik.

dokkoló és hálózati adapter
A dokkoló és annak hálózati adaptere

A porszívó 2,36 kg súlyú, 32 cm átmérőjű, és mindössze 6,8 cm magas paraméterekkel rendelkezik. Magasságát tekintve abszolút az élmezőnybe tartozik, és ezt maximális előnyként értékeltük, hiszen még inkább be tud férkőzni a szűkebb helyekre is.

A készülék fogantyút is kapott, mely a szállítást, illetve az egyik helységből a másikba való áthelyezést jelentősen megkönnyíti.
A fogantyúkkal kissé elfogultak vagyunk, mi azt véljük természetesnek, ha a mérnökök terveznek a készülékre, szerencsére a Hoover esetében gondoltak erre.

Szintén felül található egy 6,1 x 4,8 cm-es nagy betekintési szöggel rendelkező LCD kijelző, melyet könnyen le tudunk olvasni, ha a porszívó megfelelő látótávolságon belül épp munkát végez körülöttünk.
A kijelző rengeteg információval lát el bennünket, többek közt mutatja az akkumulátor töltöttségét, a wifi állapot kijelzést, különböző takarítási üzemmódokat, a pontos időt, a készülék hangerejének jelenlegi állapotát, az időzítő beállítását, illetve visszajelzését.

 Az LCD kijelző alatt 4 db nagyméretű gombból álló érintésérzékeny kezelőfelület helyezkedik el,gombjai a következő funkciókat látják el:

HOME gomb: megnyomásakor a készülék automatikusan visszatér a töltőállomásra.
AUTO gombAUTO gomb: az automatikus üzemmód indítása.

SPOT gombSPOT gomb: körkörös takarítás indítása.
Wifi gombWiFi gomb: WiFi be-, illetve kikapcsolása.
 

fogantyú LCD kijelző és érintőképernyő
A  Hoover robotporszívó kihajtható fogantyúja   Az LCD kijelző alatt érintésérzékeny gombok találhatóak

A készülék elejére, illetve oldalára összesen 5 db infra érzékelő került, ebből 3 db az előtte lévő, illetve 1 -1 db a jobbra, illetve a balra lévő akadályokat figyeli működés közben.
A porszívó eleje úgy van kialakítva, hogy amennyiben az infra érzékelők nem vennék észre a lehetséges akadályt, a mikrokapcsolókkal ellátott orr rész ütközéskor benyomódik, és így ad figyelmeztetést a készüléknek, hogy irányt váltson.
Mivel munka közben előfordul, hogy a robot bútorokkal ütközik, ezért az elejére széles gumicsíkokat terveztek, hogy sem a porszívó, sem a bútorok ne sérüljenek.
Szintén az ütközőn található még egy infravörös lencse, mely a robotporszívó dokkolását segíti.
A készülék alján a takarításról többek közt 2 db oldalkefe, 1 db főkefe, illetve egy vele szemben forgó gumikefe felelős.
A főkefe, vagy más néven sörte kefe 15 cm hosszúságú, illetve a vele szemben lévő gumikefe is ugyanezen méretű.
A szénkefés motorral rendelkező oldalkefék, mely egymással szemben forognak egyenként 3 ágúak, sörték hosszúsága egyenként 5 cm.
A két oldalkefe között található az első kerék, mely 360°-ban forog, illetve 2 db fémcsík, melyen keresztül a porszívóban levő akkumulátort tölti a dokkoló.
A készülék áramellátásáért egy 14,4 V-os 2200 mAh lithium ion akkumulátor felelős, mely az első kerék alatt helyezkedik el, ami teljesen bele van süllyesztve a robotba.
A 2 db gumi borítású főkerék, mely a porszívó hajtásáért felelős, szintén szénkefés motorokat kapott, és ugyancsak mikrokapcsolókkal vannak ellátva az esetleges hibaüzenetek továbbítására.
A leesésérzékelőből itt összesen 5 db található. Ez a szám egy picit eltér a megszokottól, mert a mérnökök a hátsó részre, egészen pontosan a portartály jobb és bal oldalára is terveztek 1 - 1 darabot. Ennek lényege, hogy távirányítóval manuálisan is vezérelhető a készülék, és nem csak jobbra, balra, illetve egyenesen, hanem tolatni is tudunk a robottal.
A HEPA szűrővel rendelkező portartály hátul helyezkedik el, ami a gyár leírása szerint 0,5 liter. Első ránézésre nem tűnik annyinak, bár lehet, hogy nincs igazunk, és csak egy optikai csalódás a részünkről.
Eltávolítása, ürítése a Press gomb megnyomásával, és annak hátrahúzásával történik.
A tartályban szintén egy szénkefés motor helyezkedik el, mely vákuumot eredményez, és a már kefék segítségével felszedett szennyeződést beszívja a portartályba.
A robotporszívó jobb oldalán találhatunk még egy főkapcsolót, mellyel teljesen áramtalaníthatjuk a készüléket. A főkapcsoló mellett egy dugalj is található, melyen keresztül tudjuk még tölteni a Li-ion akkumulátort a dobozban kapott adapter segítségével.

gumiütköző alulnézet
A robotporszívó elején található gumi ütközők          A Hoover Robo.Com3 alulnézetből
portartály és HEPA szűrő főkapcsoló
Portartály HEPA szűrővel   A főkapcsoló és a dugalj

Mint ahogyan a cikk elején írtuk is, a doboz tartozéka 1 db távirányító, amivel rengeteg funkciót tudunk elérni, többek között - ki-, be kapcsolás, munka közben dokkolóra való visszaküldés, különböző takarítási módok kiválasztása, turbó, illetve demó mód kiválasztása, ütemezés beállítása.
Üzembehelyezés után a távirányító még nem volt aktív, először azt hittük, hogy a csomagban található elem volt a rossz, de a használati útmutatót olvasva kaptuk meg a megfejtést, hogy a készüléken lévő wifi gomb hosszanti nyomásával lesz csak aktív a távirányító.

TESZT:

Az AUTO gombot megnyomva a porszívó letolat a dokkolóról, majd 180°-ot megfordulva elindul egyenesen mindaddig, amíg akadályba nem ütközik, ott megfordul, majd egy másik irányba halad.
Az infraérzékelők, amely távolságmérőként szolgálnak, nem engedik ütközni a robotot a bútorokkal, és ezért egy-egy helység kitakarításakor az ütközések száma minimálisnak mondható.
Ha a robotporszívó jobb oldalán infrák vagy mikrokapcsolók érzékelnek akadályt, akkor a robot balra fordul, és ugyanez fordítva, ha bal oldalán érzékeli az akadályt, akkor jobbra fordul.
Természetesen a működés nem ilyen egyszerű, bizonyos algoritmusokat követ, és aszerint takarít, mivel a robot mozgása nem szisztematikus, ezért egy adott ponton többször is áthalad. Erre maximálisan szükség van, hiszen ha a portartály hátsó részéhez tesszük a kezünket, ahol a beszívott levegő távozik, bizony érezzük, hogy nem túl erős, ebből következtetvjük, hogy a szívóerő sem az.

Kemény padlón abszolút megállta a helyét, és normál szőnyegen próbálva sem ért bennünket kellemetlenség, igaz, ehhez hozzá kell tenni azt, hogy sokáig kellett takarítanunk hagyni a készüléket, azon hogy elfogadható tisztaságot eredményezzen.
Ami nagyon tetszett, és pozitívumként kell, hogy megemlítsük, hogy pici szűk helyeken, pld. széklábak között abszolút fordulékony.

Amit hátrányként ítéltünk meg, hogy az infra távolságmérők sok esetben nem engedik közel az élekhez a porszívót, amennyiben a készülék merőlegesen közelíti meg azokat. Méréseink eredménye, hogy csupán 7 cm távolságra megközelítve a bútorokat, a porszívó megfordul, és más útvonalon takarít tovább. Tehát a sarkok, élek tisztántartása nem az erőssége a készüléknek.

A Hoover Robo.Com3 zajszintje 67 decibel, mellyel egy darabig lehet egy helységben tartózkodni, de egy idő után zavaró tud lenni.
Ami szintén nagy pozitívum, hogy munka közben a saját dokkolójának egyszer sem ment neki, illetve egyszer sem tolta el a helyéről azt, volt már rá példa, hogy ebben a nála kétszer drágább robotok elvéreztek.

normál szőnyeg
szűk terület
Normál szőnyegre felmegy a robotporszívó   
Szűk területeken ügyesen mozog

Ebben a cikkünkben sem maradhatott ki a sűrű szövésű, és 5 cm magasságú shaggy szőnyegen való tesztelés. A képen látható módon a porszívó valameddig felment a szőnyegre, ám sajnos a többi robotporszívókhoz hasonlóan a Hoover is elakadt rajta.
Kipróbáltuk kemény padlón a felcsatolható mopot (vagyis a mikroszálas törlőkendőt), melynek eredménye részünkről pozitív, hiszen a mop az apró porszemcséket menet közben szépen gyűjtögette magába.

shaggy szőnyeg  
A shaggy szőnyegre kicsit felkapaszkodva elakadt  
   
mop felhelyezése új és használt mop
Mop felhelyezése tépőzár segítségével        Felül egy tesztelt, alul egy új mop látható

 A takarítási időre, illetve annak befejezésére nem tudtunk rájönni, hogy mikor fejez be egy-egy helységet.
Tesztként egy 5 m2-es szobába elindítottuk, és még 20 perc után is takarította azt.
Ezt megismételtük egy nagyobb alapterületű szobában, amely egész pontosan 36 m2 volt. Itt 1 óra 10 perc után sem állt le, hogy végzett volna a szobával.
A tapasztalatunk az, hogy a porszívó nem tudja, illetve nem méri az adott helység alapterületét, így addig takarít, amíg le nem merül. A gyártó 120 perc takarítási időt ír, és ezt különböző mérésekkel ellenőriztük, és valóban tudja a gyár által előírtakat.
Spot módban a készülék körülbelül 90 cm sugarú kört ír le, viszont annak végeztével némi meglepetést tapasztaltunk. Számunkra a logikus az lett volna, hogy a robot leáll, ellenben átváltott automatikus módra és folytatta tovább a helység takarítását.
Lehetőség van egy úgynevezett Full&Go funkcióra is, melyet távirányítóról és wifiről is tudunk aktiválni. Lényege, hogy ha takarítás közben ezt bekapcsoljuk, a következő töltés után ismét elindul a készülék egy újabb takarítási ciklusra.
A mérnökök egy Turbo mód funkcióval is ellátták a Hoover robo.com3-t, mely bekapcsolásakor a robot gyorsabban közlekedik, viszont a kefék sebességét nem növeli, csupán a porszívóét, és ez meglátásunk szerint összességében a takarítási minőség hátrányát eredményezte.
A Demo funkció bekapcsolásával a porszívó mozgással és hanggal bemutatja előttünk a funkcióit, bár sajnos magyar nincs a négy választható nyelv közül.
Amennyiben takarítás közben az akkumulátor merülni kezd, automatikusan kezdi keresni a dokkolóját, hogy visszaálljon rá.
Figyeltük a dokkoló keresését, pld. egy másik szobából, és azt tapasztaltuk, hogy a porszívónak fogalma sincs, hogy merre található a töltője. Nem egyszer előfordult olyan, hogy akár 4-5 percet is bolyongott, mire rátalált arra.
Az, hogy megtalálja a dokkolóját, az teljesen a véletlen műve, bár a tesztünk során ezzel soha nem volt probléma.

A virtuális fal tetején egy kapcsoló segítségével 3 féle hatótávolságot tudunk kiválasztani, hogy a belőle kibocsátott infra jel milyen távolságra legyen aktív. Méréseink szerint a leggyengébb jel kb. 120 cm, a közepes jel kb. 200 cm, a legerősebb jel kb. 300 cm hatótávolságú.

virtuális fal
A virtuális fal tetején található kapcsoló a hatótávolsága beállításához

Mint ahogyan a cikk elején is írtuk, a készüléket wifi kapcsolaton keresztül is lehet irányítani.
A porszívón található wifi gomb megnyomásával azonnal feltűnt az elérhető hálózatok közül a hoover_E96, amelyre kattintva egy jelszót kért tőlünk. Sem a magyar nyelvű használati útmutatóban, sem magán a készüléken nem utalt semmi arra, hogy honnan is tudnánk elérni azt. Talán ezzel is segítséget tudunk nyújtani a leendő felhasználóknak, hogy a porszívón lévő Spot gombot kell hosszan megnyomni ahhoz, hogy megtudjuk a jelszót. Ezek után az aktuális nyelven közli, illetve a kijelzőn is feltünteti azt.

Az ehhez való alkalmazást QR kód alapján a Play áruházban pillanatok alatt megtaláltuk, illetve letöltöttük.
A kezelőfelület egyszerű, jól használható, melynek segítségével be tudjuk állítani az időzítést, el tudjuk indítani a takarítást, vissza tudjuk küldeni a készüléket a dokkolóra, tehát számos funkciót foglal magába.

app
app2
A Hoover alkalmazás kezelőfelülete 

 A Hoover-t különböző hibakódokkal látták el, melyet a kijelzőn megjelenít számunkra, attól függően, hogy működés közben, vagy beindításkor mi az aktuális probléma.
Er01-től Er12-ig vannak rendszerezve a hibák, pld. Er07: a bal, vagy a jobb hajtókerék nem érintkezik a talajjal; Er09: a portartály nincs a készülékben.
A hibakódok listáját megtalálhatjuk a magyar nyelvű használati útmutatóban.

Karbantartás:
A készülék összeszerelési, illesztési minőségét megfelelőnek, jónak találtuk. A portartály jól zár, és azon belül a HEPA szűrő nem engedett át szennyeződést.
Ami nagy pozitívum, hogy a készülék modulonként szerelhető, így egy-egy darab cseréje nem igényel különösebb szakértelmet.
Amit a gyárnak változtatni kellene, hogy a sörte-, és gumikefét csak úgy lehet kivenni egy-egy nagyobb takarításnál, hogy a végén lévő műanyag tartót kicsavarozzuk. Őszintén szólva ez macerás feladat, hiszen minden egyes nagytakarításhoz csavarhúzó segítségét kell igénybe vennünk. Azonban a sörtekefére feltekeredett hajszálak eltávolításához nem kell minden esetben kivenni a keféket, ha csak a portartályt távolítjuk el, rengeteg helyünk lesz a kefe takarítására.
A sörtekefe, illetve gumikefe végein zárt csapágy található, ami tökéletes választás, hiszen így nem tud belemenni a por, viszont hiába a műanyag négyzet alakú védőkupak, a hajszálak még így is feltekerednek a főkefék végeire.
A portartályt üríteni kissé nehézkes, annak szűk rése miatt, mivel maga a robot is alacsony, bár a hozzá kapott tisztítókefe ezt valamelyest megkönnyíti.

portartály tisztítása
A főkeféket időnként ellenőrizni kell         A portartály ürítése tisztítókefével
moduláris csvarhúzó
Modulokra szétszedhető elemek     Az alaposabb tisztításhoz már csavarhúzó szükséges


ÖSSZEGZÉS:
A rövid tesztelési idő ellenére jól kiismertük, illetve összeismerkedtünk a robotporszívóval.

Előnyök:

 • alacsony magasság,
 • a dobozban található rengeteg kiegészítő,
 • a szűk helyeken való ügyes mozgást,
 • a rengeteg plusz funkcióval felruházott készülék,
 • modulonkénti szerelhetőség,
 • wifi csatlakoztathatóság.
Hátrányok: 

 • az élek takarítása, amennyiben a porszívó merőlegesen fut rá azokra,
 • a nem túl nagy szívóerő, bár az utóbbit kompenzálja, hogy egy adott takarítási ponton többször is áthalad a robot. erre szükség is van, hogy egy-egy területet tisztán tartson.

  Rendszeres takarítással a szobák, helységek tisztán tarthatóak, viszont ehhez elengedhetetlen a porszívó nagyon gyakori használata.
  Mi sem bizonyította ezt jobban a számunkra, hogy pár takarítás után a szőnyegről is szemmel láthatóan eltűntek a szennyeződések, és a portartály több alkalommal is megtelt.

  Végezetül két videóban is bemutatjuk a készüléket.
    
  1. A robot mozgását bemutató videó:  2. Az 50 gramm zsemlemorzsa feltakarítását bemutató videó:
A Hoover Robo.com3 robotorszívót tesztelte és a cikket írta:

Tóth László

2015. december 27
Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.