0

Hogyan tudod legjobban előkészíteni a robotporszívó használatát?

2016.10.18.
Hogyan tudod legjobban előkészíteni a robotporszívó használatát? Hogyan hozd formába a lakásodat, hogy a robotporszívó egyből a leghatékonyabban tudja a munkáját végezni? Három gyors tipp, hogy mire figyelj leginkább!

A legtöbb robotporszívót szinte teljesen steril környezetben mutatják be. A tesztekben szereplő lakások inkább csak bemutatótermek. Egy igazi lakás nem ilyen: a robotporszívó nálad is olyan környezetben fog majd dolgozni, ami tele van kacattal, bútorral, kábelekkel és földre dobált holmikkal. Mit változtass meg azonnal, hogy a porszívó robot rögtön a legjobb formáját mutassa neked?

Amikor beköltözöl egy új lakásba, még minden olyan, mintha egy lakberendezési magazin címlapfotójára készülnél. A bútorok a helyükön, a ruhák és egyéb holmik a szekrényben, az asztalon a laptop mellett (kábelek persze sehol!) semmi, a polcon csak pár ragyogó üvegváza. Te is tudod, ez lakásnak elmegy, de otthonnak már kevésbé. Nem is marad így sokáig: a káosz minden lakáson hamar eluralkodik, amint a tereket igazán birtokba veszi valaki.

Az otthonod a robotporszívó szemével

Ha rendet is tartasz otthon, nézz csak egyszer körül a robotporszívó szemével! Mennyi minden van a földön, ami a robotporszívó szabad mozgását akadályozza? Egy padlóváza, földre dobott újság, ruha, leesett díszpárna, papucsok. Na és a gyerekszoba? Jajj, a porszívó robotod ott megőrülne. Játékok, ruhák a földön mindenhol. Belépni sem egyszerű, nem hogy takarítani. 

Mit tegyél, hogy dolgozni tudjon a robotporszívó?

Ha szeretnéd, hogy a robotporszívó meg tudja mutatni tudása javát, akkor muszáj egy kicsit az ő szemével nézni és átrendezni a lakást. Alapvetően három dolgot javaslunk, nézzük a nehézségi sorrendben!

  • Rendszeresen elpakolni mindazt, ami nincs a helyén
  • Átnézni, hogy mindenre szükség van-e ami a földön fekszik és ott van-e rá szükség
  • Átrendezni, szükség esetén cserélni egyes bútorokat.

Pakolj el a robotporszívó útjából

Gyerekszoba padlója - ettől megőrül a robotporszívóLátszólag ez a legegyszerűbb feladat, valójában ezzel fogsz a legtöbbet szenvedni, mert nem elég csak egyszer elvégezni. A földre szórt holmik, ruhák, játékok mind-mind akadályt jelentenek a robotporszívó számára. Amikor korábban kézzel takarítottál, ezek fel sem tűntek. Megfogtad a földre esett plüssmackót, feldobtad az ágyra és porszívóztál tovább. A robotporszívó viszont nem tudja (még) elpakolni a gyerekeid után a koszos ruhákat. A rendszeres rendrakás tehát nem megkerülhető. Alapelv: minden, ami a földön van, kerüljön a helyére. Ha ott marad, akkor alatta, néha mögötte nem lesz takarítás. A porszívó robot a szoba közepén heverő tornazsákot sem fogja arrébb lökni, hanem szépen kikerüli és körbetakarítja. Ezzel két nagy probléma van.

Az első, hogy azt a részt, ahol a földre dobott holmi fekszik, kihagyja a takarításból. Néha nem is csak azt, hanem azt is, ami mögötte van, mert nincs elég hely ahhoz, hogy megkerülje.

A második probléma, hogy a takarítás sokkal tovább tart. A robotporszívó akkor dolgozik a leggyorsabban, ha nagy, üres tereket kell körbejárnia. Ez nem nagy újdonság, kézzel is akkor porszívózol a leggyorsabban, ha nincs semmi a szőnyegen. Akkor pillanatok alatt végzel. Így van ezzel a robotporszívó is. Ha állandóan kerülgetnie kell valamit, irányt váltania, körbejárnia egy tornacipőt, akkor sokkal tovább tart a munka. A hosszabb munka pedig több energiát is felemészt, így az is lehet, hogy a földön heverő holmik miatt nem végez egy feltöltéssel a takarítással.

Kell-e minden, ami a földön felszik?

Korábban nem volt arra szükség, hogy ebből a szempontból átvizsgáld a lakás berendezését. Most itt van rá az alkalom. Sok mindent hajlamosak vagyunk csak a sarokba beállítani. Nem eldobált ruhákra vagy papucsokra gondolok, hanem berendezési tárgyakra. Álló lámpa, doboz, kispolc, cipőtartó, földön álló ventillátor, bármi. Érdemes átnézni, hogy van-e ezek között valami, amit magasabbra lehetne helyezni? Földre tett polc helyett falra erősített polcot használni. A sarokba állított ruhaszárítót egy kampóra felakasztani. Álló lámpa helyett falra szerelt lámpát felszerelni. Minél több tér felszabadul a padlón, annál eredményesebben tud majd a robotporszívó dolgozni. Kevesebb lesz a sarokban álló holmik mögött leülepedő por, így végső soron sokkal tisztább lesz a lakás, mint korábban. 

Bútorcsere is jöhet?

Teljesen divatfüggő, hogy a szekrények lábon állnak-e vagy nem. A lábakon álló szekrények pont azért kezdtek kikopni egy időben, mert a szekrény alatti területeket semmire nem lehetett használni, viszont nagyon porosodott ott a padló. Takarítani senkinek sem volt kedve, úgyhogy az egy elég utálatos munka volt mindenki számára, amikor a szekrények alatti padlón kellett a port időről-időre feltörölni. Ha a lábakon álló szekrény padlószőnyeges lakásba került, akkor takarítani sem lehetett, így komoly pormennyiségek gyűltek össze a bútorok alatt.

A természetes stílusú bútorok térhódításával jöttek vissza a lábakon álló szekrények és komódok. A robotporszívó pedig lehetővé teszi, hogy ami alatt csak 10 centiméternyi szabad tér van, azt már ki lehessen takarítani. Ez a legjobb megoldás ma. A por ugyanis akkor is felgyűlik a szekrény alatt, ha nem látod a lábait. Ilyenkor kívülről egy szegélyléc takarja el az ajtók szintje és a padló közötti részt, de ez a tér hátulról többnyire nyitott. Azaz a por folyamatosan gyűlik, csak nem lehet hozzáférni és kitakarítani.

A legjobb megoldás tehát ma az, ha lábakon álló szekrényeket használsz és hagyod, hogy a porszívó robot beguruljon alá és kitakarítsa. Egyre vigyázz: ne ess kísértésbe, s ne pakold tele a szekrények alatti területet használaton kívüli kacatokkal, üres dobozokkal.

 

Ha úgy érzed, hogy a robotporszívó figyelmesebb lehet Nálad, nézz szét az okos eszközök között.


A robotporszívó legyen Veled!

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.