0

Hogyan tesz boldogtalanná a robotporszívó?

2016.04.06.
Hogyan tesz boldogtalanná a robotporszívó? Egy korszerű robotporszívóval a használók döntő többsége maximálisan elégedett. Mindig akadnak azonban olyan vásárlók is, akiknek inkább csak bosszúságot okoz a megvásárolt berendezés. Vajon miért?

Összegyűjtöttünk 5 tipikus hibát – ha ezeket elköveted, garantáltan hamar boldogtalanná tesz a robotporszívód!

1. végzetes hiba

Válassz ki egy olyan készüléket, ami nem alkalmas a lakásod kitakarítására

Legyél egy személyben tudós, hadvezér és költő. Persze azt hiszem, a reneszánsz kor óta nem létezik olyan ember, aki mindennek egyszerre képes lenne maximálisan megfelelni. Miért várnánk el mindezt pont egy robottól? Hiszen a legjobb gépeket éppen arra tervezik, hogy ne mindenhez konyítsanak egy kicsit, hanem egy dolgot csináljanak, de azt nagyon jól. A robotporszívód sem fog reggelit készíteni, de még az ágyneműt sem fogja kivasalni, ha nincs hozzá kedved. Takarítani azonban nagyon jól tudnak.

A robotporszívók tudását azonban nagyon is visszafoghatod, ha számukra már túl nagy akadályok leküzdésére kényszeríted őket. Gondold végig, milyen a lakásod?

Ha túl kicsik a terek és sok a küszöb, nem lesz hatékony a takarítás. A legtöbb robotporszívó az 1 cm körüli küszöbökkel még jól tud bánni, az ennél nagyobbakon viszont már nem fognak átmenni. Ilyenkor neked kell besegíteni, s egyik helyiségből át kell tenni a robotot a másikba.

Ha több szinten kell takarítani, akkor is neked kell besegítened. A robotporszívód nem fog lépcsőn járni, ezt az egyet nem várhatjuk el tőle. Ha végzett az egyik szinten, fel kell vinned az emeletre. Vagy vegyél két gépet, s akkor mindkét helyen működhetnek egyszerre.

Ha imádod a túl vastag szőnyegeket. A robotporszívódnak nem okoz gondot, ha a szőnyegen és a padlón is dolgoznia kell. De ha szőnyegként te egy egész dzsungelt telepítesz a padlóra, abban el fog veszni. Nem vicc, a közepesen hosszú szálú szőnyegekkel még elbírnak a robotporszívók, de az igazán vastag szálú, shaggy típusú szőnyegekben biztosan el fognak akadni.

Jól nézd meg, mire alkalmas a kiválasztott robotporszívód! Vannak olyan típusok, melyeket főleg padlótisztításhoz, másokat inkább szőnyeghez ajánlunk. Egyes modellek jobbak lesznek a folyamatos munkában, másokat inkább érdemes lesz néhány naponta elindítani. Ha van egy száz négyzetméteres konyha-étkező-nappalid, akkor lehet, hogy szakaszonként szeretnéd a munkát elvégeztetni. Akkor olyan készülékre van szükséged, amelyik kezeli a virtuális falakat, s ilyen kiegészítővel is rendelkezned kell. Akkor leszel tehát elégedett a robotporszívóddal, ha tudod, hogy milyen munkára, milyen igénybe vételre akarod a készüléket használni. Ez a rövid teszt segít abban, hogy ki tudd választani a megfelelőt, csak válaszolj pár kérdésre!

2. végzetes hiba

Csak az agyonreklámozott óriásmárkák termékeiben bízz, eszedbe se jusson szélesebb körben nézelődni!
 
A robotporszívó-úttörők is néhány nagy márkához köthetők, mint ahogyan a telefonok és a számítógépek esetén is van pár korai slágermárka. Az első okostelefont az Apple gyártotta, de ma már nehéz lenne azt állítani, hogy csak az iPhone a használható készülék!

Így van ez a robotporszívókkal is. A mai napig van néhány nagy márkanév a szakmában. Ezek a gépek nagyon jók és nagyon sokat beszélnek róluk. Mivel ezeket ismeri mindenki, ezért ezekről szólnak a hírek is, amitől még nagyobb lesz a sajtójuk. Rákeresel a robotporszívó kifejezésekre az interneten? Tuti, hogy a legnagyobb márkák gépeit találod az elsők között, mindenki más csak utánuk kullog.

Igen ám, csak közben felnőtt egy új generáció ezen a területen is. Az új gépek az újabb, kisebb gyártóktól éppen annyit tudnak, mint a legendásnak tűnő nagyok, csak éppen azok árának a töredekéért. Kezdetben talán igaz volt, hogy ami nem olyan drága, mint a legmenőbb márka, az nem is ér sokat, az csak olcsó kínai utánzat lehet. Ez ma már nem így van. A kisebb gyártók gépei éppen olyan megbízhatóak, tartósak, jól működnek, mint a nagy unokatestvérek. Csak éppen feleannyiért kapod meg őket.

3. végzetes hiba

Azt gondolod, hogy biztosan a legdrágább robotporszívó lesz a legjobb!

Ha csak a neves márkákra kacsintgatsz, akkor már jó úton jársz ahhoz, hogy csak azt fogadd el értéknek, ami igazán drága. Bravó, így kell a szükséges összeg többszörösét elkölteni robotporszívóra!

A napi használatban a legdrágább modellek és az olcsóbb termékek között gyakran nagyon kicsi a különbség. Érdemes alaposan összehasonlítanod a különböző modelleket. Gondold végig, hogy a drágább gépekben az extraként tálalt plusz funkciók számodra tényleg megérik a több tízezer forintos különbözetet? Könnyen lehet, hogy olyan plusz tételekről van csak szó, melyek egy néhány másodperces mozdulatot takarítanak meg neked. Fontos neked az, hogy bekapcsoláskor milyen zenét játszik a készülék, s mi az üdvözlő szövege?  És mondd, az, hogy ezt a szöveget egy kijelzőn magad is be tudd állítani, megér neked néhány tízezer forint felárat?

4. végzetes hiba

Nem tudod, mit várhatsz el a robotporszívótól és mit nem

Ez lehet az egyik legnagyobb tévedésed. Megveszed a robotporszívót és azt gondolod, hogy kész, egy életre végeztél a takarítással! Működik a robot, mostantól nincs por, csak tisztaság mindenütt. Hát nem. A robotporszívó nem fog a bútoraidról port törölni, nem fog ablakot mosni és a szekrény tetejéről sem tünteti el e lerakódott port. Sőt, még porszívóznod is kell hagyományos gépekkel a jövőben is. Hiszen a bútoraidat is ki kell tisztítandod, az ágyadon sem fog a kis robotgép nagyközben cirkálni.

Mi változik meg akkor mégis? Sokkal kevesebb lesz a por a lakásban. A por nagy részét azelőtt feltakarítja a robotporszívó, hogy azt a lépéseiddel felvernéd és mozgásban tartanád. Ablakon beszálló por mindig lesz. A robotporszívó egy nagyon komoly eszközt ad a kezedbe ahhoz, csökkenteni tudd a lakásban lerakódó por mennyiségét.

5. végzetes hiba

Nem tájékozódsz előre a robotporszívó karbantartásáról

Kár lenne azt gondolni, hogy a robotporszívót csak megvásárolni kell és attól kezdve semmi dolgod sincs a működésével. Ha elhanyagolod, akkor bizony rövid életű lesz a robotod, s csalódás lesz az együtt töltött időszak vége.

Használat után ki kell üríteni a gépen szeméttárolót, meg kell tisztítani a szűrőket. Néhány havonta illő kicserélni a szeméttartón lévő szűrőbetétet. Ha elkoszolódik, érdemes megtisztítani a robot alján a leesésgátló érzékelőit. A kefékről el kell távolítani a hajszálakat és a hasonló, összegyűjtött szennyeződéseket. Ha ezeket elmulasztod, akkor nagyon gyorsan romlani fog a gép teljesítménye, s elégedetlen leszel a munkájával.

Egy számodra éppen megfelelő robotporszívó kiválasztása odafigyelést és kellő átgondolást igényel, de hidd el, igazán könnyű megválaszolni a felmerülő kérdéseket. Kis odafigyeléssel, tudatos választással a robotporszívó hosszú időre megbízhatóan működő, nélkülözhetetlen darabja lesz a háztartásodnak.

A Robot legyen Veled!

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.