0

Hogyan tér vissza a dokkolóra a robotporszívó?

2016.12.28.
Hogyan tér vissza a dokkolóra a robotporszívó? Egy vásárlónk kérdezte, vajon hogyan tér vissza a Deboot 85 típusú robotporszívója a dokkolóra? Ahogy írja, hiába próbálja a távirányítóval rávezetni a hazafelé vezető útra, csak bolyongott a szobában és nem találta meg a visszafelé vezető utat.  Vajon előfordul ez más típusokkal is?

A robotporszívók többsége valóban megtalálja a helyiségben a dokkolóhoz vezető utat, ám azt kell mondanunk, hogy valójában nem „tudják”, hogy merre kell elindulni a töltő felé.

A robotporszívókat a hazanavigálással kapcsolatban két csoportra kell osztanunk: vannak okos eszközök, melyek képesek a valódi navigációra, tudják, hogy merre járnak, és vannak olyanok, melyek erre még nem képesek.

A fejlettebb navigációval rendelkező eszközök a szisztematikus takarítást végző robotporszívók. Ezek a készülékek többnyire kamerákat is használnak, s a helyiség képe alapján betájolják saját helyzetüket. Egy szisztematikus takarításra képes robotporszívó tudja, hogy merre jár.  Memóriájában felépíti a helyiség képét, „lerajzolja” magának a térképet, s ez alapján navigál. Egy ilyen eszköz gondolkodás nélkül tér vissza a töltőre, amikor lemerül, mert pontosan tudja, hogy a dokkoló hol helyezkedik el a térben. Ilyen működésű a Roomba 980, a Neato D95, Neato D85, Samsung Powerbot robotporszívó is. Kamerákkal, vagy éppen (pl. a Neato) lézervezérléssel működteti saját navigációját.

Az egyszerűbb robotporszívók nem rendelkeznek ilyen fejlett navigációval.  Egy egyszerű robotporszívó nem „tudja”, hogy merre jár. Véletlenszerűen, vagy valamilyen más, előre beállított séma alapján takarítanak. Az érzékelőik nem képesek feltérképezni egy teljes helyiségnyi nagyságú területet. A robotporszívóba szerelt infraszenzorok csak egészen közelről érzékelik a tárgyakat, akadályokat. Úgy képzeljük el, mint egy erősen látássérült embert, aki csak a hozzá közeli dolgokat ismeri fel igazán, a néhány méternél távolabb lévő tárgyak helyét pedig inkább csak sejti, mint pontosan látja.

Egy ilyen robotporszívó nagyon jó munkát végez takarítás közben, hiszen pontosan azt érzékeli jól, amivel dolgoznia kell. A távoli dolgokra nincs szüksége. A szobát például a szegélyek mentén járja végig, s takarítja fel jó alaposan.

Hogyan ismeri fel a dokkolót egy véletlenszerű üzemmódban dolgozó robotporszívó?


Egy ilyen robotporszívó a dokkoló felismeréséhez ugyanúgy a szenzorait használja, mint az akadályok feltérképezéséhez. A dokkoló az emberi szemnek láthatatlan infravörös fénysugarat bocsát ki. Amikor a robotporszívó ide-oda közlekedik a helyiségben, többször is keresztezi ezt az infravörös sugarat. Ez vezeti célra. Amikor keresztezi az infrasugarat, akkor kap egy jelzést, hogy merre található a dokkolója. Ilyenkor felé fordul, s a saját infrasugarával nyugtázza a jelet, beméri a dokkoló helyét. Így tud visszamenni.

Ehhez a hazataláláshoz tehát az kell, hogy a robotporszívó mozogjon és mozgás közben rálásson a dokkolóra. Ezért nem szabad a dokkolót eldugott helyre tenni, oda, ahol nem lát rá a robotporszívó. Akkor jó az elhelyezés, ha a dokkoló előtt van néhány méternyi szabad terület. Minél zártabb területre helyezzük, minél több akadály állhat a dokkoló és a robotporszívó közé, annál nehezebben fogja munka közben is megtalálni a helyét.

Takarítás idegen szobában


Amikor a robotporszívót nem a saját helyén, hanem egy másik helyiségben használod, akkor a takarítás végén segíteni is kell a koordinációját. Amikor a takarítási ciklus a végéhez ér, vagy a robot kezd lemerülni, akkor keresni kezdi a dokkolóját. Láthatóan nem takarít már, csak ide-oda közlekedik a helyiségben. Ilyenkor azt keresi, hogy hol akad rá a dokkolót jelentő infravörös sugárra. De nem fog ráakadni, hiszen nem a saját helyiségben használjuk, hanem máshol. Ilyenkor érdemes megszakítani ezt a folyamatot, kikapcsolni a robotot és átvinni, kézzel töltőre tenni, hogy ne keresse feleslegesen a saját helyét.

A te otthonodba vajon melyik robotporszívó illik igazán? Töltsd ki a robotválasztó tesztet és találd meg a számodra legjobban megfelelő robotporszívót!


A robotporszívó legyen Veled!

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.