0

Hogyan kerüld el a párásító használatának leggyakoribb veszélyeit?

2017.01.31.
Hogyan kerüld el a párásító használatának leggyakoribb veszélyeit?
Bármilyen fontos is egy száraz lakásban a megfelelő páratartalom elérésre, a túlzó párásítás, vagy a nem megfelelő párásító használat több kárt okoz, mint amennyi hasznot hajt az ott élőknek. Kis odafigyeléssel könnyen elkerülhetők a párásító használatának a legfőbb veszélyei.

A túlpárásítás veszélyei


A jobb minőségű, összetettebb működésű párásítók automata működésűek. Ezek működés közben figyelik a helyiség páratartalmát, s kikapcsolnak az előre beállított érték elérésekor. A legegyszerűbb párásítók azonban nem ilyenek, ezért ezek esetében előfordulhat a túlpárásítás.

A túlpárásítás azt jelenti, hogy túl magasra, az ideálisnak tartható 60 százalék fölé emeljük a helyiség páratartalmát. Az egyszerű párásító készülékek ezt nem kontrollálják. Ha nem kapcsoljuk ki a készüléket, akkor a párásítás elvben addig tart, amíg van víz a készülékben, vagy a helyiség levegője el nem éri a közel 100 százalékos relatív páratartalmat.

A 60 százalék feletti páratartalom azonban már nem egészséges: nehezíti a légzést, a víz kicsapódik a hideg felületeken, ablaküvegen, falakon, s megindul a penészképződés. A penészgombák elszaporodása nem csak esztétikai kérdés: a falakon képződő penész látványa csak a probléma kisebbik fele. A nagyobb gondot a légutakba bejutó és ott megbetegedést okozó spórák jelentik.

A túl vizes, penészes lakásban élők szinte mindig szenvednek valamilyen tartós légúti megbetegedésben. Ezt okozza a túl sok nedvesség, a túlpárásítás tehát kerülendő.

A túlpárásítás egyébként egyszerű odafigyeléssel megelőzhető: érdemes beszerezni egy páratartalmat mérő műszert, s figyelni, hogy a helyilég relatív páratartalma ne emelkedjen 60 százalék fölé.  

Túl erős párásítás - (Páramentesítők)

A legolcsóbb párásító készülékek működése nem szabályozható. A berendezések némelyike túl erős, mások túl gyenge légáramlattal juttatják ki a vízpárát. Előfordulhat, hogy a víz porlasztása erősebb, gyorsabban történik, mint ahogy a levegőbe kerülő porlasztott vízcseppek képesek lennének elpárologni (az ultrahangos hidegpárásító működik úgy, hogy a vizet néhány mikrométer nagyságú cseppekre porlasztja, majd ezeket egy ventilátor kifújja a légtérbe, ahol másodperceken belül elpárolognak).

Ez azzal jár, hogy a vízcseppek megmaradnak, majd a földre hullanak. Azon lehet észrevenni, hogy így történik, hogy egy idő után szinte kis tócsa képződik a párásító körül.

A bútorok, szőnyegek átnedvesednek, kellemetlen a párásító közelében maradni. Érdemes mindenképpen olyan párásítót választani, melyen szabályozni lehet a párásítás erősségét, hogy ez a vizesedés ne forduljon elő.

Rossz minőségű párásító

Sajnos, a legolcsóbb, gyenge minőségű ultrahangos párásítók között más okból is előfordul ugyanez a jelenség. Ennek az lehet az oka, hogy a pártásító nem porlasztja elég kicsire a vízcseppeket. Egy ultrahangos párásítónak 1-2 mikrométer nagyságú vízcseppeket kell létrehoznia.

Gyenge minőségű készülékek ennél lényegesen nagyobb méretű cseppeket készítenek, ezek azonban a levegőbe jutva szintén nem képesek néhány másodperc alatt elpárologni. A végeredmény megint csak vizes bútor, vizes szőnyeg lesz a párásító környékén. Ezen változtatni nem lehet, ki kell cserélni a készüléket.

Gyakran kell cserélni a vizet

A hidegpárásító nem forralja fel a vizet, így a tartályba bejutó, vagy ott elszaporodó baktériumok szétszóródnak a légtérben. Ez a legtöbb hidegpárásító hibája. Ha van rá lehetőséged, válassz olyan készüléket, mely valamilyen módon, például ezüstionok segítségével csírátlanítja a párásító víztartályát.

Ha erre nincs lehetőség, akkor cseréld a lehető leggyakrabban a vizet. Semmiképen ne használd fel az előző napi használatból megmaradt vizet, mindenképpen minden nap friss, tiszta vizet tölts a párásító tartályába.

Ha ezt betartod, akkor a párásítás valóban az egészséged védelmét szolgálja, s nem lesznek kellemetlen tapasztalataid az egyszerű, alacsony áron kapható készülékekkel sem.

Minőségi párásítók, tulajdonságok, részletes leírás, kérdések/válaszok.

 
Kapcsolódó bejegyzések

Miért van szükséged páratartalom-mérőre?

Egy páratartalom-mérő műszer ma már éppen úgy hozzátartozik egy lakás berendezéséhez, mint régen a sima hőmérő. Rengeteg eszközünk van ahhoz, hogy a lakás klímáját barátságosabbá tegyük, de bizony mindegyik helyes működéséhez adatokra is szükség van! Ezt adja meg a páratartalom-mérő.


Ezüstionok segítenek csíramentessé tenni a levegőt

A már több hónapja tartó fűtési szezonban sok lakás levegője az utolsó csepp nedvességtartalékát is elveszíti. A túl száraz otthoni levegő ellen védekezhetünk párásító készülékek használatával. A párásítás azonban egy új, nem várt veszélyforrást is magával hozhat: jelentősen hozzájárulhat az egészségre káros mikroorganizmusok, gombák, baktériumok elszaporodásához.

Mi kell ahhoz, hogy egészséges legyen a lakás levegője?

A ma elérhető háztartási gépek jó minőségű megoldást kínálnak az otthon felmerülő problémák nagy részének a megoldására. Jó gépeket találunk a lakás takarítására, a mosásra, ruhaszárításra, ételtárolásra, mosogatásra egyaránt.

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.