0

High-end robotporszívók

2017.01.13.
High-end robotporszívók
A legtöbb robotporszívó a mindennapi emberek kényelmét szolgálja, de a legtöbb gyártó készít csúcskategóriás, kifejezetten high-end minőségnek számító modelleket is a legigényesebb vásárlók számára. Melyek ma a csúcskategóriás robotporszívók?

Amikor az iRobot 2002-ben megjelent a piacon az első Roomba készülékkel, a robotporszívó azonnali, nem várt sikert hozott. A cég ötlete nem maradt követők nélkül: világszerte sok másik vállalat is rákapott az új ötletre, s az innovációnak egy olyan hulláma söpört végig a gyártó cégek között, melyre talán a mobiltelefonok megjelenése óta nem volt hasonló példa. Pár éven belül már tucatnyi elektronika vállalat fejlesztett, gyártott robotporszívókat elsősorban az Egyesült Államokban és a Távol-Keleten. Minden egyes új robotporszívó-generáció hozzátett valamit az eredeti ötlethez. A robotok egyre jobbak, hatékonyabbak és intelligensebbek lettek. Minden egyes új készülék valamiben egy kis újat hoz: kicsivel nagyobb lesz az akkumulátora élettartama, kicsivel jobb a szívóteljesítménye, pontosabb a navigációja.

Fél évszázaddal ezelőtt még úgy gondolták, hogy a háztartási gépek automatizálása afféle robot házvezetőnő megjelenését jelenti majd – jó példa erre Rosie robot, a rajzfilmes Jetson család univerzális robot háztartási alkalmazottja. A valóságban Rosie robot talán sohasem jön létre, a háztartásban viszont számos önműködő eszköz végzi el az emberek helyett a munkát.

Az egyre több és egyre többféle gyártónak köszönhetően ma egyre szélesebb rétegek találhatják meg a számukra megfelelő robotporszívót. A legolcsóbb típusok egyszerű, funkcionális eszközök, ám kaphatók a kor teljes tudását felvonultató csúcsmodellek is. Ma ezek közül mutatunk be hármat, három csúcskategóriás robotporszívót: az iRobot Roomba 980, a Neato Botvac Connected D95 és a Samsung Powerbot VR20H9050UW robotporszívókat a robotvacuum.io cikke alapján. A tesztben a robotokat pontozták is: a három kiválasztott közül kettő 3,7 pontot, a harmadik 4 pontot kapott az ötös skálán.  

Roomba 980

A Roomba az etalon a robotporszívók világában. A cég a kétezres évek elején közel járhatott ahhoz, hogy a „Roomba” a „robotporszívó” szó szinonimájává váljon, mint ahogyan egy időben a Xerox egyet jelentett a fénymásolással, a Cola az üdítőitallal, nálunk meg a Tixo az átlátszó ragasztószalaggal. Bár a hirtelen megjelenő trónkövetelőknek köszönhetően nem az lett, attól még a cégnév magas presztízse megmaradt. A Roomba, különösen a Roomba 980-as modell ennek köszönhetően sokak szerint erősen túlárazott. Az amerikai teszt szerint prémium termékhez képest kevés hozzá a megvásárolható kiegészítő, drágák a pótalkatrészek és túl drága maga az alapgép is. A Roomba 980 funkciókban gazdag, kivételesen jó robotporszívó, de ha más márka logóját hordozná, akkor 25-30 százalékkal lenne alacsonyabb az ára.

Minőségéről sokat elárul, hogy az elég kritikus összehasonlításban is a túlárazottságán kívül semmilyen negatívumot nem tudtak felhozni vele kapcsolatban.  Kifinomult, nagy tudású elektronika, valódi high-end érzés a Roomba 980 használata.

Tisztítási képességeinek egyik titka az egymással szemben forgó gumikefék használata. ez nem csak azért hatékony, mert a gyorsan forgó kefék alaposan kitisztítják a szőnyegeket, hanem azért is, mert az így létrejövő légáramlás szinte vákuumot teremtve tereli a port a szívónyíláshoz.

Az érzékelők rendszere a legtöbb robotporszívóban főleg a navigációt segíti. A Roomba 980 viszont a tisztításhoz is felhasználja ezeket az információkat. Például akusztikus jeleket is használ ahhoz, hogy a szennyezettebb területeket felderítse és ott alaposabban takarítson. Az ebben a kategóriában már alap, hogy a robot választani tudjon a szőnyeg és a padló között, s a talajnak megfelelő erősséggel végezze a takarítást.

A 980-as navigációját minden teszt dicséri, ez a mai elvárások szerint kifogástalannak mondható. A high-end érzést az „okos” kiegészítők teljesítik ki: az okostelefonos alkalmazás, ami megadja a távoli, interneten át irányított robot élményét. Összpontszámként a Roomba 980 3,7-et kapott.

Neato Botvac Connected D95

A Neato Botvac Connected D95 forintban majdnem százezerrel olcsóbb, mint a Roomba 980, tudásban viszont egyáltalán nem marad el tőle ilyen mértékben. Így mutatja meg az összehasonlítás valójában az iRobot túlárazottságát. A Connected D95 a Neato első, okostelefonos alkalmazással is működő robotja. Az elődökhöz hasonlóan a Neato itt is a lézeres tájékozódást alkalmazta. Szisztematikusan takarít, a lézeres tájékozódásnak köszönhetően pontosan tudja, hogy merre jár. Felismeri, megtanulja a helyiségben az akadályokat, s ha másodszor-harmadszor dolgozik ugyanabban a szobában, akkor sokkal rövidebb takarítási időre számíthatunk már a pontosabb navigációnak köszönhetően. Előbb végigmegy a falak mentén, majd sorról-sorra kitakarítja a szobát. Ha akadályba ütközik, kikerüli, majd az eredeti vonalon folytatja tovább a munkát.

Előnyeiként az amerikai teszt az extra nagy teljesítményű szívóerőt emeli ki, illetve azt a jellegzetes D alakú formát, melynek köszönhetően a sarkokat, a falak menti területet sokkal hatékonyabban takarítja ki, mint a kerek robotporszívók. Hátrányaként főleg azt említik, hogy gyakran elakad a széklábak, vagy az elektromos vezetékek között és elég hosszú a töltési ideje.

A tesztben ez a készülék szerepelt legjobban, az ötös skálán 4 pontot ért el.

Samsung Powerbot

Az amerikai tesztben a VR9000 modell szerepel, nálunk a 9 ezres sorozatból már a kicsivel későbbi, VR20H9050UW kapható.

A teszt szerint a Samsung Powerbot valóságos erőmű, az egyik legjobban teljesítő, legnagyobb szívóerejű robotporszívó. Ugyanakkor néhány furcsa hiányosság is felfedezhető benne: hatalmas ereje mellett nehezen érthető, hogy miért akad el gyakran egészen kis akadályokban is, mint például elektromos kábelek, magasabb szőnyegek széle vagy kisebb küszöbök. Úgy találták, hogy kicsit nehezen jut be a sarkokba is. Hibapontot kapott túl magas hangjáért is.

Takarítási képességei főleg rendkívüli szívóereje miatt nagyon jók. Előnyös tulajdonsága az is, hogy ez a robotporszívó rendelkezik a legszélesebb forgókefével: a különleges kialakítású formának köszönhetően majdnem 10 centiméterrel szélesebb kefét kaphatott, mint a többi robotporszívó. Hátránya viszont, hogy fejlesztői teljesen szakítottak a robotporszívók szinte kötelező kellékévé vált forgó oldalkefékkel. A Samsung csúcsmodellje ilyent nem kapott, ennek köszönhetően elég nehezen boldogul a sarkokban és a falak mentén.

A tesztelők a legjobb Samsung robotporszívót vizsgálva is a túlárazást tartották az egyik fő problémának. Úgy tűnik, általános jelenség, hogy a gyártók a high-tech csúcsmodelleket jelentősen felértékelik, holott tudásban nincs olyan nagy különbség a csúcsmodell és az egy kategóriával alatta álló modellek között. A Powerbot az összehasonlításban szintén 3,7 pontot kapott.


A tesztelés eredménye a Robot Vacuum Buyer’s Guide szerint:

Roomba 980 Neato Connected Samsung VR9000
Takarítási képesség 5 4 4
Navigáció, tárgyak kikerülése 4 3 4
Egyéb tulajdonságok, funkciók 5 5 5
Töltés 3 4 4
Külső megjelenés 4 3 5
Kiegészítők 3 5 2
Ár 2 3 2
Robotguru ár 314.999 Ft 249.790 Ft 249.900 Ft 

A te otthonodba vajon melyik robotporszívó illik igazán? Töltsd ki a robotválasztó tesztet és találd meg a számodra legjobban megfelelő robotporszívót!


A robotporszívó legyen Veled!

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.