0

Háztartási robotok – mi jöhet a robotporszívó után?

2016.08.15.
Háztartási robotok – mi jöhet a robotporszívó után? Tényleg úgy gondolod, hogy a robotporszívó után már sok minden nem jöhet a háztartási automatizálásban? Akkor elég komoly meglepetést okoz egy rövid internetes bolyongás is. Itt vannak a robotok a házban, a kertben, de hamarosan még házi kedvencet is lehet gépaggyal választani. Nézzük, hol tart az otthoni robotosítás?
Hogy mi van a robotkészítés csúcsán, azt innen Európából elképzelni is nehéz. Robot-recepcióssal már vitába is lehet keveredni egyes amerikai bevásárlóközpontokban, vagy ugyanitt akár a robotzsaru ellenőrzésébe is belefuthatunk. Ő (ez?) még persze nem az a fajta marcona fegyveres robotzsaru, mint a filmekben, de azért elég megdöbbentő látni, hogy a rendőrök járőrözésre milyen gépeket használnak. A biztonsági robot fő feladata a megfigyelés: dokumentálja, mai körülötte történik, így baj esetén bizonyítékkal tud szolgálni a valódi rendőrök számára. Afféle mozgó segélyhívó-központként működik a kaliforniai város bevásárlóközpontjában.

Az ipari robotokkal már régóta komolyan számolni kell. Jelen vannak az autógyártástól elkezdve számos területen – de mindeddig csak olyan helyen tudták igazán alkalmazni őket, ahol egy fix helyen (gyárban) nagyjából ugyanazokat a műveleteket kell elvégezni. A jövő ezen a területen is más lesz: itt van például a falazórobot, mellyel majd emberi kőműves közreműködése nélkül, néhány mérnök és technikus irányításával lehet automata üzemmódban házat építeni. Ezt a gépet egy ausztrál cég készíti – óránként ezer téglát tud lerakni, s biztosak lehetünk benne, hogy nem lesz ferde a fal és nem áll meg sörözni munka közben a kőműves. Vagy itt egy másik videó a Facebook-on arról, hogy a mezőgazdaságban hogyan használják fel a robotok tudását növényvédelemre vagy például a termés vizsgálatára.

A robotokat fejlesztő kutatók legtöbbször egyébként nem egy konkrét célra dolgozzák ki a gépeket. Nem az a céljuk, hogy egy-egy munkafolyamatra készítsenek automata munkaerőt, hanem maga a mesterséges értelem létrehozása érdekli őket. Például elképzelni is nehezen tudjuk, mennyire bonyolult feladat az emberi járás utánzása. Kiderült, hogy a járás sokkal stabilabb és gyorsabb közlekedés, mint a kerekeken történő gurulás, így most a robotok fejlesztésében is ez a fő irány. Alig pár hete mutattak be egy videót az Amber-Lab munkatársai egy robotról, mely minden eddiginél jobban utánozza az emberi járást. Érdemes megnézni, kifejezetten úgy tánik, mintha járás közben riszálná a csípőjét. A fejlesztésben egy amerikai cég, a Boston Dynamics az egyik élenjáró a világon. Érdemes megnézni egy rövid összefoglalójukat a legjobb munkáikról. Bevallom, engem komolyan megdöbbentett, hogy itt tart a robotok fejlesztése. Egy robotkutya jól jönne itthon is, nem?

A robotok tehát egyre inkább itt vannak körülöttünk a háztartásban is és az utcán is. Egyre több területen találkozunk majd a mesterséges intelligenciával. Hogy otthon mi jön majd a robotporszívó után? Talán az ebédet készítő, vagy a ruhákat kivasaló robot – mindkét feladat elég sok időt vesz igénybe, s biztos vagyok benne, hogy a háziasszonyok többsége szívesen adná át a munkát gépagyú segítőjének.
Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.