0

Használható-e kisgyermek mellett robotporszívó?

2016.09.23.
Használható-e kisgyermek mellett robotporszívó? Egy robotporszívó veszélytelen háztartási cikk, ám mégis csak egy működő elektromos berendezés. Gyermekek közelében ne hagyjuk felügyelet nélkül. A „ki tesz kárt kiben?” meccs azért nem lefutott ügy, bármelyik fél kerülhet a vesztes oldalra!
A legkisebb, a kiságyában tartózkodó gyermekben a robotporszívó nem fog semmilyen kárt tenni. Az esetek többségében a készülék nyugodtan dolgozhat akkor is, amikor a baba alszik. A robotporszívó zaja kisebb egy hagyományos porszívó zajszintjénél. Egy átlagos porszívó 75-80 dB zajt bocsát ki, míg a Roomba 774 hivatalos zajszintje 64 dB, a Roomba 880 pedig 60 dB zajt bocsát ki a gyári adatok szerint. A kisbaba esetleg megrezzen a gép bekapcsolására, a folyamatos működés duruzsoló hangja viszont akár el is ringatja. A készülék a porszívókkal ellentétben nem fújja magából működés közben a port, így nem kell kiüríteni a szobát és szellőztetni a takarítás ideje alatt. A baba mellett tehát nyugodtan működhet a robotporszívó.

A kicsit nagyobb babáknál már arra kell felkészülni, hogy a gyermek figyelmét nagyon is le fogja kötni a szobában felfedezett, ide-oda mozgó szerkezet. A kiságyban álldogáló baba szeretné magának megszerezni ezt az új játékszert. Valószínű, hogy megpróbálja megfogni, vagy legalább megdobni valamivel. Megfogni nem tudja, a keze hiába nyúl ki a kiságy rácsai között, nem fogja elérni még az ágy alá bekúszó robotporszívót sem. Marad a dobálás. A kiságyból kizuhanó plüssmacit, ugyanolyan akadályként észleli majd, mint a lakás összes többi berendezési tárgyát. Szépen körbetakarítja és kész.

A nagyobb, a lakásban totyogó vagy mászó kisgyermekkel már nem ilyen egyszerű a helyzet. Ő nem marad egy helyben, s nem is csak nézi a szobában cirkáló robotot. Amíg ül, addig nincs gond, a robot körbetakarítja. Nem fog nekiütközni, szenzorai ugyanolyan akadályként azonosítják, mint a bútorokat.

Nagyjából ez az a kor, amikor már nem szabad a babát egyedül hagyni a bekapcsolt robotporszívóval. Mindkét fél érdekében! A kicsi is megsérülhet attól, hogy piszkálni kezdi a robot alját, s keze beszorul a kefék közé. Ne feledjük, a robotporszívó nem gyermekjáték, hanem bekapcsolt elektromos háztartási készülék. Kezelése felnőttek dolga.

A baba figyelmét biztosan felkelti a készülék és megpróbálja megfogni. Ha elkapja, a viszonylag kis súlyú, 3-4 kg közötti készülékeket talán már meg is tudja fordítani. Ha ráfekszik, akadályozza a készülék mozgását. A robot is súlyosan megsérülhet, ha a baba a játékaihoz hasonlóan kezd bánni vele. Erős és sokat bíró szerkezet egy robotporszívó, de a tartósságát nem egy kisgyermek akaratlan károkozására méretezték.

Később, amikor a gyermek már nem fog kárt okozni a gépben és azt is megérti, hogy nem nyúlunk a kefék közé, újra nincs akadálya annak, hogy a porszívózás ideje alatt a szobában tartózkodjon. A robotporszívó nem bocsát ki szennyező anyagot sem káros sugárzást. Nem fújja ki a port, nem teszi tönkre a gyermek tüdejét és nem okoz allergiát, mint a hagyományos porszívók némelyike. Használata biztonságos, csak a kutató kicsi kezektől igyekezzünk távol tartani a készüléket.
Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.