0

Hagyd dolgozni a robotporszívót

2017.01.11.
Hagyd dolgozni a robotporszívót
Amikor első alkalommal vásárolsz robotporszívót, el kell telnie néhány napnak, míg a hozzá illő takarítási módot megszokod. Az lesz a legnehezebb, ami később a legnagyobb könnyebbséget adja majd: hogyan hagyd dolgozni a robotot, hogyan tudd megállni, hogy állandóan beleavatkozz a munkájába.

Amikor hazaviszed és először munkába állítod az új – és első – robotporszívódat, legalább kétféle érzés munkál benned. Az első, hogy mindenképpen látnod kell, mit művel az új szerzeményed. Nincs ebben semmi rossz: idős rokonom, amikor új mosógépet vásárolt, első alkalommal ott ült két és fél órán át a zúgó gép mellett, hogy megismerje a működését. Úgy érezte, neki látnia és hallania kell, hogy mikor, hogyan dolgozik a készülék, hogy a későbbiekben a hibás működést is időben felismerje. Szóval tudom jól, semmi ciki nincs abban, ha ott ülsz a szoba közepén és órákig nézed, hogyan dolgozik a robotporszívód. Élmény látni, ahogy forgolódik, ahogy okosan kikerüli az akadályokat. Minden nap észre lehet venni valami újdonságot a működésében, s ezzel olyan elégedett tudsz lenni, mintha a kiskutyád tanult volna valami új trükköt az előző napi sétához képest.

 

Hagyd magára a robotporszívót, hadd tegye a dolgát


Az egyedül hagyott robotporszívó végzi a leghatékonyabb munkátAz első napok öröme után a legfontosabb, amit jó lenne megtanulnod, hogy hagyd végre egyedül dolgozni a robotporszívódat. Ezeket a készülékeket nem arra tervezték, hogy folyamatosan felügyeld a működésüket. Nincs rá szükségük. A legjobb, amit tehetsz az, hogy olyankor dolgoztatod, amikor nem is vagy otthon. Különben előbb-utóbb valamilyen módon megpróbálsz majd beavatkozni a működésébe, pedig azzal csak nehezíted a munkáját. Például megfogod és odateszed, ahol a legpiszkosabbnak látod a padlót. Vagy megpróbálod a távirányítóval irányítani takarítás közben, hogy arra menjen, ott porszívózzon fel, ahol te szeretnéd. Nem kell. A robotporszívót arra tervezték, hogy saját maga derítse fel a területet, s a rendelkezésére álló idő alatt takarítsa azt ki. Ha ebbe beavatkozol azzal, hogy megfogod és egy másik helyre átteszed, azzal megzavarod a tájékozódását és arra kényszeríted, hogy minden pillanatban más feltételeket kelljen megismernie.

Ne a folyamatot, hanem a végeredményt nézd

A másik érzés, ami a robotporszívó munkájával kapcsolatban kezdetben talán elfog, az a takarítás minőségével kapcsolatos rendkívül magas elvárás. Vettél egy gépet, ami többszörösébe került, mint az eddigi porszívód, amiről mindenki azt mondja, hogy milyen tökéletesen takarít, mekkora nagy segítséget jelent és mennyire meg fogja változtatni az időbeosztásodat is. És erre mit tapasztalsz? A robotporszívó elindul és elmegy a padlón látott porcica mellett, ott hagyja érintetlenül. Látod, és majd’ megüt közben a guta, hogy ott hagyja a cipőkről levert sarat az előszobában. Megy benned egyre feljebb a pumpa: most akkor miért megy arrébb, hát NEM LÁTJA, hogy ott a kosz az előszobában? Tényleg csak erre képes ez a – és majdnem kimondod magadban: ez a vacak? Ennél persze a robotporszívód sokkal többre képes, csak hagyni kell dolgozni.  

A robotporszívód nem úgy takarít, ahogyan te porszívóztad fel a szobát régebben. Rád valószínűleg a teljesen szisztematikus takarítás volt jellemző. Porszívóztál egy kicsi, talán fél négyzetméteres területen, s ha úgy érezted, hogy az eredmény már tökéletes, akkor léptél csak tovább. A robotporszívó nem így működik. A legtöbb gép nem osztja fel kis kockákra a területet, hanem egyben kezeli a rendelkezésére álló teret. (Egyes modellek képesek a celláról-cellára takarításra is. Az LG celláról-cellára üzemmódja például 3x3 méteres négyzetekre osztja fel a teret, s akkor lép át a következőre, ha az elsővel már teljesen készen van.) A legtöbb robotporszívó egyben kezeli a takarítási időt is. Nem az a célja, hogy öt percen belül az éppen most takarított egy négyzetméteres terület tiszta legyen, hanem az, hogy az egy órás, vagy másfél órás teljes takarítási ciklus végére legyen értékelhető végeredmény. Menet közben figyelni, hogy éppen most mennyire tiszta a lakás, miért ment el a piszok mellett, miért nem takarított ki itt és itt, az pont olyan, mintha sütés közben kapkodnád ki a tésztát a sütőből és azon aggódnál, hogy a közepe miért nem sült át még egészen.

A robotporszívó akkor tud legjobban, leghatékonyabban dolgozni, ha békén hagyod. A legjobb, ha akkor indítod el, amikor elmész otthonról – akár kézi indítással, akár az időzítőjét beprogramozva. Ha percről-percre felügyelni akarod, ha a munkáját befolyásolni akarod, ha mindenképpen te akarsz lenni a főnök és nem hagyod, hogy önállóan végezze el a munkáját, akkor éppen attól fosztod meg, ami a legnagyobb erőssége. Attól, hogy robotként levegye a terhet a válladról és a munka önálló elvégzésével felszabadítson téged a munkavégzés kényszere alól.

A te otthonodba vajon melyik robotporszívó illik igazán? Töltsd ki a robotválasztó tesztet és találd meg a számodra legjobban megfelelő robotporszívót!


A robotporszívó legyen Veled!

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.