0

Fűnyíró robot vs focipálya: ki győz le kit?

2016.07.02.
Fűnyíró robot vs focipálya: ki győz le kit? Egy fűnyíró robot kiválasztásának egyik legfontosabb szempontja, hogy teljesítménye illeszkedik-e a kertmérethez. Vajon van-e olyan fűnyíró robot, ami képes megbirkózni egy focipálya rendszeres fűnyírásával?
Való igaz, a háztartási célra szolgáló fűnyíró robotok többségét nem erre a felületnagyságra tervezték. A robotfűnyírók ideális kertmérete a néhány száz négyzetméter. Ezek a készülékek nem ipari felhasználásra készültek, hanem kifejezetten otthoni, családi házas kertméretekre tervezték őket.

A kisebb kertekhez javasolt fűnyíró robot általában 700-1000 négyzetméteres kertnagyságig javasolható. Népszerű készülék például a Husqvarna Automower 320, melyet kétezer négyzetméter körüli kertekhez javasolnak. Az ideális a 2200 négyzetméter, a legjobb teljesítményt a gép akkor nyújtja, ha a kert ettől lefelé és felfelé sem tér el 20 százaléknál nagyobb mértékben.

Az ideális területméret betartása egyébként azért lényeges, mert a megadottnál nagyobb területen a gép már nem tud egy feltöltéssel végezni. Az eredmény így elég felemás lenne. A fűnyíró robot a legjobb eredményt akkor hozza, ha random üzemmódban működik. Ez azt jelenti, hogy nem sorról-sorra halad, csíkot húzva, hanem szabálytalan mintát követ. Közben egy-egy területet többször is végigjár, hogy a fűnyírás a lehető legalaposabb legyen.

Ha a gépet a javasoltnál nagyobb területen használjuk, ez azzal jár, hogy az akkumulátor kimerülése előtt nem tud teljesen végezni a munkával. A random üzemmódnak köszönhetően a végeredmény egy elég nagy összevisszaság lesz. Egy-egy csíkban magas marad a fű, egyes helyeken félig lesz levágva, máshol tökéletes a nyírás. Ezért csak akkora területre szabad ráengedni a fűnyíró robotot, mellyel meg tud birkózni.

Na és akkor a focipályához mit szólna?

Egy szabványos füves focipálya 105 méter hosszú és 68 méter széles, azaz a területe 7140 négyzetméter. Ez túl nagy a legprofibb háztartási célú fűnyíró robot számára is. A legerősebb háztartási célú készülék a Husqvarna Automower 450x robotfűnyíró, melyet a gyártó maximum 5 ezer négyzetméteres gyepterület nyírására javasol. Ez még mindig egyharmadával kisebb az NB1-es focipálya méreténél. Problémás lehet a fű magassága is: az első osztályú pályákon 15-25 milliméteres a megengedett fűmagasság. A fűnyíró robot képessége ehhez képest a határon billeg, mert a többség 2-6 centiméter közötti magasságot tud produkálni.

Egy kispályás focipálya kezelésére viszont nagyon is megfelelő eszköz a fűnyíró robot! A szabványos, nemzetközi mérkőzésekhez is használható kispályás méret 18-22 méteres szélességet és 38-42 méteres hosszúságot jelent. Ez a legnagyobb méretet figyelembe véve is maximum 924 négyzetméter, mellyel még a legkedveltebb háztartási célú fűnyíró robotok is simán elbírnak! Ezer négyzetméteres a kapacitása például a Bosch Indego fűnyíró robotnak. Focipályára ez azért is jó, mert felméri a terület nagyságát és amikor elkezdi a munkát, akkor szép, szabályos vonalakban halad előre. Ez valószínűleg csíkosságot is okoz a gyepen. Egy kertben ez sokaknak nem tetszik, focipályán viszont kifejezetten előnyös, szebb, rendezettebb külsőt ad a játéktérnek.
Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.