0

Friendly Robotics Robomow RC306 robotfűnyíró teszt

2014.08.01.
Friendly Robotics Robomow RC306 robotfűnyíró teszt

A 2013-as IFA szakkiállításon leleplezett új Robomow szériák újszerű külsejükkel és trendi, Bluetooth-os irányíthatóságukkal hívták fel magukra a kockák figyelmét. A 600 négyzetméteres kertekbe szánt robotról írtak hideget meleget, de azért a fejlesztők csak nem dolgoztak hiába.

Részletek az eredeti cikkből. A teljes cikk itt olvasható: 

"Az egyszerű, de véleményünk szerint nagyon mutatós dizájn egy nagyon masszív és nehéz robotot rejt. Megemelve konkrétan elpusztíthatatlannak hat. A fűnyíró robotok többségéhez hasonlóan határoló kábeleken belül mozog és egy háromágú, erős késsel csapja le a beállított szint fölé nyúló fűszálak tetejét. A kisebb Robomow modellek különlegessége, hogy a kés nem középen, hanem kicsit jobbra eltolva került a robot aljára, így jobb oldalon a hátsó kerék vonalán is túlnyúlik. Ennek köszönhetően a robot képes a szegélyeket is úgy lenyírni, hogy a kerékkel nem megy a füvön kívülre."

"A középről jobb oldalra eltolt kés sajnos nem nyúlik annyira túl a keréken, mint ahogy a burkolatból sejthetnénk, de a 2 cm-es túlnyúlás is több mint a semmi. Sajnos a kés végétől a burkolatig még 8 cm van, így a robot a gyep szintjéből kiemelkedő akadályok mellett nagyjából ilyen távolságban nem lesz képes a fű nyírására. A kés végének távolsága a burkolattól a másik oldalon 9, a robot elején pedig 14 cm. A kés a Robomow esetén nem egy zárt, körbeburkolt térben forog, így a lenyírt fűszálaknak sokkal kisebb esélye van arra, hogy feltapadva összegyűljenek a kés körül. Ez a robot teljes tisztítását kicsit megnehezíti, hiszen a burkolat alatt sokkal több helyre bejutnak a fűdarabok, de a nyárra kitett robotot valószínűleg nem kell olyan gyakran tisztítani, mint zárt késház esetén kellene."

"A Robomow RC306 a fűnyíró robotok többségéhez hasonlóan véletlenszerűen mozog a gyepen. A határoló kábelt elérve hátrál egy kicsit, majd elfordul és egy másik irányba indul tovább. Ugyanez történik, ha fának vagy más masszív akadálynak ütközik. Az azonnal látszik a Robomow-n, hogy gyártója nem ma kezdte a robotfűnyíró gyártást. Nagyon szépen, ügyesen forgolódik."

"A Robomow robotok zajszintje sokat csökkent, de még mindig hallhatóan hangosabbak, mint például a Husqvarna vagy az AL-KO robotjai. Ennek legfőbb oka, hogy a Robomow-k alatt egy nagy kés forog, ami ventilátor módjára kavarja a levegőt a robot alatt. Igazából nem a kést forgató vagy a meghajtást biztosító motoroknak van hangja, hanem a késnek. Este tízig minden gond nélkül engedtük nyírni, de utána inkább már tiltottuk a munkát, nehogy a szomszédokat zavarjuk vele. A mért zajszint egyébként 69-70 dB környékén mozgott."

Értékelés

"Igaz, hogy hangosabb egy kicsit a többinél, és az is igaz, hogy az ütközéseket erőszakkal próbálja meg megoldani, mégis nagyon jó robotfűnyíró a Robomow RC306. Kimondottan a szegélynyíráshoz igazított elrendezésnek hála külön erőlködés nélkül le tudja nyírni a terület széleit is. Ugyan véletlenszerűen mozog, a területlefedő algoritmusa a legjobbak közül való. A határoló kábelt már távolról is jól érzékeli, így még a fű letaposásának elkerülésére is tud figyelni. Ár-érték arányban nagyon jó darab, a geekek pedig a Bluetooth kapcsolatnak hála egy app segítségével is tudják vezérelni. Igazán versenyképes csomag, ha valaki 400-600 m2-es területre nyírására keres megoldást."

Teljes cikk

Tovább a termékhez 

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.