0

Felmosó robot és feltörlő robot – mi a különbség?

2016.09.07.
Felmosó robot és feltörlő robot – mi a különbség? Látszólag nagyon hasonló célokra használható a Scooba 450 felmosó robot és a Braava 390T feltörlő robot. De mégis, mi a különbség a kettő között? Melyiket mikor érdemes választani?

A két készülék bár hasonlónak tűnik, valójában pont annyi a különbség közöttük, mint a felmosás és a feltörlés között.

A felmosó robotot hideg padlón, konyhakövön, műanyag padlón használjuk. A robot három fázisban működik. Előbb felsöpör, s a szemetet elraktározza a tartályába. Majd egy mosószeres oldattal (vagy akár a helyébe öntött ecetes vízzel) felmossa a padlót. Nagyon takarékos, mindössze 4 deciliter vizet használ el a teljes művelet során. Vizet fecskendez a földre, ezzel fellazítja a piszkot, majd a kefékkel felsikálja a padlót, végül a robot fenekén elhelyezkedő mikroszálas kendővel végigtörli a felületet. Harmadik fázisként pedig újra feltöröl, ekkor már víz hozzáadása nélkül. Ezt a három fázist viszont nem egymás után végzi – tehát nem úgy viselkedik, hogy előbb eláztatja az egész konyhát, majd a következő menetben már csak sikálja a követ.

A robot mindig tiszta vízzel dolgozik, a felszívott piszkos vizet egy külön szennyvíztartályba gyűjti. Így ezt a takarítás végén ki kell önteni, s a tartályt kiöblíteni.

A felmosás után a padló vizes marad – ugyanúgy, ahogyan a kézi felmosás után is egy ideig száradnia kell a padlónak. A kőnek, műanyagnak ez a nedvesség nem árt meg, a szobai padlónak azonban nem tenne jót. Ezért nem ajánljuk, hogy melegpadlós burkolaton használjuk ezt a gépet. Bár nagyon kevés vizet használ, azért ez rendes felmosás, nem csak egy kis nedves ruhás feltörlés.

Fontos az a tulajdonsága is, hogy ez a robot nem fog porszívózni. A szemetet felmosás előtt felsöpri, de hagyományos porszívózást nem végez. Egy szőnyeggel tehát nem nagyon tudna mit kezdeni.

A Scooba 450 egy viszonylag kis terület felmosására alkalmas – ha egy hosszú irodai folyosó napi felmosásával kell megküzdened, akkor inkább hagyományos készüléket válassz. Két programja van: a kisebb 14, a nagyobb 28 négyzetméteres terület felmosására alkalmas.

A feltörlő robotot ezzel szemben meleg és hideg burkolatra egyaránt ajánljuk. Ezt a készüléket akkor érdemes választani, ha a lakásban leginkább kemény burkolatok vannak: parketta, padló, kőpadló és nincs, vagy nagyon kevés a szőnyeg vagy padlószőnyeg. Ez a robot csak egészen enyhén szívja a port. Sokkal hasznosabb a feltörlésben. Alján mikroszálas kendők találhatók, melyek akár száraz üzemben, akár nedves törléssel minden piszkot, szemetet összeszednek a padlóról.

A Braava feltörlő modellje sokkal okosabb is a felmosó robotnál. Eleve nagyobb a kapacitása. Míg a felmosó Scooba 14-28 négyzetméteres felülettel tud csak mit kezdeni, addig a Braava akár 60 négyzetmétert is feltöröl egy feltöltéssel.

A robotot két üzemmódban lehet használni. Beállítható úgy, hogy csak szárazon töröljön, s úgy is, hogy nedves kendőt használva tisztítsa meg a padlót. Száraz feltörléskor nem véletlenszerűen mozog, hanem szisztematikusan, csíkról-csíkre halad, hogy ne keveredjen a már felsöpört felület a még piszkos padlóval.

Vízfelhasználásban a robot nagyon takarékos. A víztartálya egyenletesen, szinte csak csepegtetve adagolja a vizet. Ezen a roboton nincs tartály a piszkos víz számára. Annyi vizet soha nem használ fel, hogy a padló ettől tocsogjon, s külön fel kelljen szívni. A robot csak nedves feltörlést végez, tehát nem a padlóra önti a vizet, csak a törlőkendőket nedvesíti be.

A Braava még egy különlegességet rejteget: ehhez a készülékhez NorthStar navigáció is használható. Ez a készülék arra aló, hogy segítsen meghatározni a robotnak a saját helyzetét. Ezzel tájékozódik. Így képessé válik arra, hogy ne véletlenszerűen mozogjon, hanem csíkról-csíkra haladva törölje fel a konyha vagy a nappali egész területét. Általában egy 4x4 méteres kockán dolgozik egyszerre, amint azzal végez, indul a következőre. Aza akadályokat (pl. szék lába) igyekszik kikerülni, majd az akadály után megpróbálja újra az eredeti vonalon folytatni a feltörlést. Ha a különböző helyiségekben több navigációs kockát elhelyezünk, akkor a Braava képes lesz helyiségről-helyiségre is járni és egymás után mindegyiket feltakarítani.

Ne feledkezzünk meg az ár kérdéséről sem. A Scooba jelenleg akciósan 159.901 forintért kapható, a  Braava mostani ára 99.899 forint.

S hogy a kettő közül melyiket érdemes inkább megvásárolni? A Braava korszerűbb, nagyobb kapacitású, nagyobb terület tisztítására alkalmas, nagyon csendes, abszolút szerethető készülék, ráadásul jóval olcsóbb is, mint a másik. Átlagos tisztaságú lakásba, napi feltörlésre mindenképpen ez javasolható. Viszont amit végez, az nem a klasszikus felmosás, inkább csak feltörlés. Ha a padló erősebben piszkolódik, sáros szennyeződés kerül rá, akkor nem elég a Braava feltörlése. Ha egy szép kőburkolatú nappali-étkezőben a háziasszony kétnaponta felmos, akkor a közbeeső napokon a Braava feltörlése tökéletesen elég ahhoz is, hogy a gyerekek a padlón játszhassanak. Egy erősen igénybe vett konyha takarítására, vagy egy orvosi rendelő nagyobb forgalmú várótermének a tisztítására viszont mindenképpen a felmosó robotot tudjuk inkább ajánlani.

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.