0

“Fejlesztettem” takarítási szokásaimon — iRobot Scooba 230 felmosó robot

2012.07.06.
“Fejlesztettem” takarítási szokásaimon — iRobot Scooba 230 felmosó robot

Egy Roomba 531-el kezdődött Dyra blogger és a háztartási robotok közös története. Úgy tűnik, ő is azok közé tartozik, akik nemcsak használják a robotokat, de szívesen meg is osztják tapasztalataikat az interneten. Dyra-blogján már a legújabb felmosó robotról is szerepel bejegyzés, hiszen  Magyarországon elsők között robotizálta  a felmosást is lakásában egy iRobot Scooba 230-al.

Másfél éve boldog tulajdonosa vagyok egy iRobot Roomba 531 automata porszívózó gépnek, ami nagyban megkönnyíti a lakás pormentesen tartását (lakótelep első emelet, időhiány, kis trehánysággal fűszerezve, szóval por van bőven). Már akkor szemeztem iRobot Scooba 230-as felmosógéppel, hiszen nagyjából akkoriban mutatták be a tengerentúlon. Nagyobb iRobot Scooba sosem jött nálam szóba, főleg amiatt, mert meglehetősen drága és a lakásom nem épp egy palota, igazából kicsi helységekből áll, ahol a nagyobb iRobot felmosó épphogy meg tudna fordulni.

iRobot Scooba 230iRobot Scooba 230

Na, szóval, a Robot Scooba 230-as USA-ban természetesen lényegesen olcsóbban megvásárolható - köszönhetően a kisebb ÁFÁ-nak és még tudja a fene minek - nekem meglehetősen sokat kellet érte leszurkolnom: 88 000 Ft-t (ennyiért van egy felmosó rabszolgám).

Külső mustra:

Nagyon kicsi! De tényleg! A képek és videók át sem adják. Simán bemegy a lakótelepi radiátor alá. Mondhatni mutatós is, bár ez erősen szubjektív, ami viszont lehet egyeseknek zavaró, hogy a karcok közelről nézve már 1 - 2 nap után láthatóak lesznek. Persze ez egy takarítógép, ami folyamatosan ütközik. Még jó, hogy karcos!

A csomag tartalma:

  • 1db Scooba 230.04 felmosó robot
  • 1db szürke virtuális fal
  • 1 db hálózati csatlakozó
  • 1 db Scooba APS akkumulátor
  • 1 db fekete műanyag tárolólap (200-as sorozathoz)
  • 4 csomag Scooba padlótisztítószer

iRobot Scooba 230iRobot Scooba 230iRobot Scooba 230iRobot Scooba 230
iRobot Scooba 230iRobot Scooba 230iRobot Scooba 230iRobot Scooba 230

Kezelés:

Naivan vártam itt is dokkolót, mint a roombánál, hát csalódnom kellet. Kapunk egy kis műanyag tálcát, amire éppen rátehetjük, de sajnos minden töltéshez kézzel kell csatlakoztatni a jószágot. Gondolom ez amiatt van, hogy a vízre érzékeny részek ne kerüljenek még véletlenül se kapcsolatba a folyadékkal. Épp ezért maga a csatlakozó is egy gumis védősapka mögé van rejtve, amit ugye csak töltéskor nyit fel a user. A töltés visszajelzést is az adapteren látjuk: ha teljesen fel van töltve folyamatosan világít az adapteren egy zöld led, míg a folyamat közben pulzál.
Egyéb iránt én nem tudtam bele úgy tölteni vizet, hogy egy kicsi ne menjen félre. Logikusan és a készüléket elnézve nyilván nem szabad vízbe dobni, de szerintem bizonyosan cseppálló. Így nem kell parázni attól, hogy ha egy kis vizecske ráfröccsen, ne adj' isten ráfolyik.
Mint a irobot porszívó a Scooba 230-as is moduláris. A leírás tájékoztat is minket, hogy ajánlott minden egyes felmosás után a felmosótálca (simán letapintható egy mozdulat) és a kerekek megtisztítása is; amiket szükség esetén el is tudunk távolítani.
A víz betöltése a "FILL" feliratú részen történik, amihez - gondolom a jobb telítődés elősegítése érdekében - ki kell nyitni a "EMPTY" oldalt is.
Működésbe hozása pedig "hülyebiztos" mondhatni: bekapcs gombbal előbb be kell kapcsolni a készüléket, majd meg kell nyomni "CLEAN" gombot. Ha csak egyszer nyomjuk meg, akkor indul a hosszú 45 perces program, ha nyomva tartjuk, akkor indul a 20 perces rövid.

A program és a takarítási módok:

iAdapt Responsive Cleaning Technology nevezetű szofter dolgozik a jószágban, a program spirál, falkövető, és keresztirányú üzemmódok közül választja ki a legmegfelelőbbet a takarítási ciklus alatt. (Nincs rá semmilyen befolyásunk, ez teljesen automatikus).

iAdapt Responsive Cleaning Technology irobot Scooba 230

Tapasztalatok:

Hihetetlen, hogy milyen kis helyekre bemegy (radiátor alá, virágtartó állvány alá, magasabb ágyak alá, budi mögé)!

Ellenben sajnos az a "megfigyelésem", hogy bár a gyártó azt írja 14 négyzetméterig ajánlja, nálam ez nem igazán akar összejönni. Ugyanis a nagy szobánk kb. 14 négyzetméter felülettel rendelkezik és a 45 perces program - ugyan nem sok helyen, de mégis van, ahol nem megy át. Érdemes a hozzáadott virtuális fallal trükközni, ezáltal a kicsit problémás részek leválaszthatók. Mit értek ez alatt?
A szobánkban van egy rész, ami cumira teszi a kis Scoobát : ezt a "területet" egy négylábú szék egy három lábú virágtartó és egy szintén 4 lábú radiátor alkotja. Na, itt percekig is képes pattogni. Ami abból a szempontból jó, hogy ott legalább precízen felmos, de máshol meg száraz marad a padló és a 45 perc ketyeg. Tehát ilyen szempontból kicsit bugyuta, mert nem ismeri fel, hogy egy jó ideje egy helyen bolyong. Persze miután kiismertem, ezt a hibát a leválasztással könnyen orvosolni is tudtam. Az biztos, hogy a fentebb említett méretnél nagyobb helységekkel egy felmosással nem fog tudni végezni. A két felmosás pedig a lap alján kiderül, miért csücskös.

iRobot Scooba 230

Igazi erőssége a kisebb helységek. Pöpec, de tényleg! Próbáltam tiszta vízzel és a hozzá adott Super Enzimes felmosóval is. Még tiszta vízzel is ok, de az enzimes csodaszerrel meg kiváltképp. Nemrég mozgattam el egy bútort és volt egy kis poros letapadás, ami eddig nem jött fel. A kis drága párszor átfordult rajta és nagyon szépen el is tüntette! Egy baj van csak ezzel a szuper felmosó adalékkal: barom drága. Egy flakon 2800 Ft és 64 felmosásra elegendő.

(Róla van szó:)
Scooba felmosószer

Üzemidő:

Nem sok. A 45 perces program után kb. még 5 percet tud motoszkálni. Szóval nincs olyan, hogy egy nagy helységet majd "kettőbe" felmosok. Illetve, ha szerez az ember még 1 aksit, amit fel is tölt. Megjegyzem, ez nem is olyan nagyon elrugaszkodott ötlet, mivel az aksit egy mozdulattal ki-be lehet helyezni. Viszont van egy kis probléma: mégpedig a töltési idő, ami simán van 8 óra. Tehát, ha lenyomunk egy 45 perces progit vagy két 20 perceset, azok után 8 órát minimum kell töltenünk, hogy újra felvegye a melót.

Összegzés:

Jó! De tényleg. Ugyan nem mos fel jobban, mint ahogy a legtöbb ember tud. Viszont, ha lusták vagyunk vagy kevés az időnk, akkor remek bajtárs lesz. A falak mellet kiválóan teker, nagyon kis helyekre is bemegy, könnyű kezelni, egyszóval teljesen rendben van. Hozzátenném, hogy a Roomba porszívó mellett nehéz bármit is csinálni olyan hangos; ellenben ez a kis jószág csendesnek mondható.. Amit nem szeretek benne, az tényleg csak szőrszálhasogatás: ilyen az aksi rövidke üzemideje és hogy nem kompatibilis a Roomba virtuális falával. De ezek tényleg csak "találjunk már rajta fogást" alapú megjegyzések.

Nem ajánlom senkinek, mert drágán mérik (88 000 magyar forint), aki ennek ellenére mégis megveszi, az viszont nem fog csalódni.

ui: nem írtam, de természetesen Magyar nyelvű kézikönyvet is kapunk hozzá.

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.