0

Ezüstionok segítenek csíramentessé tenni a levegőt

2017.01.25.
Ezüstionok segítenek csíramentessé tenni a levegőt
A már több hónapja tartó fűtési szezonban sok lakás levegője az utolsó csepp nedvességtartalékát is elveszíti. A túl száraz otthoni levegő ellen védekezhetünk párásító készülékek használatával. A párásítás azonban egy új, nem várt veszélyforrást is magával hozhat: jelentősen hozzájárulhat az egészségre káros mikroorganizmusok, gombák, baktériumok elszaporodásához. A megoldás: gyakori fertőtlenítés, vagy ionizáló kockát is tartalmazó párásító.

Az ultrahangos hidegpárásítók nagyon finom cseppekre porlasztják szét a vizet. A hideg pára, mint a köd, eloszlik a levegőben. A melegpárásítók viszont felforralják a tartályba töltött vizet, s a forró vízgőzt juttatják a levegőbe. Mindkét típusú párásítóban megtelepedhetnek a baktériumok, melyek a vízpárával együtt kijuthatnak a levegőbe. Ha belélegezzük ezeket a baktériumokat, az betegséget okozhat.

Melyik párásító nem juttat baktériumokat a levegőbe?

Egy nálunk is kapható párásító, a Stadler Form Oskar egy német teszt szerint igen jól vizsgázott ebben a kérdésben. A levegőbe juttatott baktériumok mennyisége a tesztlabor mérései alapján minimális volt, a legjobb eredményt mutatta a vizsgált párásítók között. Neves gyártók igen drága készülékeit utasította maga mögé. Sajnos, sok párásító bármilyen jól ellátja az alapfunkcióját, kellemes, páradús környezetet biztosít a lakásban, ezzel együtt kiváló táptalajt is létrehoz a baktériumok számára.

A tesztet a laboratórium csíramentes kamrájában végezték, ahol pontosan mérni tudták a készülékek által kibocsátott gombaspórákat, baktériumokat, egyéb csírákat. A tesztelt készülékek közül a Stadler Form Oskar volt az egyetlen, melynél nem találtak a kifújt párában kórosan elszaporodott mikrobákat.

Az ezüst antibakteriális hatásai

A nyertes párásító fő eszköze egy ionizáló ezüstkocka, mely megfelelő védelmet nyújt a betegségeket kiváltó mikroszkopikus lények szaporodása ellen. A kocka ezüstionokat tartalmaz, melyek a vízbe jutott mikrobák szaporodását gátolják.

Az ezüst antibakteriális tulajdonságait nem most fedezi fel a tudomány, azt már az ókori civilizációk emberei is ismerték. Fertőtlenítő hatása miatt dobtak például ezüstpénzeket a kutak vizébe, vagy emiatt használtak ezüst korsókat a víz tárolására. Nem véletlenül váltak népszerűvé az ezüstből készült étkészletek sem. Csak kisebb részben volt a család gazdagságának érzékeltetése az ezüst evőeszközök és tálak használatának a célja: valójában abban is fontos szerepe volt, hogy fertőtlenítse az evőeszközöket, csökkentse a fertőzések kialakulásának lehetőségét.

Azt már a 19. század végén igazolták, hogy egyes fémionok káros hatással vannak egyes mikroorganizmusokra. Ilyen a réz, a cink, a vas, az alumínium is, de az ezüst kiemelkedik közülük. Az ezüstionok körülbelül 650 féle kórokozót pusztítanak el, s hatásosak a penészgombák ellen is.

Hogyan működik az ezüstion?


Gyakori használati módszer, hogy valamilyen eszköz bevonatához ezüst-kloridot adnak. Az ezüst-kloridban a levegőben található nedvesség hatására ioncsere indul meg. Az ezüstionok a tárgy felszínén sűrűsödnek össze. Itt reakcióba lépnek a levegőben található baktériumokkal. Kötést alkotnak a mikrobákkal, felszakítják a sejtfalukat, a sejtekbe kerülve pedig felgyorsítják a reaktív oxigéngyökök képződését. Megváltoztatják a sejt energiatermeléséhez szükséges enzimeket, gátolják a DNS reprodukcióját, és a sejt hamarosan elpusztul. 

Az ezüstnek ezt a tulajdonságát szinte mindenütt hasznosítani lehet, ahol elvárás a fokozott higiénia: kórházak, élelmiszert előállító üzemek, gyermekintézmények, de akár háztartások is hasznát veszik. Sőt, ma már kapható ezüstszálat tartalmazó, antibakteriális hatású zokni is, mely gátolja a lábgomba kialakulását.

Iconic Silver ezüst kocka

Ionic Silver Cube ezüst tégla


A több különböző kivitelben kapható Stadler Form Oskar párásító egy ezüsttéglát tartalmaz, ez az ezüstionok kibocsátásával akadályozza meg a csírák és baktériumok elszaporodását. Az ionokat kibocsátó ezüsttégla akkor kezd működésbe, ha vízzel kerül érintkezésbe a készülék belsejében. Így nem csak bekapcsolt állapotban, hanem kikapcsolva is működik. Az ezüstkockából kilépő ezüstionokat nem lehet túladagolni, ellenáll a tisztításra használt vegyszereknek és a vízben található tipikus vegyületeknek is. Kifejezetten hosszú élettartamú eszköz.

Ha nincs ezüstkocka a párásítóban


Ha nincs ezüstionos védelmi eszköz a párásítóban, akkor az is részleges megoldás lehet, ha az eszközben lévő vizet minél gyakrabban cseréled. Ha nem fogy ki a víz a készülékből, akkor semmiképpen ne hagyd benne az előző nap beletöltött vizet! Egy nap alatt a párásítóban lévő mikroorganizmusok jelentős szaporodásnak indulhatnak, s a párásító bekapcsolásával ezek akadálytalanul jutnak ki a légtérbe. A víz gyakori cseréje, a víztartály gyakori kitisztítása csökkenti ennek a veszélyét.

Az Ionic Silver ezüstkocka egyébként külön is megvásárolható és használható más típusú párásítókhoz is, így van lehetőség a jótékony hatások kiaknázására.

Kattints a gombra és nézd meg a Levegőguru oldalunkon tallható ultrahangos párásítókat. 

 
Kapcsolódó bejegyzések

Miért van szükséged páratartalom-mérőre?

Egy páratartalom-mérő műszer ma már éppen úgy hozzátartozik egy lakás berendezéséhez, mint régen a sima hőmérő. Rengeteg eszközünk van ahhoz, hogy a lakás klímáját barátságosabbá tegyük, de bizony mindegyik helyes működéséhez adatokra is szükség van! Ezt adja meg a páratartalom-mérő.


A túlpárásítás veszélyei

Bármilyen fontos is egy száraz lakásban a megfelelő páratartalom elérésre, a túlzó párásítás, vagy a nem megfelelő párásító használat több kárt okoz, mint amennyi hasznot hajt az ott élőknek. Kis odafigyeléssel könnyen elkerülhetők a párásító használatának a legfőbb veszélyei.

Mi kell ahhoz, hogy egészséges legyen a lakás levegője?

A ma elérhető háztartási gépek jó minőségű megoldást kínálnak az otthon felmerülő problémák nagy részének a megoldására. Jó gépeket találunk a lakás takarítására, a mosásra, ruhaszárításra, ételtárolásra, mosogatásra egyaránt.

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.