0

Érdemes-e megvenni egy igazán olcsó robotporszívót?

2016.11.08.
Érdemes-e megvenni egy igazán olcsó robotporszívót? Egy szupermarketben vásárolt nagyon olcsó robotporszívó is elfogadható megoldás lehet, ha valaki hajlandó lemondani a robotporszívók lényegét jelentő navigációs képességekről és automata működésről. A 30 ezer forintos robotporszívó is önállóan dolgozik, csak lényegesen kevesebb munkát tud elvégezni.

Egyes kereskedelmi láncok kínálatában megjelent már a lélektani határ alatti, 30 ezer forintra beárazott robotporszívó is. Mit tudhat egy ilyen készülék? Érdemes-e egy ennyire olcsó robotporszívót megvásárolni, vagy inkább felejtsük el végleg a túl olcsó termékeket?

Furcsa élmény, meg kell szokni, hogy a szupermarket polcain a kiló kenyér és a mustárosflakonok mellett ott állnak halmokba rakva a robotporszívók is. Érdemes-e szakboltokban, sokszoros áron vásárolni, ha a robotporszívó mára ennyire olcsón is elérhető termékké vált? Megsúgom előre: érdemes is lehet, de csak akkor, ha el tudod fogadni a nagyon súlyos kompromisszumokat.

Műszaki cikk a szupermarketből


Nem a robotporszívó az egyetlen műszaki cikk, melyet az ilyen szupermarketek árusítanak. Ebben a boltban is a robotporszívó mellett találhatunk tabletet, telefont, másutt tévét, autóhifit és más, hasonló termékeket is vásárolhatunk. Nincs ezzel baj, ha pontosan tudod, hogy mire van szükséged és mit kapsz a pénzedért. Tanácsot, műszaki szakértelmet, termékismeretet biztosan nem kapsz ezeken a helyeken. Ez két esetben lehet igazán probléma: ha a vásárlás előtt még vannak kétségeid vagy kérdéseid, vagy ha probléma adódik a termékkel a vásárlás után.

Ha ismered a terméket, amit megvennél és nincsenek kérdéseid, akkor ebből nem lehet nagy gond. De mit tud maga a termék, mire képes egy nagyon olcsó robotporszívó?

Robotporszívó nagyon olcsón


A 30 ezer forintos robotporszívót külsőre avatatlan szem alig tudja megkülönböztetni a nagyobb tudású készülékektől. Kerek, vannak rajta kapcsolók felül és kefék alul. Vajon mit tud?

Takarítási képesség. A robotporszívó motorjának a szívóereje önmagában gyenge. A jó hatékonyságú takarítást úgy valósítják meg, hogy a robot talpán található forgó kefék alaposan kikefélik a szőnyeget, felverik a padlóról is a port és mindezt a szívónyílás felé továbbítják. A szívómotor így már be tudja szippantani a lebegő porszemcséket. Amit tehát meg kell vizsgálni egy készüléken: találhatók-e az alsó részén forgó kefék, vagy a takarítási képessége kizárólag a szívómotor erősségén és az oldalsó bajuszkeféken múlik?

Navigáció. A videókon gyönyörűen látszik, ahogy egy rendes robotporszívó lelassít az akadályok előtt, majd irányít változtat anélkül, hogy bármivel is összeütközne. Fontos tudni, hogy ez egy nagyon fejlett navigációs megoldás, az olcsóbb modellekből ez hiányzik. A legolcsóbb robotporszívók mindig ütköznek az akadályokkal. A gépen körben találhatók a navigációt segítő szenzorok, de az akadályokat a gép nem kerüli ki. Óvatosan ütközik, az ütközés után irányt változtat és elindul másfelé.

A szoba teljes kitakarítása. Fogalmazzunk úgy, hogy a fejlettebb robotporszívók nem időhöz kötve takarítanak. Egy Roomba porszívó robot feltérképezi a rendelkezésére álló teret, s addig takarít, míg végig nem járta a helyiség minden egyes pontját. A készülékbe fejlett navigációs rendszer került, ami segíti a tájékozódásban. A legmodernebb típusok már pontosan tudják, hol járnak a szobában, s az útvonalukat a már megismert akadályokhoz igazítják.

Ehhez képest az egyszerű robotporszívók egy előre beállított ideig működnek attól függetlenül, hogy végeztek-e a szoba kitakarításával vagy nem. Beállítjuk például a 60 perces takarítási időt. A gép akkor is 60 percig dolgozik, ha a szoba ragyogó tiszta és akkor is, ha ennél sokkal több időt igényelne a kitakarítása. A legegyszerűbb modelleken csak a takarítás idejét lehet beállítani, mást nem.

Intenzitás. A készülék ugyanazzal a módszerrel járja végig a szőnyeget és a padlót is. Nem növeli a takarítás erősségét szőnyegen, nem tudja érzékelni, hogy más felületen dolgozik, mint korábban.

Mozgás takarítás közben. Az olcsó robotporszívó mozgása nem csak véletlenszerűnek tűnik, hanem valóban véletlenszerű. A fejlettebb készülékek látszólag random módon működnek, valójában a gép egy alapos programot követ. Megrajzolja magának a helyiség térképét és minden egyes pontját végigjárja, akár többször is. Az egyszerű gépekből hiányzik ez az intelligens megoldás. Teljesen a véletlen elvén működnek. Véletlenszerűen közlekednek az előre beállított ideig, s remélhetőleg ez alatt érinteni fogják a helyiség valamennyi piszkosabb pontját. Nincs arra garancia, hogy a takarítás teljes és alapos lesz.

Akadályok. Az akadályok leküzdésében is nagyon tetten érhető, hogy nem egy kiforrott márkás készülékről, hanem annak olcsó változatáról van szó. A nagyon olcsó robotporszívók könnyen elakadnak: kihívást jelent a szőnyeg széle, a földön fekvő kábelek egyaránt. Gyakori hibalehetőség, hogy a szőnyeg szélén az oldalsó bajuszkefék becsúsznak a szőnyeg alá és a robot egy egyszerű szőnyegben is elakad. Ilyenkor megfordul és irányt váltva elindul egy másik irányba.

Összefoglalva: egy nagyon olcsó és egy jó minőségű robotporszívó között nagyjából olyan különbségeket találunk, mint a legegyszerűbb és a jó használati élményt nyújtó okostelefonok között. Mindkettő látszólag ugyanazt tudja, de amint kézbe vesszük, érezzük a különbséget.

A szupermarketből vásárolt robotporszívó akkor lehet jó választás, ha nincsenek túl nagy elvárásaid. Az így vásárolt készüléktől ne várj túl sokat, s főleg ne a reklámvideókon látható csúcsmodellek tudását kérd rajtuk számon. Ez a gép is önállóan fog takarítani, de nem mernénk azt mondani, hogy a takarítás feladatát egyszer és mindenkorra rábízhatod a szupermarketből vásárolt új robotporszívódra.

Ha szeretnéd megismerni a valódi robotporszívók nyújtotta kényelmet, nézz szét a Robotgurunál kapható okos eszközök között.


A robotporszívó legyen Veled!

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.