0

Elkószálhat-e a robotporszívó?

2016.07.01.
Elkószálhat-e a robotporszívó? Önállósította magát és megszökött egy kísérleti robot Oroszországban. Vajon egy robotporszívó is kerülhet hasonló helyzetbe?
A Promobot nevű szerkezet nagyjából ember formájú, pontosan olyan, amilyennek az első kis bumfordi gépembereket elképzeljük. Van teste, feje, karjai, így aki találkozik vele, egyből felismeri, hogy robottal van dolga, s nem egy önállósodott targonca jön vele szemben az utcán. Talán ezért is volt ekkora visszhangja a 40 perces kis sétájának. De mi is történt?

A robot tesztelésére használt laborban valaki véletlenül nyitva felejtett egy ajtót, amit a tájékozódásra és a közlekedési akadályok leküzdésére is felkészített szerkezet ki is használt és kisurrant. Szökése jó háromnegyed óráig tartott. Végül lemerült az akkumulátora és szépen megállt a moszkvai belvárosban. Az is lehet, hogy szó sem volt szökésről, egyszerű reklámfogás volt a városi séta. A robot léte ezzel egyből bekerült a köztudatba, s a sajtó is több érdeklődést mutat a hamarosan megjelenő új típus iránt. Mindenesetre a robot sétájáról készült amatőr videón is látszik, mennyire vicces a helyszínre érkező rendőr magatartása. Látszólag csak áll, s nem nagyon tudja, mihez is kezdjen az ember formájú szerkezettel. Az amatőr videó egyébként már akkor készült, amikor a robot akkumulátora már lemerült, s a gépezet megállt. A városi kirándulásáról sajnos nincsenek elérhető felvételek a neten.

A kérdés az, hogy egy ilyen „szökés” előfordulhat-e egy robotporszívóval, s ha igen, arra vajon hogyan reagálnának az emberek?

Bár ilyen helyzetbe tudtunkkal még egy robot sem került, úgy gondoljuk, előfordulhat olyan helyzet, hogy elkószál egy-egy Roomba. Ehhez néhány körülmény véletlenszerű együtt állása szükséges. Először is, maradjon nyitva egy ajtó, ami a szabadba vezet.

Ha nyitva marad az ajtó, akkor a robot át fog menni a szomszédos helyiségbe is – vagy a szabadba, ha az ajtó oda vezet. Erre mindenképpen fel kell készülni a napi használat során is. Ha például a nappaliban nyitva marad a teraszra vezető ajtó, akkor a robot a teraszra is ki fog menni takarítani. Ezt azzal lehet megelőzni, ha vagy becsukjuk az ajtót, vagy virtuális falat állítunk az útjába a teraszra vezető ajtónál.

Ha a robotporszívó átjut az ajtón, akkor a szökés kulcsa az, hogy a túloldalon milyen akadályokkal találkozik. Az első akadály a küszöb lehet. Hiába van nyitva az ajtó, ha nagy a küszöb, akkor nem jut át a túloldalra.

A következő akadályt a szintkülönbségek jelentik. A robot a legkisebb szintkülönbséget sem tudja legyőzni, tehát már egyetlen lépcsőfok is megakadályozza a szökést.

Ha nincs küszöb és a lakás teljesen egy szintben van a kinti területtel, akkor elvileg elképzelhető, hogy elkószál a gép. Ez a szökés a legközelebbi szintkülönbségig tarthat, ami egészen biztos, hogy nem is olyan messze található. Ha nem nézzük meg, biztosan sokan rávágjuk elsőre, hogy igen, a bejárati ajtó, vagy a terasz teljesen szintben van a kertünkkel, de ez általában nem így van. Szinte nincs olyan ház, ahol egyetlen lépcsőfoknyi különbség sincs sehol az udvarban. Sem a bejárati ajtó előtt, sem a terasz és a kert között, vagy a kerti járda és az utca között. Ezeket az apró szegélyeket, egy lépcsőfoknyi különbségeket mi nem vesszük észre, tudomást sem veszünk róluk, de a porszívó robot számára nem leküzdhető akadályt jelent mindegyikük.

A porszívó robot szökése tehát maximum néhány méternyi távolságig tarthat, s megáll az első lépcsőfoknál. Az elképzelhető, hogy egy nyitva felejtett teraszajtó miatt kimegy a teraszra, erkélyre s ott is folytatja a takarítást. De a szökése ennél tovább valószínűleg nem tart majd.

Azt elég nehéz elképzelni, hogy mit tenne a porszívó robot, ha mégis kijutna a szabadba. Könnyen elképzelhető, hogy a számára végtelen tér kicsit megzavarná a szenzorait. Elképzelhető, hogy elindulna az egyik irányba, míg csak akadályba nem ütközik. De az is lehetséges, hogy kiválasztana magának egy kisebb területet, s annak a következetes kitakarításába kezdene. A szökés addig tartana, míg csak le nem merül a gép akkumulátora – vagy el nem üti egy autó a talajba szinte belesimuló kis robotporszívót.
Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.