0

Elfér-e az ágy alatt a robotporszívó?

2016.11.02.
Elfér-e az ágy alatt a robotporszívó? A robotporszívó vásárlásának az egyik nagyon fontos előnye, hogy olyan helyeken is ki tudsz vele takarítani, ahol más eszközzel csak igen keservesen tudtál rendet tartani. Tiszta lehet az ágy alatti szőnyeg vagy padló is – de vigyázz, néhány dologra muszáj odafigyelned!

A robotporszívó más perspektívából látja a világot mint mi. Számodra problémát jelent, hogyan takaríts ki a bútorok alatt. Félrehúzod a székeket, bemászol az asztal alá, a szekrények alatti területekre pedig egyre ritkábban tudsz csak időt fordítani.

A robotporszívó számára ezek mind egyforma feladatot jelentenek. Tudod, a gép „földközelben” dolgozik. Mi a különbség az eddigi munkádhoz képest? Eddig hiába takarítottál akár ugyanennyire lapos porszívóval, a gép irányítását a saját magasságodból végezted. Lent takarítottál, de fent irányítottál. Egy olyan gépezetként működtél, melynek a szenzorai két méter távolságban voltak a munkavégzés tényleges helyétől. Mi következik ebből? A robotporszívó több mindent észrevesz, amit fel lehet takarítani és bemerészkedik azokra a helyekre is, melyekre fentről nézve egyáltalán nem is fordítottál volna gondot.

A legtöbb robotporszívó magassága nem egészen 10 centiméter – ezt az adatot le is mérheted, s meg is találod minden egyes készülék leírásában is. A legtöbb Roomba robotporszívó magassága 9,2 centiméter. A LG robotporszívók 8,9 centiméter magasak, a Samsung 9,3 centiméter, de pl. a Samsung SR20H9050U robotporszívó (korábban Samsung Powerbot) jóval magasabb, 13,5 centiméter helyet igényel.

Működés közben nincs semmi, ami a robotporszívó magasságát megnövelné. Tehát nagyjából a saját magassága meg egy kicsi lesz az a bútormagasság, ami alá be tud férni és ki tud alatta takarítani. Ha a robotporszívó pl. 9,5 centiméter magas, akkor a 10 centiméter magasságú bútorok alatt már fel tud takarítani. Néhány dologra azért figyelj oda, hogy el is tudja végezni a munkáját!

Egyenetlen padló


Előfordulhat, hogy a szobában a padló nem egyenletes. A robot a bútor szélén érzékeli a saját magasságánál csak néhány milliméterrel nagyobb magasságot és bemegy például az ágy alá. Az ágy alatt padlószőnyeg van. Mivel itt senki sem jár, a szőnyeg nem is kopik. Lehet, hogy az anyaga bolyhosabb marad, egyes helyeken vastagabb lesz. Így már elveszhet a néhány milliméter magassági előny a robotporszívó fölött. A gép bemegy, fordul és beszorul.

Megereszkedett az ágy alja


Az ágyneműtartós ágyak alsó része többnyire egyszerű, vékony furnérlemezből készül. Ez kezdetben még elég teherbíró akár a nagyobb mennyiségű ágynemű befogadásához is, de az évek során könnyen megadja magát. Sok háziasszony amúgy is szereti kicsit túltömni az ágyneműtartót. Jó szolgálatot tesz ez az extra tárolórekesz a lakásokban. A nagy súly miatt azonban az ágyneműtartó fenéklemeze kicsit megereszkedik, a közepe elkezd belógni. Ez is egy néhány milliméteres különbség csak, de elég lehet ahhoz, hogy megakadjon benne az ágy alatt takarító robotporszívó.

Sérülések, kilógó szögek


Ez lehet a legveszélyesebb a robotporszívód számára. A belógó ágyneműtartó legfeljebb megakasztja a gépet. Legrosszabb esetben fel kell emelned a bútort, hogy ki tudd venni, de más baj nem történik.

Egy kilógó szög azonban tönkre teheti a robotporszívódat. Egy kiálló szög az új bútorokon is előfordulhat. Elég gyakori sajnos a trehány munka, a kevésbé látszó felületek nem megfelelő eldolgozása. A leginkább sérülékeny terület a kárpit rögzítése. A kárpitot sok ágynál egyszerű tűzőgép-kapcsokkal rögzítik a fafelülethez. A kapcsok gyengék, gyakran eltörnek, kiállnak. Régebbi bútoroknál előfordulhatnak kisebb törések is, melyek a napi használatban nem okoznak gondot, észre sem lehet őket venni. Viszont a töréseknél nagyobb, néhány centiméteres kemény fadarabok állnak ki a felületből.

A szögek, kapcsok és a kiálló fadarabok azért veszélyesek, mert nem fogja érzékelni őket a robotporszívó. A készülék bemegy a bútor alá, a kiálló szög pedig durván végigkarcolja a tetejét.

Mi a teendőd, ha alacsonyak a bútorok?


Ha úgy látod, hogy csak néhány centiméter, vagy még kevesebb szabad tér van a bútoraid alja és a robotporszívó teteje között, akkor az első takarítás előtt mindenképpen vizsgáld át alaposan a bútor alját. Például fogj egy dobozt, ami olyan magas, mint a robotporszívó és told végig a bútor alatt. Lehetőleg érints minden sarkot, minden területet a bútor alján. Ha a 10 centiméteres doboz elfér, akkor a robotporszívó sem fog elakadni. Majd – legalább egyszer tedd meg – hasalj le, és lámpával bevilágítva alaposan nézd át a bútor alsó részét. Nincs-e nagyobb szög, repedés, levált szálka, fadarab, amiben elakadhatna a robotporszívó?

Ha néhány milliméteren múlik, hogy a robot befér-e a bútor alá, akkor van egy kis mozgástered. Ha van alatta szőnyeg, vedd ki. A szőnyeg 3-5 millimétert jelent, sok esetben már ez is elég. Ha még egyszer ennyi kell, akkor helyezd a szekrény vagy ágy lábait alátétekre.

Itt találsz még néhány jó tippet arra, hogyan növeld meg robotporszívód takarítási képességeit

Lehet, hogy első pillanatra riasztónak tűnik, hogy a frissen megvásárolt robotporszívód használatához komolyabb előkészületekre, akár a lakásban egy kis kreatív áttervezésre is szükséged lehet. Ne riadj meg ettől. Ezeket a munkákat csak egyszer kell elvégezned ahhoz, hogy a robotporszívó az otthonodnak egy eddig szinte teljes egészében figyelmen kívül hagyott, rejtett területét is állandó tisztaságban tartsa. Megéri vele foglalkozni.

Olyan eszközt keresel, mely rendszeresen ki tud takarítani a bútorok alatt is?  Nézz szét az egyre okosabb robotporszívók között.


A robotporszívó legyen Veled!

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.