0

Fűtsünk elektromosan fűtőpanelekkel

2016.10.10.
Fűtsünk elektromosan fűtőpanelekkel

Elektromos fűtéssel jobban járhatunk, mivel ma már az elektromos fűtőpanelek használata sokkal gazdaságosabb is lehet, mint a gázfűtés. Mégis hogyan?

Általában gázzal fűtünk, ha nincs központi fűtés. Bár a közhiedelem úgy véli sokkal drágább lehet egy elektromos fűtőpanel. Meg kell, hogy cáfoljuk ezt az elméletet.

Ugyanis ez az elektromos fűtőpanel kellemes hőérzetet ad, s megfelelően alkalmazva kevesebbe kerül, mintha gázzal fűtenénk. Csak közben nem foglalják el a lakótér értékes négyzetmétereit a konvektorok, vagy radiátorok és nem kell a kéményekkel sem foglalkozni.

Hogyan működik az elektromos fűtés?

Régen az elektromos fűtés alapját a fűtőberendezésben dolgozó fűtőszálak adták. A hagyományos elektromos fűtést úgy képzeljük el, mint a hősugárzókat. Az elektromos áram felmelegíti a fűtőszálat, a ventillátor pedig kifújja a felforrósodott levegőt. Drágán és rossz hatásfokkal működtek ezek a berendezések. A földgáz árának mesterségesen alacsonyan tartása mellett ez a megoldás labdába sem rúghatott. Ugyanolyan hőmérséklet eléréséhez többszörös energiaköltséggel kellett számolni.

Manapság a korszerű fűtőpanel máshogy működik. Fűtőszál helyett ezekben a berendezésekben egy kerámia magos fűtőbetét dolgozik. Alacsonyabb hőmérsékletre kell felmelegíteni, mint a fűtőszálat, így sokkal kevesebbet fogyaszt és nagyobb teljesítményt ad le.

Azok a piszkos anyagiak

Ha a fűtési költségek egészét nézzük, akkor az összehasonlítás csak úgy korrekt, ha a beruházási költséget is számoljuk a működtetés ára mellett.
A gázfűtés beszerelése, korszerűsítése milliós nagyságrendű egy családi ház esetén.
A költségek azonos nagyságrendben mozognak, bármelyik megoldást is választjuk. Szerelhetünk minden szobába külön gázkonvektort – ez esetben a minden helyiségre,
kiterjedő gázhálózat tervezése és kivitelezése a legnagyobb költség, amihez jön a készülékek darabonkénti ára. Vagy létesíthetünk a házban központi fűtést – ez esetben, az új szabványoknak megfelelő kondenzációs gázkazánt kell beszereltetni, mely önmagában eléri az egymilliós költséget.
Erre jön még a melegvizes hálózat és a radiátorok ára helyiségenként.

Az elektromos fűtőpanelek telepítése ennek a költségnek a töredékéből megvalósítható. Valójában nem kell őket telepíteni, így ez a leggyorsabb és legtisztább beruházás. A panelt fel kell szerelni a falra, mint egy polcot vagy nagyobb keretezett képet. És tulajdonképpen be kell dugni a konnektorba. Külön fejlesztésre akkor van szükség, ha az ingatlan áramellátása nem bírja el a szükséges terhelést és hálózatfejlesztés szükséges.

Az elektromos fűtőpanelek ára nagyjából ugyanazon a szinten mozog, mint a gázkonvektorok vagy radiátorok beszerzése.
Viszont a hálózatfejlesztés, csövek kiépítésének teljes költségét megtakarítjuk.

A beruházás során realizálható, akár egymilliós nyereség egy részét később, a működés során azért valóban el kell költeni.
Az elektromos áram valóban többe kerül még, mint a gáz használata. A módszerben viszont a jövőbeli fejlődés lehetősége is benne rejlik.
Egy gázra alapozott fűtési rendszert már nem lehet korszerűsíteni. Az elektromos ára viszont a jövőben akár zöld energiával, napelemekkel is kiváltható részben vagy egészben. Egy ilyen „zöld” korszerűsítésnél már nem kell a fűtési rendszer lelkéhez hozzányúlni, csak az energiaforrást kell cserélni vagy kiegészíteni.

Napenergia a jövő

Családi házak esetében néhány éven belül a legolcsóbb fűtési megoldás kétségkívül a napenergiára alapozott elektromos fűtés lesz.
A fűtéshez szükséges energiát a családi ház saját maga megtermeli a tetőn elhelyezett napelemekkel. Földgázt viszont nem termelnek a napelemek. A megújuló energiaforrások terjedéséből fakadó előnyöket csak az tudja kiaknázni, aki igyekszik csökkenteni a gáztól való függőségét, és egyre inkább az elektromos energiára alapozza lakóháza szükségleteit.

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.