0

Ecovacs Deepoo D62 robotporszívó teszt

2014.03.03.
Ecovacs Deepoo D62 robotporszívó teszt

Az Ecovacs az ismeretlenség homályából néhány év alatt az egyik legstabilabb és legtöbb fejlődést felmutató cégévé nőtte ki magát. Legújabb belépő szintű porszívó robotjuk nem csak szebb és olcsóbb lett, mint közvetlen elődje, de jelentősen javult a takarítási képessége is.

Részletek az eredeti cikkből. A teljes cikk itt olvasható: 

 

"Az előző modellt érintő egyik fontos kritikánk az volt, hogy a dokkoló felső kinyúlása teljesen eltakarta a dokkolón álló robot kijelzőjét és kezelőfelületét. A helyzet ugyan javult egy kicsit, ahogy a dokkoló nyúlványa keskenyebb lett, de tulajdonképpen ugyanúgy a kijelző közepén fut végig. Annyi a szerencse, hogy az egyszerűbb kijelzőn itt sokkal kevesebb információ jelenik meg, és a keskenyebb nyúlvány miatt ebből több látszik."

"A kefe, bár látszólag ugyanolyan, mint volt, szinte minden tekintetben megújult. A tengely nem vékonyodik el középen, hanem mindenütt azonos vastagságú, a meghajtáshoz pedig nem fogas szíjat használ a robot (legalábbis látható módon nem), hanem a tengely csúszik rá egy szögletes elemre, ami megforgatja."

"A tengely másik végére egy csapággyal is ellátott védőkupak került, ami a tengelyt a megfelelő pozícióban tartja. A felhasználói oldalt érintő legfontosabb változás, hogy a tengely kivételéhez már nem kell csavarhúzó, elég egy pénzérme is, amivel a tengely végében lévő sárga csavart kell csak kitekerni."

"Ehhez a modellhez sem távirányító, sem pedig virtuális fal nem jár, de ezek külön beszerezhetők hozzá."

"Az Ecovacs Deebot D62 (más néven Deepoo) egy véletlenszerűen mozgó robot. Nem készít térképet a lakásról, nem navigál okosan. Az akadályoknak ütközve látszólag véletlenszerűen irányt váltva folytatja a munkát mindaddig, amíg az akkumulátora le nem merül. Mivel nincsenek távolságérzékelői, az akadályokat az ütközés előtt nem látja, így nem is tudja elkerülni azokat. Minden esetben ütközéssel érzékeli a falak és a bútorok helyét a lakásban."

"A D62 teljesen lemerült akkumulátorainak feltöltése kb. 3 órát vesz igénybe, ezután pedig 80-90 percig üzemel akkumulátorról. Mivel nem készít térképet, a dokkolót véletlenszerű mozgással találja meg. Ahhoz, hogy észrevegye, át kell, hogy haladjon a dokkoló által kibocsátott infra jeleken. Ha a robot rossz szobában van, akkor egy idő után feladja ezt és falkövető módra vált, abban bízva, hogy előbb utóbb a lakásban körben járva eljut a dokkolóig. Nálunk az esetek nagyon nagy százalékában a készülék a két módszer valamelyikével megoldotta a problémát. Amikor nem a dokkolón találtuk, akkor ott általában valami más volt a probléma, többnyire széthagyott játékok a földön, vagy valami ilyesmi."

"A véletlenszerű robotokat szeretjük az etalonnak tartott Roomba modellekhez hasonlítani. Az Ecovacs robotjai nagyon jó közelítéssel tudják azt, amit a Roombák is, így nagyon ritkán akadnak el. De minden trükköt nyilván nem ismernek. Az egyik leglátványosabb, hogy egy pici helyiség esetén is másfél órán keresztül takarítanak, nem ismerik fel, hogy az adott méretű hely kitakarításához 20-30 perc bőven elegendő lenne. Így volt ez az előd modellnél is, és ezen a D62 esetén sem változtattak a mérnökök."

"A takarítás minőségével az első pillanattól elégedettek voltunk, meg is lepett, hogy milyen szép tisztán tartotta a padlót. Pedig volt mit összeszedjen, a portartály szépen meg is telt. Ellenőrzésképpen egy alkalommal leállítottunk minden robotot néhány napra, hogy gyűljön a lakásban a kosz. Majd elindítottuk a Deebot D62-t, hogy takarítsa ki a nagyjából 80 m2-es alsó szintet. A portartály az előzetes elvárásoknak megfelelően szépen megtelt, de a teszt csak ezután jött. Az ellenőrzést az általunk egyik legjobbnak vélt Neato XV Signature Pro-ra bíztuk. Mivel a Neato szisztematikusan takarít, biztos, hogy mindenhova eljut, az erős szívómotorja pedig többnyire mindent összeszed. Az eredmény nagyon meglepő volt. A Neato alig tudott valamit összeszedni a Deebot után."

"Nincs könnyű dolga az Ecovacs Deebot D62-nek. Alulról az olcsó iRobot klónok és a nagyon alacsonyan árazott egyszerűbb robotok támadják, kicsit drágábban pedig ott vannak a már jól ismert és elfogadott Roomba modellek. Az olcsóbb modellekkel szemben a legnagyobb előnye, hogy az Ecovacs komolyan gondolja a háztartási piacon való tartós jelenlétet, így jó esély van rá, hogy néhány év múlva is lesz hozzá támogatás. Az iRobottal összemérve egyértelmű, hogy a Deebot D62 az árral tud versenyre kelni, hiszen nagyjából 30%-kal olcsóbb, mint a legolcsóbb, egyébként hasonló tudású Roomba. Persze az aktuális Roombát már több mint öt éve csiszolják, így talán kiforrottabb, de a Deebot ennek ellenére kimondottan versenyképes darab."

Teljes cikk

Tovább a termékhez 

Készítette: NeoSoft Kft.
© 2010-2017 Robotguru Kereskedőház. Minden jog fenntartva.
youtube blog mail összehasonlít

Link megosztása e-mailben

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza

Hírlevél feliratkozás

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése szükséges! Az űrlapon szereplő adatok megadása önkéntes.